Ege Antik Metropolis’e maddi destek

Antik Metropolis’e maddi destek

10.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Torbalı Belediyesi geçmişi 8 bin 500 yıl önceye uzanan ve onlarca uygarlığa ev sahipliği yapan Metropolis Antik Kenti kazı ekibiyle protokol imzaladı

Antik Metropolis’e maddi destek

Torbalı Belediyesi, geçmişi 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan ve onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Metropolis Antik Kenti kazı ekibiyle protokol imzalayıp, maddi destekte bulundu. Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında bir tepenin üzerinde yer alan ve “Ana Tanrıça Kenti” anlamına gelen Metropolis Antik Kenti’nde, 20 yıldır çalışmalar sürüyor. Kazıları Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek ve ekibi yürütüyor. İlçe tarihine destek olmaya devam edeceklerini belirten Başkan İsmail Uygur, “İlçe tarihimiz adına her geçen yıl önemli eserlerin gün yüzüne çıktığı bu çalışmalara her zaman da destek olmaya devam edeceğiz” dedi.
İzmir şehir merkezine 40, Efes Antik Kenti’ne 20 kilometre uzaklıkta bulunan Ana Tanrıça Kenti anlamına gelen Metropolis’in ilk yerleşimi, günümüzden 5 bin yıl önce Erken Tunç Çağı’nda Akropol’de kuruldu. Yoğun bir etkinliğin gözlendiği Helenistik dönemde, surlarla çevrilmiş, tiyatro, stoa, bouleuterion (meclis binası) gibi anıtsal kamu binaları yapıldı. Roma Dönemi’nde de gelişmesini sürdüren kentin ekonomisi, sadece tarım ve hayvancılıkla sınırlı değil, aynı zamanda İzmir-Efes yolu üzerinde olmasından dolayı, ticaret ve gümrük en önemli gelir kaynaklarından biriydi.