Ege AKP, seçmen nakli yapıyor

AKP, seçmen nakli yapıyor

30.11.2008 - 00:56 | Son Güncellenme:

İŞTE İZMİR’DEN İDDİALAR: Sadece Buca’da, iki bin kişinin kaydı silinmiş. Var olmayan adreslerde oturanlar görünüyor. Başka yerlerden 100 bine yakın seçmen kaydırıldığı endişemiz var

AKP, seçmen nakli yapıyor

CHP milletvekilleri Mehmet Ali Susam ve Ahmet Ersin, AKP’nin İzmir’e seçmen yığdığını ve ilçelere seçmen nakli yapıldığını iddia etti.
CHP İl Başkanı Kemal Karataş, milletvekilleri Ersin ve Susam, 20 muhtarla birlikte parti binasında basın toplantısı düzenledi. Sorunu ilk kez geçtiğimiz eylül ayında kendisinin gündeme getirdiğini ve soru önergesi verdiğini söyleyen Ersin, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ilk kez bu seçimlerde devre dışı kaldığını, seçmen listelerinin tespitinde önemli rol oynayan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) güvenilmez olduğunu savundu. TÜİK’in AKP kadrolaşmasının en yoğun olduğu kurum haline geldiğini öne süren Ersin, YSK gibi muhtarlıkların da adrese dayalı kayıt sistemiyle devre dışı bırakıldığını söyledi. Eskiden, muhtardan nakil belgesi alıp yeni muhtarın da kayıttan sonra karakola bildirmesiden sonra gerçekleşen ikametin artık sadece beyana bağlı olduğunu dile getiren Ersin, “Nüfus Müdürlüğü’ne giderek ‘ şu adreste oturuyorum’ demek yeterli oluyor. Bu, seçmen operasyanlarına açık bir sistemdir” dedi.

‘6 milyon seçmen ilave edildi’
CHP’li Ersin, Buca Cezaevi’ndeki, hukuki durumları değişebilecek bin 500 tutuklunun Barış Mahallesi seçmen listesine yazıldığını açıkladı. CHP olarak itiraz ettiklerini, listelerin tutukluların bugünkü durumlarına göre yeniden yazılması için çalışma başlatıldığını belirten Ersin şöyle dedi: “Türkiye genelinde 13 ayda 6 milyon seçmen ilavesi var. Yani Türkiye’nin üçte ikisi seçmen olmuş. İzmir’deki CHP ilçe örgütleri, 6 milyon yeni seçmenden kaçının ilçelerinde olduğunun tespiti için gece - gündüz çalışıyor. 10 gün içinde tespit ederek itiraz yapmamız gerekiyor.”
Ersin, bu kadar çok yanlışın olduğu seçmen listelerinin, şaibeli seçimin ilk adımları olduğunu belirterek, İçişleri Bakanlığı’na önlem alınması için verdiği soru önergesinden de sonuç alamadığını söyledi. Yalan beyanda bulunan kişi için 4 aydan 6 aya kadar hapis cezası olduğu halde bugüne kadar bu cezayı alan kimse olmamış olmasının manidar bulduğunu dile getiren Ersin, “Seçmen yığıyorlar. Nakil seçmen operasyonu yapıyorlar. AKP kritik ilçelere seçmen nakli yapıyor” diye konuştu.

‘Boş evlerde seçmenler çıktı’
CHP Milletvekili Susam ise demokratik seçimin adil, düzgün seçmen listeleriyle gerçekleşebileceğini söyledi. Muhtarları yok sayan sistemin, demokrasi kültürünü yok ettiğini belirten Susam, “Muhtarlardan çok ilginç tespitler geldi. Seçmen listelerinde, metruk, yıllardır boş olan evlerde birden bire seçmenler ortaya çıktı. Bunların belgeleri elimizde” dedi.
2007 yılı seçmen listelerinin biran önce güncelleştirilmesini, YSK’nın da listeleri en kısa sürede hazırlamasını istediklerini belirten Susam, “İzmir’deki seçmenleri göreve davet ediyorum. Seçmen listelerinde hem kendi adlarını, hem de çevrelerinde tanıdıkları evleri kontrol etsinler. Kendi veya tanıdıklarının adreslerinde gerçek olmayan kişilerin adları varsa muhtara ve CHP’ye bildirsinler. Seçmen iradesine ipotek konulamaz” diye konuştu İzmir’deki kaydırma seçmen sayısının tam olarak bilinmediğini, ancak daha önce MHP’nin de açıkladığı gibi 100 bine yakın seçmenle ilgili tereddüt olduğunu söyledi. Adrese dayalı kayıt sistemiyle seçmen listesi oluşturmanın alelacele devreye sokulmasında siyasi hesaplar olduğunu düşündüklerini dile getiren Susam, “Bankalar bile Nüfus Müdürlüğü’nden değil muhtardan ikamet belgesi istiyor. Bankalar bile sisteme güvenmezken, bu sistemle seçime gidilemez. Tüm vatandaşları kötü niyetli oyunu bozmaya çağıyorum” dedi.
Konak İlçesi Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı Gülay Pekcan, mahallede oturmadığı halde seçmen listelerinde adları olan kişiler tespit ettiğini açıkladı. Ölen kişilerin hala listelerde olduğunu, buna karşın yıllardır mahalesinde oturan kişilerin ise listede adı olmadığını açıkladı.
Konak Varyant Mecidiye Mahalle Muhtarı Yelda Atilla ise varolmayan numaratajlar olduğunu, varolan adreslerde ise farklı ailelerin isimlerinin çıktığını ifade etti.