Ege Ege Üniversitesi enerjisini üretecek

Ege Üniversitesi enerjisini üretecek

12.03.2018 - 01:41 | Son Güncellenme:

Ege Üniversitesi 24,5 milyon TL civarında olan yıllık enerji giderlerini azaltmak ve doğa dostu kaynaklara yönelmek için harekete geçti. Prof. Dr. Necdet Budak, “Özellikle “yerli ve milli” sistemlere önem veren üniversitemiz, umarız diğer üniversitelere de örnek olur” dedi.

Ege Üniversitesi enerjisini üretecek

Ege Üniversitesi enerji ihtiyacını kendi karşılamak için Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın isteği ile yenilenebilir enerji projesi hazırladı. EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü tarafından hazırlanan proje ile kampüsün ve hastanenin enerji ihtiyacının önemli bir kısmı karşılanacak.

Haberin Devamı

Maliyeti 34,5 milyon TL, geri ödeme süresi 4,4 yıl civarında olan proje, yatırım planına alınmak üzere Kalkınma Bakanlığına gönderildi. Sistemin hayata geçmesi durumunda, yıllık 10 Milyon TL tasarruf sağlanarak bu kaynağın bilimsel projelere aktarılması sağlanacak.

Öncü olmak istiyoruz

Projenin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Necdet Budak, “Güneş enerjisinden elektrik üretiminin yüksek maliyetleri ve kesikliliği göz önüne alınarak hibrit bir sistem hayata geçirilecek.

Böyle bir sistem ülkemizde ilk ve tek olmasının yanında enerji yatırımlarında da örnek olacaktır. Teknolojik dışa bağımlılığı yok etmek, ülkemizi teknoloji ihraç eden bir ülke haline getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İlklere imza atan enstitü

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsünün Türkiye’nin bu alanda faaliyet gösteren ilk ve tek enstitüsü olduğunu belirten Enstitü Müdürü Prof.Dr. Günnur Koçar ise “Dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim konusunda bir dönüşüm söz konusu. Bu dönüşümü kampüsümüzde hibrit teknoloji ile gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bir diğer projemiz ise yenilenebilir enerji ile kampüste bir otobüsümüzün çalışabilmesini sağlamak” dedi.