Ege 14.5 yılda kente imzasını attı

14.5 yılda kente imzasını attı

03.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yerel seçimlerde aday olmayacağını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu iz bırakan hizmetleriyle kent tarihindeki unutulmazlar arasına girdi.

14.5 yılda kente imzasını attı

Kalkınma esaslı “İzmir Modeli”ni yaratan, belediye yatırımlarını 28 kat, raylı sistem ağını ise 16 kat artıran İzmir Büyükşehşr Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, fuarcılığı da tekrar ayağa kaldırdı. Bir zamanlar Türkiye’nin en borçlu belediyelerinden biri olan Büyükşehir, öz kaynaklarıyla Türkiye’nin en büyük yatırımcı kurumlarından biri haline geldi. Uzun yıllar durağanlık yaşayan İzmir ekonomisi, Kocaoğlu döneminde yeniden canlandı.

Haberin Devamı

Ulaşımda devrim

Başkan Kocaoğlu döneminde Üçyol’dan Üçkuyular’a uzanan metro hattı, 136 km’lik banliyö sistemi, Konak ve Karşıyaka tramvayları, İzmir Doğal Yaşam Parkı, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Fuar İzmir, İzmir Sosyal Yaşam Kampüsü, Uluslararası Buz Sporları Salonu, Bornova Doğanlar Stadı, Tire Stadı, Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi gibi onlarca dev eser kente kazandırıldı. Gelişen toplu ulaşım olanakları, kenti kuşatan raylı sistem ağı, yenilenen gemileri ve Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosuyla da İzmir’in yaşam kalitesi gelişti. Avrupa standartlarında yeniden inşa edilen Balçova’daki teleferik tesisleri de, 2015 yılında İzmirlilerle yeniden buluştu.

Tarımda mucize

Türkiye’de ilk kez bünyesinde “Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı” kuran ve yine Türkiye’de ilk “sözleşmeli üretim” modelini uygulayan yerel yönetim, İzmir Büyükşehir Belediyesi oldu. Sözleşmeli alımlar;, çiçek, fidan, süt, zeytinyağı gibi ürünlerle çeşitlendirdi. Kooperatiflerden sözleşmeli üretimle yapılan alımlar, üreticiye, kooperatiflere ve ziraat odalarına verilen destekler kapsamında 900 milyon lira maddi katkı sağlandı. Türkiye’nin arıtma rekortmeni İzmir Büyükşehir Belediyesi, Küçük Menderes, Gediz, Nif ve Yarımada havzalarında 22 adet ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi kurarak nehirleri ve tarım topraklarını kirlilikten kurtardı.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşümde model oldu

“Yerinde, adil ve yüzde 100 uzlaşma esaslı” kentsel dönüşüm İzmir’de başladı. Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yüzde 100 uzlaşılan alanlarda ilk etap kapsamında yapımı tamamlanan 9 blokta, 280 konut ve 33 işyeri hak sahiplerine teslim edildi.

Yüzülebilir Körfez?

Büyük Körfez Projesi’ni hazırlayan İimir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’in kuzey aksında açılacak kanal ile ilgili tarama yöntemini belirleyip, geri kazanım alanı ve doğal yaşam adaları ile taranan malzemelerin bu alanlara aktarımı için proje çalışmalarını başlattı. Arıtma yatırımlarıyla da körfez suyunun kalitesi her geçen yıl biraz daha iyileşti.