Ege 5 asırlık gelenek hala yaşatılıyor

5 asırlık gelenek hala yaşatılıyor

24.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

5 asırlık gelenek hala yaşatılıyor

Milas’ın Çomakdağ Mahallesi’ndeki kadınlar, ipekli giysileri, başlarındaki çiçekleri ve altın takılarıyla asırlık gelenekleri geleceğe taşıyor

Haberin Devamı

Muğla’nın Milas ilçesinin Çomakdağ Mahallesi’ndeki kadınlar, 5 asırdır binbir emekle ipek böceklerinden elde ettikleri ipliklerle rengarenk kumaşlar üretiyor.

İpekli dokumalar yörede başörtüsü, iç gömlek, yorgan yüzü ve çarşaf olarak kullanımının dışında kese, kadın ve erkek gömleği, masa örtüsü, peçete ve şal olarak genç kızların çeyizlerini süslüyor. Evin odasının bir bölümünü üretim merkezi haline dönüştüren kadınlar, ilk olarak böcek tohumlarından kurtçuklar çıkarıyor. Bunları ince dut yapraklarıyla besleyen kadınlar, ipekböceği ergün hale geldikten sonra kozasını örüyor. Daha sonra kozalar, yumuşatma kazanlarında kaynatılarak, çözülmeye hazır hale getiriliyor. İpek telleri mancınık denen aletlerle sarılan kozalar, özel aletlerle, ipliğe dönüştürülüyor. Çomakdağlı kadınlar, her yıl kendilerine o yıl yetecek kadar ürün üretiyor.

Haberin Devamı

Turistlerin ilgi odağı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nce pilot köy seçilen Çomakdağ’da ‘Geleneksel Giysili Bebek Projesi’ ile kadınlar, geleneklerini bez bebeklere taşıdı. Bebekler yurt içi ve dışında çok sayıda fuarlarda tanıtıldı. Köye gelen yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bez bebekler kadınların en önemli gelir kapısı haline geldi. Çomakdağ Kültür, Turizm ve Araştırma Derneği Başkanı Hasan Yıldırım, örf ve adetlerine sıkı sıkıya bağlı olduklarını belirtti, “Bunlardan şimdiye kadar taviz vermedik. Kadınlar ve kız çocuklarımız atalarının geleneklerini yaşatmak için günlük yaşamlarında ipekten yapılmış kıyafetler giyer, altın takılarla dolaşır. Bu yüzden Çomakdağlı kadınlar, rengarenk kıyafetleri ve başlarına taktıkları çiçeklerle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor” dedi.

Yazarlar