Gündem Ege’de korkutan deprem fırtınası

Ege’de korkutan deprem fırtınası

07.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ege’de dün sabaha karşı meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan 50 artçı sarsıntı korku yarattı. Sismik hareketliliği bölgedeki çok sayıda faya bağlayan uzmanlar, büyük bir deprem beklemediklerini kaydetti

Ege’de korkutan deprem fırtınası

Ege Denizi’nde önceki gece saat 03.45 sıralarında 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir ve çevre illerinde hissedilen bu depremin ardından bölge irili ufaklı 50 depremle sallandı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden edinilen bilgiye göre önceki gece saat 03.45’te Midilli Adası’nın güneyinde 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Midilli Adası’nda, İzmir, Dikili, Çandarlı, Altınova, Yenifoça, Çanakkale, Balıkesir ve civar yerleşim birimlerinde hissedildi. Ege Denizi depreminden hemen sonra saat 08.20’de 5.0 büyüklüğünde, 10.36’da ise 4.1 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldi. Bu depremleri 1.7 ile 3.7 arası 50 deprem daha meydana geldi. Bölge halkı arasında paniğe neden olan sarsıntılar zinciri hakkında uzmanlar iyimser konuştu.
Dr. Doğan Kalafat (Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü): “Bölge Batı Anadolu ve Ege’nin genel tektonik rejimi içeresinde depremselliği yüksek bir bölgedir. Özellikle Seferihisar-Sığacık körfezleri, Urla, Karaburun açıkları ve Sakız Adası civarı, yoğun deprem etkinlikleriyle dikkat çekmektedir. Bölgede bulunan faylar, zaman zaman büyüklükleri 5.5-6.0 arasında değişen depremler üretmektedir. Aletsel dönemde (1900 yılı sonrası) bölgede meydana gelmiş en şiddetli deprem 1949 yılında Karaburun-İzmir’de meydana gelmiş, 6.6 büyüklüğündeki depremdir. Bölgede en son etkili olan deprem ise 5 Aralık 2011’de 5.1 büyüklüğündeki Midilli Adası depremidir. Bu deprem özellikle İzmir, Çanakkale, Balıkesir ve Tekirdağ civarında hissedilmiştir. Özellikle 24 Mayıs 2014’te meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki Kuzey Ege depremi, bölgedeki depremselliğin hızla değişmesine neden olmuştur. 2014 deprem sonrası özellikle kuzey ve orta Ege’de depremsellik hızlı bir şekilde artmıştır. Bir büyük deprem sonrası meydana gelen kırılma sonucu açığa çıkan gerilme enerjisinin bir kısmı komşu aktif diri fay parçalarına transfer olmakta, bu da bölgedeki gerilme birikiminin ani artmasına ve yeni deprem aktivitelerinin meydana gelmesine sebep olmaktadır. Bu bağlamda değerlendirildiğinde yaşanan deprem etkinliğinde 2013 ve özellikle 2014 Kuzey Ege depremlerinin etkisi bulunmaktadır.”
Prof. Dr. Okan Tüysüz (İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi): Ege, dünyanın en sık deprem üreten bölgelerinden biridir. Burada olan depremler de 5-6 civarlarındadır. Büyüklüğü 7’ye çıkan depremler de tarihte olmuş ama bugünkü depremlerin olduğu yörede çok büyük deprem beklentimiz yok. Nedeni de çok sayıda fay var ve bu faylar genellikle küçük faylardır. O nedenle çok büyük depremler üretemiyorlar. 5.1-4.1 ve küçülen sarsıntılar yaşandı. Böylece sönümlenip gidecek diye düşünüyorum.”