Dünya Efsane boksörü binler uğurladı

Efsane boksörü binler uğurladı

10.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Tarihin en iyi boksörü Muhammed Ali’nin doğum yeri olan Louisville’deki namaza yaklaşık 15 bin kişi katıldı ›› ABD’deki Müslüman toplumunun liderlerinden İmam Zaid Shakir’in kıldırdığı cenaze namazında Erdoğan da saf tuttu

Efsane boksörü binler uğurladı

Tüm zamanların en iyi boksörü olarak nitelenen ABD’li efsane isim Muhammed Ali için düzenlenen veda törenleri dün binlerce kişiyi Louisville’de buluşturdu. Sonradan Müslümanlığı seçen Ali için farklı din ve farklı toplumlardan bir çok isim Ali’nin doğduğu kente geldi. İslamın barış ve sevgi dini olduğu mesajlarının verildiği cenaze namazında farklı din mensuplarının olması dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da cenaze namazına katıldı.

Erdoğan saf tuttu
İki gün sürecek programlar dün Ali’nin doğum yeri olan Louisville’de cenaze namazı ile başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı cenaze namazı Ali’nin 1960 yılında ilk profesyonel dövüşünü yaptığı Freedom Hall’de kılındı. Namaza yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı belirtildi.

Namaz, ABD’deki Müslüman toplumunun liderlerinden İmam Zaid Shakir tarafından kıldırıldı. Erdoğan da cenaze namazında saf tuttu. Salonda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da kadınların bulunduğu tarafında yer aldı.

Yusuf İslam da katıldı

Namaza ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 1977 yılında İslamiyeti seçen İngiliz müzisyen Yusuf İslam, 17 yaşındayken İslamiyete geçen ABD’li akademisyen ve kanaat önderi Hamza Yusuf, Nation of Islam lideri Louis Farakhan, siyahi hakları aktivisti Jesse Jackson, aralarında Muhammed Ali’nin maçlarını da organize eden ünlü boks organizatörü Don King’in de bulunduğu spor dünyasından çok sayıda temsilci ve binlerce Müslüman katıldı.

Ayetler okundu

Başka dinlerden insanlar da Muhammed Ali’nin vasiyeti uyarınca salonda kendilerine ayrılan bölümde cenaze törenini izledi.
Namaz öncesi salonda Rahman ve Fecr suresinden ayetler okundu. Kuran-ı Kerim okunmasının ardından Muhammed Ali’nin naaşı Yusuf İslam ve Hamza Yusuf’un da aralarında olduğu bazı Müslümanlar tarafından tekbirler eşliğinde cenaze aracından alınarak salona getirildi.

Ali’yi övdüler

Tabutun üzerindeki örtüde Kuran’ı Kerim’den ayetlerin olduğu görülürken tabutun önünde Amerikalı Müslüman toplum önderleri bir süre bekledi.

İmam Zaid Shakir cenaze namazı hakkında kısa bilgi verdikten sonra namazı kıldırdı. Salondaki kadın ve çocukların fazlalığı da dikkati çekti. Özellikle salondaki çocukların Kuran’ı Kerim okuduğu gözlendi. Salonda çok farklı ülkeden insanların olduğu da görüldü. Aile üyeleri de törende kendilerine ayrılan bölümde taziyeleri kabul etti.

Konuşma yapanlar da Ali’yi barış ve sevgi dini islama katkısını uzun uzun övdü. Farklı dine mensupların cenaze namazına katılmasının dünyaya verilen en güzel mesaj olduğu üzerinde duran konuşmacılar Ali’nin milyonlarca siyahi Amerikalının hayatını değiştirdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Efsane boksörü binler uğurladı


Hikayesi bitmemeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bloomberg’in görüş bölümü için “Muhammed Ali’nin mirasını yaşatmak” başlıklı makale kaleme aldı. Erdoğan makalesinde, “Neden Türkiye’nin cumhurbaşkanı, Amerikalı bir boksörün cenazesi için dünyanın öbür ucuna uçar, diye düşünebilirsiniz? Cevabı basit: Türk halkı adına saygılarımı sunmak için. Çünkü onun olağanüstü hikayesi burada bitmemeli. Dünya liderleri, Ali’nin ideallerini hayata geçirerek birçok kalıcı soruna çözüm bulabilir” dedi. En güçlü toplumların herkesin eşit sayıldığı toplumlar olduğunu anımsatan Erdoğan, Amerika’nın Müslüman azınlığının bir üyesi olarak Ali’nin de adaletsizlik, ayrımcılık ve kötü davranışlara maruz kaldığını belirtti. Erdoğan “İslam toplumları, Ali’nin yaşadıklarını unutmamalı ve kendi içlerindeki Hristiyan ve Yahudilerin kendilerini o toplumun bir parçası olarak hissetmeleri için gerekli adımları atmalıdırlar” dedi. (ANKARA Milliyet)

2 bin gazeteci izledi

Solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle 74 yaşında hayatını kaybeden ABD’li efsane boksör Ali için memleketi Loiusville’de seferberlik ilan ildi.

Ali’nin hayranları törenlerin yapılacağı salona girmek için bilet kuyruğunu günler öncesinden girdi. Şehrin bir çok yerine çiçekler ve yazılar bırakan Ali hayranları ona veda için ülkenin farklı yerlerinden geldi.

İki gün sürecek törenler için şehre 2 bin gazetecinin geldiği de belirtildi. Bu nedenle şehirde otel bulmakta da sıkıntı yaşandı.
Ali’nin doğduğu Kentucky eyaletinin 600 bin nüfuslu Louisville şehri, cenaze törenleri nedeniyle tarihinin önemli günlerinden birini yaşadı.

Ali’nin doğup büyüdüğü evin önü ve adına yapılan “Muhammad Ali Center” efsane boksörün sevenleri tarafından ziyaret edildi ve çiçekler bırakıldı. Bir çok hayranı Ali’nin evinin önündü fotoğraf çektirmek için sıraya girdi.
İkinci tören bugün

İkinci tören bugün KFC Yum! Center’da

Haberin Devamı

Efsane boksör için ikinci tören bugün KFC Yum! Center’da yapılacak. Bu törene diğer dinlerden temsilciler ile farklı toplum kesimlerinden Muhammed Ali’nin sevenleri katılacak. Ayrıca bu törende eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın yanı sıra, oyuncu Will Smith, komedyen Billy Crystal ve spor sunucusu Bryant Gumbel’ın da konuşma yapacağı belirtildi. Naaşı Louisville caddelerinde belirlenen güzergahta bugün taşınacak efsane boksör Ali, Cave Hill mezarlığında toprağa verilecek.