Cadde Efsane isimden bomba eleştiri: Sinek vızıltısı gibi

Efsane isimden bomba eleştiri: Sinek vızıltısı gibi

25.05.2015 - 14:33 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin sayılı bestecilerinden birisi olmasının yanısıra film müzikleri ile de Türk sinemasına damga vuran isimler arasında yer alan Yalçın Tura, dizi piyasasında tartışılacak eleştirilerde bulundu.

Efsane isimden bomba eleştiri: Sinek vızıltısı gibi

Tura, televizyon dizilerinin müzikleri için "sinek vızıltısı gibi"değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin ünlü bestecilerinden olan ve özellikle Türk Sineması'nın artık klasikleşen filmlerinin müzikleriyle de tanınan Yalçın Tura, televizyon dizilerinin müziklerini eleştirerek, "Artık bana göre film müziği yapılmıyor" dedi.

'HASRETİNLE YANDI GÖNLÜM'ÜN BESTECİSİ

Edip Akbayram'ın yorumuyla ünlenen "Hasretinle yandı gönlüm" adlı şarkının söz ve müziğine imza atmasının yanısıra Keşanlı Ali Destanı gibi tiyatro oyunlarının da müziklerini yapan ünlü besteci Tura, Türk Sinema tarihinin de birbirinden ünlü filmleri ile TRT'nin unutulmaz dizilerine de imza atan isim. "Yılanların Öcü", "Taş Bebek", "Umutsuzlar", "Asiye Nasıl Kurtulur?", "Ağrı Dağı Efsanesi", "Dağınık Yatak" gibi filmlerin yanısıra; "Küçük Ağa", "Kuruluş", "Aşk-ı Memnu" gibi dizilerin müziklerini yapan besteci, yüzlerce ödülün de sahibi.

Haberin Devamı

Tura, Milliyet'e yaptığı açıklamada, televizyonlarda yayınlanan popüler dizilerin müziklerini şöyle değerlendirdi:

"Artık bana göre film müziği yapılmıyor. Televizyonda başlıyor dizi, ilk kareden son kareye kadar arkada bir müzik var. Sinek vızıltısı gibi bazen ama film müziği değil. Filme katkısı yok, olaya katkısı yok. Niye yaparlar onu anlamış değilim. Belki içinde yer yer güzel müzikler olabilir ama film müziği bana göre o değildir. Film müziği, rejisörün elindeki ifade araçlarından birtanesidir, tıpkı bir aktör gibi. Nasıl bir aktör, başaktör bile olsa ilk kareden son kareye kadar görünmez. Diyalog filmi olsa başından sonuna kadar diyalog olmak.

Müzik de rolü olduğu zaman rejisörün başka hiçbir şekilde ifade edemeyeceği birşeyi müzik ifade etmek için girer. Ya olayı vurgular ya gelecek bir olayı haber verir veya geçmiş bir olayı anımsatır. Yani fonksiyonu budur filmde müziğin."