Gündem Ege’deki volkan uyanabilir!

Ege’deki volkan uyanabilir!

18.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ege Denizi’nde yeni bir volkanik ada oluşabilir. Uzmanlar, Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Bozburun beldesiyle Yunanistan’ın Sömbeki Adası arasındaki bölgedeki depremlerin, yeni bir volkanik ada oluşturabileceğini söylüyor

Ege’deki volkan uyanabilir

Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Bozburun beldesi ile Yunanistan’ın Sömbeki (Simi) Adası arasındaki bölgedeki depremlerin volkanik ada oluşturabileceği bildirildi. Anadolu Üniversitesi (AÜ) Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Doğal Afetler ve Yer Bilimleri Araştırma Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, deprem aktivitesinin 24 Kasım 2012’de başladığını hatırlatarak, bölgede bir gecede 200’ün üzerinde deprem oluştuğunu söyledi.

Depremlerin iki nedeni
Küdür Yarımadası merkez alındığından yaklaşık 10 kilometrelik bir çap içinde bugüne kadar bin 50 deprem oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Ecevitoğlu, şöyle konuştu: ”Bunun iki nedeni var. Depremler ya tektonik ya da volkanik kökenlidir. Bu civarda zaten yanardağlar var. Girit Adası’nın güneyinden geçen Ege Yayı’nın altından Akdeniz’in tabanı yaklaşık 15 derecelik eğimle derinlere iniyor. Bu soğuk taban, 90-100 kilometre derinlikte ısınıyor ve magma oluşuyor. O magma yükseliyor ve volkanları oluşturuyor.
Girit Yarımadası’nın kuzeyinde toplam 12 adet volkan adası var. Atina’da başlıyor, Milos, Santorini ve Gökova Körfezi’nin ağzında üç volkanik ada var. Aynı yayın devamında da Gölcük Volkanı bulunuyor. Küdür Yarımadası’nda da aktivite oldu. Bunu ekibimizle inceliyoruz. Bozburun’a gittik. Sıcaklık verisi topladık. Normal deniz sıcaklığı 15,5 santigrat derece olması gerekirken, depremlerin yoğunlaştığı noktalarda deniz sıcaklığı 19,8 dereceler ulaşmıştı.”

Haberin Devamı

‘Santorini Adası’na benziyor’

Prof. Dr. Ecevitoğlu, son günlerde bölgedeki deprem yoğunluğunun Küdür Körfezi’nden Sömbeki Körfezi içine doğru kaydığını vurguladı. Sömbeki Körfezi’nin eski bir patlamış volkanın kalıntısı görünümünde olduğunu anlatan Prof. Dr. Ecevitoğlu, “Santorini Adası’na benziyor. Son 4 günde meydana gelen 28 deprem, Sömbeki Körfezi’nin güneyinde. Bu hafta ekibimizle bölgede yapacağımız çalışmada da, ’yer kabuğunda deformasyon var mı?’ diye bakacağız. Bölgedeki balık popülasyonunda azalma var.
2009’da da Simi Adası önünde su fışkırmaları ve buhar çıkışları olmuş. Bu volkanik faaliyet bir volkan oluşturabilir. Bu volkan hızla ortaya çıkarsa çevrede yaşayanlar için can sıkıcı olabilir. Ege’deki volkanlar şiddetli patlamalarla ortaya çıkan ve coğrafyaları ciddi şekilde değiştiren volkanlar. Afrika levhası, kuzeye hareket ediyor ve Akdeniz’i sıkıştırıyor. Akdeniz tabanı, Anadolu’nun, Yunanistan’ın, İtalya’nın, Fransa’nın altında kaybolmaya başlıyor. Derine doğru inen taban eriyip, volkanik adaları oluşturdu. Bunlardan birisi de Sömbeki Körfezi’nde olabilir. Yeni bir volkanik oluşum meydana gelebilir ya da uyuyan bir volkanı da tekrar harekete geçirebilir. 12 volkanik adaya 13’üncü ilave olabilir” dedi.

Yazarlar