Ege Anne astronottan Mars’ın şifreleri

Anne astronottan Mars’ın şifreleri

26.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzay mekiği ile ilk uzay yolculuğunu gerçekleştiren Anna Lee Fisher, İzmir Uzay Kampı’nda, deneyimlerini anlattı; insanoğlunun rüyası olan Mars’a yolculuk için gerekli koşulları sıraladı

Anne astronottan Mars’ın şifreleri

Teknik ve ekonomik

UZAY Mekiği ile uzaya giden ilk anne astronot olan Anna Lee Fisher, Mars yolculuğu için aşılması gereken teknik sorunların yanında maliyetin de önemli olduğunu söyleyerek, “Mars yolculuğu için bütün dünya ekonomilerinin destek vermesi gerekebilir. Çok büyük bir mali güce ihtiyaç var” dedi. Uzay Kampı Türkiye’nin konuğu olarak İzmir’e gelen, Anna Lee Fisher, ilk Mars yolculuğunun 2020’li yıllarda gerçekleşebileceğini ancak bunun için önlerinde aşılması gereken pek çok teknik ve ekonomik sorun olduğunu söyledi.

2020’li yıllar

İNSANOĞLUNUN 2020’li yıllarda Mars’a yolculuğu gerçekleştirmesini ümit ettiğini anlatan Fisher, “Mars’a makul bir sürede götürecek bir aracın yapımına, kemiklerin uzun uzay yolculuklarına dayanma sorunu, uzaydaki radyasyonla karşı karşıya kalınacak sorunların çözülmesi gerekir. Bunları çözdükten sonra geriye teknik anlamda bir şey kalmıyor ancak en önemli sorun ekonomi. Çünkü uzay çalışmaları ekonomiye dayanıyor. Bu sadece bizim ekonomimize değil, tüm dünya ekonomisine dayanıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Unutulmayan uzay macerası

Uzaya çıkmanın çocukluk hayali olduğunu, NASA’nın sivil astronot alması ile bu hayalini gerçekleştirdiğini ifade eden Fisher, “Uzaya çıktığımda kızım henüz 14 aylıktı. Gitme kararını vermek zor ve riskliydi. Ancak bu kararı verdim. Çok zor iki hafta geçirdim. Sonuçta başarılı bir görev yapıp geri döndüm. Uzaya çıkmak için Discovery’e bindiğimizde büyük kızım eski kocamın kucağındaydı. Motorlar çalıştırıldığında kızım ‘aaaa anne’ diye ağlamış. Bu anılarımın en başında gelir” diye konuştu. Fisher, “İkinci kızım doğduktan sonra uzaya çıkmaktan vazgeçtim. Yerde görevler üstlendim” dedi.