Ege Anadolu Kaplanı’nın kan kaybı dinmiyor!

Anadolu Kaplanı’nın kan kaybı dinmiyor!

17.05.2009 - 05:00 | Son Güncellenme:

Denizli’de 2007’de 150 bin olan sigortalı sayısı, Mart 2009 sonu itibariyle 131 bin 211’e geriledi. Hükümetin acil önlem almaması durumunda işsiz sayısının daha da artacağı, işyerlerinde kepenklerin inmeye devam edeceği bildirildi

Anadolu Kaplanı’nın kan kaybı dinmiyor

Ekonomik krizin en fazla etkilediği şehirlerin başında gelen Denizli’de, 2007’de 150 bin sigortalı çalışan varken bu rakam Mart 2009 sonu itibariyle 131 bin 211’e geriledi. Denizli’nin istihdam kaybı iki yılda 18 bin 789’a ulaştı. İki milyar dolara yakın ihracatıyla öğünen kent, adeta kan ağlamaya başladı. “Anadolu Kaplanı” unvanlı Denizli’de, ekonominin önde gelen isimleri, hükümetin acil önlemler almaması durumunda işsiz sayısının daha da artacağını, işyerlerinde kepenklerin inmeye devam edeceğini söyledi.

‘İki taraf da hatalı’
Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Veriler ve gelişmeler, istihdamdaki kaybın süreceğini gösteriyor. Bu konuda çift taraflı yanlışlar var. Hata en başta hükümette. Biz, bugünleri önceden gördük, yetkilileri defalarca uyardık. ‘Gelin, işverenin üzerindeki istihdam yükünü azaltın’ dedik. ÖTV’yi ve KDV’yi indirdiler. Ama yeterli değil. İşsizlik sorununu çözeceksek, istihdamın işveren üzerindeki yüzde 70’lik yükü azaltmamız gerekiyor. İşçi maliyeti aşağı çekilirse işveren de personel çıkarmak zorunda kalmaz” dedi.
Keçeci, şöyle devam etti: “Açık konuşmak gerekirse, sanayici de hata yapıyor. Kiminin işi kötü, anlıyoruz. Ama ihracatı devam eden, hatta artan bazı sanayicilerimiz de işçi çıkarıyor. Burada da yanlış yapılıyor. Krizin rüzgarına kapılıp işçi çıkarmak doğru değil. Hem ihracatın artıyor hem de işçi çıkarıyorsan ortada çelişki var anlamına gelir.”

‘Denizli dip yaptı’
Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer de krizin en fazla hissedildiği noktaya gelindiğini belirtti. Bundan sonra daha derin krizler yaşanacağını sanmadığını kaydeden Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bana göre Denizli dip yaptı. İstihdamdaki kayıp az da olsa sürebilir, ancak en kısa zamanda duracağına inanıyorum. Şubat rakamları çok üzücü. Yüzde 16.1 olan Türkiye işsizlik oranı daha aşağılara çekilmeli. Hükümet, reel sektörle birlikte hareket etmeli. Tekstil gibi yoğun emek gücüne dayalı çalışan sektörlere mutlaka destek verilmeli. Borçlar ötelenip, indirime gidilmeli. SSK primleri düşürülmeli. Köye dönüş desteklemeli. Kabul edenlere makine ve ekipman alımı için kaynak aktarılmalı.”