Ege 100 yıldır sakladıkları tohumlar ‘tat’ verecek

100 yıldır sakladıkları tohumlar ‘tat’ verecek

26.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Aydın Büyükşehir Belediyesi, 3 yıldır sürdürdüğü projeyle, bölgeye özgü sebze ve meyveleri geleceğe taşıyor ülkeye örnek oluyor. Başkan Özlem Çerçioğlu, “Yüzlerce yıllık mirasımızı yok olmaktan kurtarıyoruz” dedi.

100 yıldır sakladıkları tohumlar ‘tat’ verecek

Aydın Büyükşehir Belediyesi, ‘Yerel Tohumları Koruma Projesi’yle, Yenipazar’daki çalışma sahasında deneme üretimi yapıyor. Bölgeye özgü sebze ve meyveleri gelecek nesillere aktarıyor. Vatandaşın da sakladığı tohumları bağışlayıp destek verdiği projeyle, koruma altına alınan ve sofralarda yer bulan yerel lezzetlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Haberin Devamı

Geçmişte üretimi yapılan 26 farklı sebze ve meyvenin 180 çeşidinin envanteri oluşturuldu. Bunların içinde 29’ar farklı çeşit domates ve biberle 10 farklı çeşitte patlıcan, karpuz, kavun, fasulye, börülce, bamya, acur, hıyar, kabak ve daha birçok sebze ve meyve yer alıyor.

En kapsamlı proje

Ata tohumlarının korunmasıyla ilgili Türkiye’de hayata geçirilen en büyük proje olan ve başarıyla uygulanan “Yerel Tohumları Koruma Projesi”, başka yerel yönetimlere ve çeşitli kurumlara da ilham veriyor. Projeye büyük önem verdiğini söyleyen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “100 yıllardır saklanan tohumlar, birkaç yıla yok olacak. Çocuklarımız çok yakın gelecekte sadece birkaç çeşit domates ve biberi bilecek. Bu yüzden geleceğimize sahip çıkıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ücretsiz dağıtılıyor

Projede, vatandaşların sandıklarında 100 yıldır özenle sakladıkları Aydın’a özgü tohumlar alınıp, Yenipazar Yerel Tarım Ürünleri Serası’nda üretiliyor.

Yerel olduğu kesinleştirilen tohumlar, büyükşehire ait Bozdoğan Yerel Tarım Ürünleri Serası’nda yetiştiriliyor. Ardından tüm Aydın’a ve çevre illerden isteyen vatandaşlara gönderiliyor. Ytiştirilen fideler, köy pazarlarındaki üreticilere de ücretsiz verilip, asırlık tohumlarının sofraları süslemesinin önü açılıyor. Şimdiye kadar 3 milyondan fazla fide üretildi ve halka dağıtıldı.

Çocuklar bilgileniyor

Aydın Büyükşehir Belediyesi, yerel tohumların korunması bilincinin oluşturulması için de çalışmalar sürdürüyor. Belediyenin kültür merkezlerindeki kurslara katılan çocuklar, serada misafir ediliyor. Yerel tohum ların korunması ve gelecek nesillere aktarılmasıyla ilgili farkındalık kazanıyor.

100 yıldır sakladıkları tohumlar ‘tat’ verecek

Ürünlere hayran kaldılar

Ziyarete açık olan seradan, herkesin istediği tohumu alıp, kendi bahçesinde, balkonunda rahatlıkla üretebileceği kaydedildi. Aldıkları tohumların ürünlerine hayran kalan Aydınlılar, “Yıllardır özlediğimiz lezzetleri bizlerle buluşturan Başkan Çerçioğlu’na teşekkür ediyoruz” dedi.

Büyükşehirin kurslarına katılan çocuklar, yerel tarım ürünlerinin önemini anlamaları için serada konuk ediliyor.