Ege 180 günlük suyumuz kaldı

180 günlük suyumuz kaldı

02.05.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Kuraklık, barajları boşalttı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sadece 6 aylık ihtiyacı karşılayacak rezerv bulunduğunu söyledi, “Halkımız suyu daha dikkatli kullanmalı” dedi

180 günlük suyumuz kaldı

Başkan açıkladı, uyardı
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’nda 180, Balçova Barajı’nda  170 günlük su kaldığını açıkladı. Yağmurların, küresel ısınma nedeniyle beklenenin altında olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Bu seneki durum geçen yıldan daha kötü, zor durumdayız” dedi.

Haberin Devamı

Şimdilik kesinti yok
KOCAOĞLU, halkın bilinçli tüketim kampanyasına duyarlılık gösterdiğini ve su kesintisi yapılmadığını hatırlattı. Kocaoğlu, “İzmirliler’in suyu çok daha dikkatli kullanmaları gerekiyor. Sıkıntıyı; yeni yatırımlar, su kaynakları konusundaki çalışmalar ve tasarrufla aşacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Barajlar alarm veriyor

İz­mir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Aziz Ko­ca­oğ­lu, ken­tin iç­me su­yu­nu kar­şı­la­yan Tah­ta­lı Ba­ra­jı’nda 180, Bal­ço­va Ba­ra­jı’nda ise 170 gün­lük su kal­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, va­tan­daş­lar­dan su kul­la­nı­mın­da dik­kat­li ol­ma­la­rı­nı is­te­di.

Ko­ca­oğ­lu, ge­çen yaz be­le­di­ye­nin baş­lat­tı­ğı su kam­pan­ya­sı­na hal­kın du­yar­lı­lık gös­ter­di­ği­ni ve ke­sin­ti­ ya­pıl­ma­dı­ğı­nı ha­tır­lat­tı.
Yağ­mu­run, bek­le­ne­nin al­tın­da ol­du­ğu­nu be­lir­ten Ko­ca­oğ­lu, “Bu yıl­ki du­rum ge­çen se­ne­den kö­tü. Su ka­pa­si­te­si ba­kı­mın­dan da­ha zor du­rum­da­yız. Bu ne­den­le hem­şe­ri­le­ri­mi­zin su­yu çok da­ha dik­kat­li kul­lan­ma­la­rı ge­re­ki­yor” de­di.

Haberin Devamı

Başkan Ko­ca­oğ­lu, ye­ni ya­tı­rım­lar, su kay­nak­la­rı ko­nu­sun­da­ki ça­lış­ma­lar ve va­tan­da­şın ta­sar­ru­fuy­la sı­kın­tı­yı aşa­cak­la­rı­na inan­dı­ğı­nı da di­le ge­tir­di.
İZ­SU yet­ki­li­le­ri de ba­raj­la­rın son du­ru­mu hak­kın­da şu bil­gi­le­ri ver­di: Ken­tin iç­me su­yu re­zer­vi­ni önem­li öl­çü­de kar­şı­la­yan Tah­ta­lı’da ak­tif do­lu­luk ora­nı şu an­da yüz­de 18.79 se­vi­ye­sin­de. Ba­raj, İz­mir’e gün­lük 250 bin met­re­küp su ve­ri­yor. Ye­ral­tı su­yu kay­nak­la­rı kap­sa­mın­da da Sa­rı­kız-­Gök­su, Me­ne­men-­Ça­vuş­köy, Hal­ka­pı­nar-Çam­di­bi, Pı­nar­ba­şı ku­yu­la­rın­dan ya­rar­la­nı­lı­yor. Bu­ra­lar­da, yıl­lık 180 mil­yon met­re­küp kul­la­nı­la­bi­lir re­zerv yer alı­yor.

Bü­yük­şe­hir’in Ni­san 2007’de baş­lat­tı­ğı Su Ta­sar­ru­fu Kam­pan­ya­sı’nda, bir yıl­da yak­la­şık 21 mil­yon met­re­küp su ta­sar­ru­fu sağ­lan­dı­ğı açık­lan­mış­tı. Su kul­la­nı­mı­nın yüz­de 9.83 ora­nın­da dü­şü­rül­me­si sağ­lan­mış­tı. Be­le­di­ye­nin, ikin­ci bir kam­pan­yaı için de ha­zır­lan­dı­ğı bil­di­ril­di.