Ege Ağustosta ev alan yüzde 50 kazançlı

Ağustosta ev alan yüzde 50 kazançlı

08.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

Ağustosta ev alan yüzde 50 kazançlı

İzmir konut sektörünün önde gelen isimlerinden Gözde Grup Başkanı Kenan Kalı ile Tanyer Yapı Başkanı Münir Tanyer, “Bankaya değil konuta yatıran kazanacak” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin son yıllardaki ekonomik durumu yeni inşaat projelerini yavaşlatı ancak tamamlanmış ve satışa çıkmış konutlar değer kazandı. Sektördeki durağanlık nedeniyle neredeyse maliyetine satış yapan firma temsilcileri, biten projelere yüzde 30’a varan yeni maliyet artışlarını yansıtmadı. Şu an 400 bin liraya alınacak bir evin, yıl sonuna doğru kredi faiz oranlarının düşmesi, artan konut talebi ve inşaat maliyetlerindeki yükselişe bağlı olarak 600 bin liraya kadar çıkacağı belirtildi.

Rakamlar ortada

Kısa vadede büyük kazanç elde etmek isteyenlerin ağustos ayını değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Tanyer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer, “Şu an satılan konutlar değerinin çok altında, hem başını sokacağı bir eve sahip olmak isteyenler hem de yatırım yapmak isteyenler için önümüzdeki bir ay çok önemli” dedi. Gözde Grup Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı da, “Bugüne kadar mevduat faizlerinin yüksek olmasından dolayı vatandaşların faiz getirisi için parasını bankaya yatırması doğru bir karardı. Fakat bu trend önümüzdeki ay değişecek. Şu anda sırf artan maliyetlerin konuta yansıtılmamasından dolayı bile vatandaş yüzde 27.5’luk bir kazanç sağlıyor. Enflasyon yaz sonunda yüzde 9’lara gerileyecek. Kredi faizleri düşüp piyasa canlandığında iş işten geçmiş olacak. Bugün 400 bin liraya alacağınız evi kasım ayında 600 bin liraya bile bulamayacaksınız. Yani yüzde 50’den fazla bir kazanç getirecek. Bankalar yüzde 1.55 ila 2.04 arasında mevduat faizi verirken; 100 bin liranın getirisi yıllık 23 bin lirayı buluyor. Bu oran 400 bin lirada ise 92 bin liraya ulaşıp yüzde 23 kar sağlıyor” diye konuştu.