Ege Araştırılsın! En kazançlı emlak

Araştırılsın! En kazançlı emlak

14.01.2020 - 00:07 | Son Güncellenme:

En çok kazandıran yatırımın gayrimenkul olduğunu belirten İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, 20 yıllık çabayla sektördeki eğitim eksikliğini de giderdiklerini belirtti.

Araştırılsın En kazançlı emlak

 

Türkiye’de sektörün ilk odasını kuran ve 20 yıldır kesintisiz başkanlık koltuğunda oturan İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, işi korsan olarak yapanlara karşı başlattığı mücadelede zafere ulaştı. 2004 yılında emlak komisyonculuğu hizmetlerini yasal standartlara kavuşturan, 2018 yılında taşınmaz ticareti yönetmeliğinin çıkmasını sağlayan Güleroğlu, 2 yıllık emlak yönetimi eğitiminin 4 yıla çıkması için mücadele ediyor.

Haberin Devamı

“20 yıllık mücadelemiz sonucu artık mesleki yeterlilik belgesi olmayan emlakçılık yapamayacak” diyen Güleroğlu, hem başarısını hem de konut sektöründeki son durumu ve 2020 öngörülerini anlattı.

- İzmir’de kaç üyeniz var? Çalışma sisteminiz nasıl?

İzmir’de odamıza kayıtlı 2 bin 600 üye, 2 binden fazla da İZTO’ya kayıtlı olmak üzere 6 bine yakın emlakçı var. 

- Emlakçılar odasını kurarken amacınız neydi?

İzmir Emlakçılar Odası 10 Mart 1999’da kuruldu. Türkiye’de emlakçılık sektöründe kurulan ilk odayız. Odayı kurmakla bu işe bir kimlik kazandırmak istedik.

- Bunun için neler yaptınız?

2004’te emlak komisyonculuğu hizmetleri genel kurallar standardını içeren bir yasa çıkmasını sağladık. Eğitim ve belge almayan emlakçılara; tapu kadastro, imar, hukuk, mali müşavirlik, beden dili, pazarlama ve gayrimenkul ile ilgili konularda eğitim verildi. Son olarak 5 Haziran 2018’de taşınmaz ticareti yönetmeliğinin çıkmasını sağladık. Hem emlakçılığa kimlik kazandırdık hem de bu kimliği zorunlu tebliğlerle destekledik.

Haberin Devamı

- Emlakçılık yapmak için ne gerekiyor?

En az lise mezunu olmak gerekiyor. Mesleki yeterlilik belgesi ve vergi kaydı yaptırmak şart, ayrıca 30 metrekare ofis olmalı. Görevi kötüye kullanma, hileli iflas, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı gibi suçlardan ceza almamalı. Emlak yönetimi liseleri ve 2 yıllık yüksekokulları var. İsteğimiz dört yıla çıksın. Mesleki yeterlilik belgeleri ve sertifikalarla uğraşmayalım. Üniversite mezunu emlakçılarla çalışalım. Hukuk okumadan avukat, tıp okumadan doktor olunmuyorsa emlak yönetimi okumadan da emlakçı olunmasın.

- İnternet siteleri ne kadar güvenli?

Çıkan yasada internet portallarına ilan giren herkesin yetki belgesi sahibi olması gerekiyor. Şahıs olarak kendi evini satabilir. Ama başka birinin evini satamaz.

- Vatandaş nelere dikkat etmeli ?

Alışveriş yaptığı emlakçının yetki belgesi olup olmadığını sormalı. Odamızı aradıklarında bu kişinin yetki belgesi olup olmadığını söyleriz. Ayrıca emlakçı satış için sözleşme yapmak zorunda.

- Konut piyasası açısından 2019 nasıl geçti 2020 öngörüleriniz nelerdir?

Haberin Devamı

Mevduat faizleriyle 2019’da ilk 6 aydan sonra 10 lira yatırılıp 1 lira kazanılınca otomatikman yatırımcı gayrimenkule döndü. Sıfır konutlar için verilen faiz oranları kamu bankalarında 0.80’lerde. Bu konut kredi faiz oranları, ikinci eller için de uygulanıp sınır kaldırılırsa gayrimenkul piyasasında ciddi patlama görürüz.

- Yatırımcılara öneriniz nedir?

Mevduat ve döviz para kazandırmıyor en güvenli liman gayrimenkul olarak görülüyor. Gayrimenkul altın değerinin çok üstünde. Ekonomistler gayrimenkul fiyat çizelgelerini incelerse bunu görür. Ben 30 yıldır bu işi yapıyorum. Eğer altın daha değerli olsa kuyumculuk yapardım.