Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tarih 27 Mart 2015... MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, TBMM’de Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a soruyor:
- Sayın Bakan, Ege’de 16 Türk adasında Yunanlıların hâkim olduğu, bayraklarını astıkları; kayalıklara bayraklarını diktikleri, Türk hava sahasını ihlal eden Yunan askerî helikopterine müdahale etmeme emrinin verildiğini basından okumaktayız. Bu konuyu açıklar mısınız?
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz kürsüye geliyor:
- Bu ada, adacık ve kayalıkların egemenliği Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne halefiyet yoluyla intikal etmiştir. Ege ada ve adacıkları hukuken Türkiye Cumhuriyeti egemenliğindedir. Bu adalar üzerindeki mevcut olan fiilî Yunan uygulamaları hukuki statüyü değiştirmez.
Bakan Yılmaz, böylece bize ait ada ve adacıkların Yunanistan işgalinde olduğunu kabul ediyor.
12 Ada(ismi böyledir ama adaların sayısı 12’den fazladır) aslında 1913’te Osmanlı döneminde İtalyanlar tarafından işgal edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti bu adalarda Rum nüfus çoğunlukta olduğu için Lozan’da geri almak için ısrarcı olmamıştır.
Ancak Lozan’da Eşek adası, Koyun adası, Bulamaç, Hurşit başta olmak üzere 16 ada ve adacık Türkiye’ye kalmıştır.
İşte bu ada ve adacıklar 2004 yılı sonrasında Türkiye’nin tepkisi olmaksızın Yunanistan tarafından işgal edilmiştir.
Lozan’ı eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce 16 ada ve adacığın AKP iktidarı döneminde neden Yunananistan’a bırakıldığına açıklık getirmelidir.

Bebek eğitimi!

Haber dün BirGün gazetesinde Nurcan Gökdemir imzasıyla yer aldı..Şöyle:
“DİB ile Diyanet Vakfı’nın ortak projesi ile kurulan Özel Reyyan Anaokulu eğitim öğretime başladı.
3 - 6 yaş grubundaki çocukların kabul edildiği anaokulu Ankara’daki Diyanet İşleri Başkanlığı Yerleşkesi’nde açıldı. Anaokulunun tanıtımında, çocuklara Kuran dersleri başta olmak üzere değerler eğitiminin verileceği ve İngilizce, müzik, resim, drama da öğretileceği yer aldı.
Kreşte İngilizce ve Arapça dil atölyeleri de yer alacak...
***
Gündem Çocuk Derneği’nden Ezgi Koman diyor ki:
“Burada sorulması gereken soru neden böyle, din temelli bir anaokuluna ihtiyaç duyuldu? Açıkçası bu sorunun yanıtını biliyoruz. Yetişkinler ve devlet yine her zaman olduğu gibi çocukları kendi ideolojilerini aktaracakları nesneler olarak görüyorlar. Bu durum çocukların yetişkinler tarafından kullanılması anlamına gelir. Ve bu çocuk hakları açısından hak ihlalidir.”

Haberin Devamı

- Yozgat Valiliği “Pancar parası oraya gidiyor” diye bar ve pavyon ve gazinoları kapatıyormuş!
Üreticiyi o kadar düşünüyorlarsa tarladaki fiyatları pazarda 10 katına çıkaran aracıları yakalasınlar.

Gülhan Elmas

Haberin Devamı

12 ADA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 12 Ada’yı kastederek “Şöyle bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozan’la verdik” sözleri dünkü muhtarlar toplantısına damgasını vurdu. Oysa adalar Lozan’dan çok önce elden gitmişti...
12 Ada önce 1913 Londra Antlaşması’yla sonra da Osmanlı Devleti ile Yunanistan arasında yapılan Atina Antlaşmasıyla İtalya’nın yönetimine geçti. İkinci Dünya Savaşı sonrası İtalya’nın yenilgisiyle bu defa Yunanistan’a devredildi.
Özetle, 12 Ada’yı elden çıkaran Cumhuriyet değil Osmanlılar idi.
Lozan’da 12 Ada’nın geri alınması için ısrar edilmedi. Sebebi bu adalarda Rumların çoğunlukta olmasıydı. Türkiye sadece adaların silahsızlanmasını şart koştu.

Erdoğan’ın Lozan’ı bir övüp, bir yermesi
“okuduğu demeçleri yazan danışmanlar arasındaki”
derin görüş ayrılıkları olabilir mi?
***
Toplumun huzurunu bozan bar, pavyon, gazinolar kapatılıyormuş.
İyi de!
Toplu tecavüzlerin yaşandığı tarikat yurtları
topluma huzur mu katıyor?

Akif Kökçe

Haberin Devamı

PROCE...

Ülkenin en seçkin okullarının “Proje Okulu” ilan edilerek içinin boşaltılması konusunda tepkiler sürüyor. CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök diyor ki:
- AKP proje okullarının içini boşaltmaktadır. Nitelikli okullara Bakan onayı ile yandaş eğitimciler atanacaktır. 26 Eylül tarihinden sonra Bakan onayı ile yaklaşık 7 bin öğretmen, 500 yönetici bu okullara atanacaktır. Eğitim öğretim başladıktan sonra yapılacak olan öğretmen değişiklikleri, pedagojik açıdan doğru değildir. Öğrenci, veli ve öğretmenlerin bu okullarla ilgili bir şikayeti olmadığı halde, okulların içinin boşaltılması eğitimin niteliğini yerle bir edecektir.