Ege 150 yılı kurtaracak çevre yatırımı

150 yılı kurtaracak çevre yatırımı

29.10.2017 - 04:20 | Son Güncellenme:

Manisa Büyükşehir Başkanı Ergün, Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nin Ege’ye yeteceğini belirtti, “İnşallah, tüm Ege illerinin çöplerini alırız” dedi

150 yılı kurtaracak çevre yatırımı

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, internet üzerinden yayın hayatını sürdüren Manisa Büyükşehir Belediyesi Televizyonu’nun canlı yayın konuğu oldu, gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Büyükşehir Belediyesi’nin yapılanma süreci, projeleri ve ortaya konan hizmetleri ayrıntılarıyla anlatan Başkan Ergün, Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ile ilgili söylemleri canlı yayında çürüttü. Uzunburun’a 52 milyon euroluk bir yakma tesisi kurulması için proje çalışması yaptıklarını kaydeden Başkan Ergün, bu tesisin hayata geçmesiyle birlikte İzmir’in çöplerinin de Manisa’da bertaraf edilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Sadece İstanbul’da var’

Manisa’nın 40 yıllık sorununu Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ile bitirdiklerini belirten Başkan Ergün, bu noktada çarpıcı ifadeler kullandı. Başkan Ergün, “Bildiğim kadarıyla 20’ye yakın büyükşehirin böyle bir tesisi yok. Türkiye’de İstanbul’daki mevcut ayrıştırma tesisinin bir benzeridir. İstanbul’daki yapılan tesiste tamamen yap-işlet-devret sistemli bir tesis. Bizim yaptığımız kamunun yaptığı en büyük yatırımlı tesistir” diye konuştu.

Başkan Ergün, “Seçim döneminde AK Parti’nin adayı olan Hüseyin Tanrıverdi Manisa’ya 300 milyon liralık yatırımla tesis kazandıracağını söylemişti. 29 sene Manisa’da yaşayan insanlarımızın inek gibi sağılmasına müsaade etmem. Eğer ben bunu özel bir firmaya yaptırsaydım böyle olacaktı. 29 sene boyunca o firmaya çöpün miktarı kadar para ödüyorsun. Bunun aşağı yukarı rakamı 75-77 milyon civarındadır. 29 sene sen buna mahkum oluyorsun” dedi.

Haberin Devamı

Turgut Özal Mahallesi’ndeki vahşi çöp depolama alanından elektrik üretiminin başladığını da belirten Başkan Ergün, “Biz şuanda Turgut Özal Mahallesi’ndeki eski vahşi depolama tesisinden elektrik üretmeye başladık. Şu anda GEDAŞ’a satışına başladık. Ayrıca rehabilite ediyoruz. Ağaçlandırma yapacağız. Mevcut yeni tesisimizde de, geri dönüşümden sağlanan gelir, arıtma tesisinden gelecek olan gelir ve 2 sene sonra metan gazından üreteceğimiz yeni elektrikle elde edeceğimiz gelir hep kamuya gelir olarak dönecek. Bu enerji yatırımlarını, işletme yatırımlarını ihale ederek işletmesini sağlayacağız. Yani para vermek yerine para kazanacağız” dedi.

‘52 milyon euro yatırım’

3 yıl sonunda yakma tesisi kurulacağını vurgulayan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

“52 milyon euro gibi bir yatırım söz konusu. Bu tesis kurulduğu zaman ayrıştırmalar yine yapılıyor, onun dışında kalanları yakmaya gönderiyorsun ve 10 megavatlık bir enerji üretimi söz konusu. Bu yakmadan elde edilecek elektrikten de pay elde edecek Manisa Büyükşehir Belediyesi.”

‘İzmir, boşuna tesis kurmasın’

Yakma tesisi yatırımını tamamlamaları durumunda mevcut depolama alanlarının en az 150 yıl dolmayacağına dikkat çeken Başkan Ergün, “Yakma tesisini de tamamladıktan sonra İzmir’in çöpünü de alır yakarım. İzmir boşuna yakma tesisi kurmasın. İnşallah daha önce yaparsak, sadece İzmir’in değil, diğer Ege illerinin de çöplerini alırız. Yakma tesisini de kurduğumuzda muazzam bir enerji geri dönüşümü sağlanacağı için o depolama alanı 150-200 yıl dolmaz”dedi.

Haberin Devamı

‘Yeşil alanlar kazandırılacak’

Kurulan alanda kapasite artırımına gidildiğini vurgulayan Ergün, “Tüm ilçelerin çöplerini önümüzdeki yıl içerisinde aktarma istasyonu kurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan izinlerini aldık. Diğer ilçelerimizde kuracağımız aktarma tesisleri ve bu çöpleri taşıyacak TIR’ların alımıyla tüm ilçelerimizin çöpünü Uzunburun’a taşıyacağız. Yani Manisa’yı tüm ilçeleriyle birlikte çöp sorunundan kurtarmış olacağız. Mevcut çöp tesisleri de 10-12 yıl kadar bize elektrik üretecek ve sonrasında rehabilite edilerek yeşil alanlar kazandırmış olacağız” diye konuştu.