Ege 40 bin işletmede denetim zaafiyeti

40 bin işletmede denetim zaafiyeti

14.02.2011 - 23:49 | Son Güncellenme:

İzmir’deki demokratik kitle örgütleri, Ankara’daki sanayi bölgelerinde yaşanan iş kazalarında 18 çalışanın ölümüyle ilgili ortak açıklama yaptı.

40 bin işletmede denetim zaafiyeti

Torba Yasa’yla birlikte İzmir’de de 40 bin sanayi işletmesinin denetimsiz bırakıldığı kaydedildi. Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi, bu kazaları “iş cinayeti” olarak nitelendirerek İş Yasası’nın ilgili maddelerinin Torba Yasa’yla değiştirildiğini belirtti.

Zorunluluk kaldırıldı
Çiftçi, “İşyeri kurulurken iş sağlığı ve güvenliğini teşvik eden yasal düzenleme 50’den az işçi çalıştıranların İşletme Belgesi alması zorunluluğunu kaldırdı. Böylece bakanlığın denetimi de kalktı. Bu nedenle Türkiye’de imalat sektöründe çalışan 600 bin işletme denetim dışıdır. Bu rakam İzmir’de 40 bin işletmedir” dedi.

Haberin Devamı

İş kazasında birinciyiz
Ferdan Çiftçi, işyeri denetimlerinin sanayi işletmelerinin ancak yüzde 1.6’sında geçerli olduğunu, 700-800 civarındaki iş müfettişinin sayısının da yetersiz olduğunu ifade etti. Çiftçi, “Kayıt dışı istihdamı teşvik eden iş sağlığı politikası söz konusu. Bu nedenle Türkiye, iş kazalarında dünyada 3’üncü, Avrupa’da birinci sıradadır” diye konuştu

‘Trene ücretsiz binelim’ eylemi
Yerel-İş İzmir İl Temsilciliği üyeleri, Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma Bakanlığı çalışanlarının İZBAN’dan ücretsiz yararlanmasını istedi. Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan işçiler adına konuşan Yerel-İş İzmir Şube Başkanı Mustafa Çakmak, defalarca başvurmalarına karşın sonuç alamadıklarını söyledi. Çakmak, “Otobüs, metro gibi hizmetlerden ücretsiz yararlanan üyelerimizin İZBAN’dan yararlanamaması anlamsız ve tutarsızdır. Bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.