Ege Arsenik kabusu bitme aşamasında

Arsenik kabusu bitme aşamasında

16.08.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir’in suyunda arsenik yüksek çıkınca, önlemler artırıldı. Bu kez 20 ayrı yerden alınan numunelerin sadece iki noktasında, normal değerin 1 puan üzerinde arsenik saptandı

Arsenik kabusu bitme aşamasında

Ye­ral­tı kay­nak­la­rın­dan kay­nak­la­nan iç­me su­yun­da yük­sek ar­se­nik so­ru­nu­nun be­lir­len­me­si­nin ar­dın­dan İz­mir Va­li­li­ği’nin açık­la­dı­ğı 5. ana­liz so­nuç­la­rı alı­nan ön­lemle­rin et­ki­li ol­du­ğu­ğu­nu or­ta­ya koy­du. Böylece İz­mir­li­le­r ra­hat ne­fes al­­dı. 

De­ğer­ler nor­ma­le ya­kın

Küresel ısınma ve  ha­va­nın ku­rak git­me­si yü­zün­den ye­ral­tı su­la­rı­nın se­vi­ye­si­nin düş­me­siy­le or­ta­ya çı­kan ar­se­nik, İzmir’e su sağlayan Ma­ni­sa’da­ki Sa­rı­kız ve Gök­su kay­nak­la­rın­da aşı­rı de­re­ce­de yük­sel­di.
Lit­re­de 10 mik­rog­ram ol­ma­sı ge­re­ken ar­se­nik de­ğe­ri bu yıl Gök­su ku­yu­la­rın­da 59’a, Sa­rı­kız ku­yu­la­rın­da 32’ye ka­dar çık­tı.
Bu­nun üze­ri­ne İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si iki kay­na­ğı da ka­pa­tıp bu ku­yu­lar­dan bes­le­nen Kar­şı­ya­ka ve Bor­no­va böl­ge­si­ne Tah­ta­lı Ba­ra­jı’ndan su ver­me­ye baş­la­dı. Bir dizi önlem alındı. Ardından İz­mir Va­li­li­ği     ilk olarak 2 Tem­muz ve sırasıyla, 9  ve  18 Tem­muz  ile son ola­rak da 11 Ağus­tos’da 20 de­ği­şik nok­ta­dan al­dı­ğı su ör­nek­le­ri­ni Hıf­zıs­sıh­ha Ens­ti­tü­sü’nde ar­se­nik de­ğer­le­ri açı­sın­dan ana­liz et­ti­rip so­nuç­la­rı ka­mu­oyu­na açık­la­dı.
Valilik son ola­rak 11 Ağus­tos’da alı­nan su ör­nek­le­ri­nin so­nuç­la­rı da dün açık­la­dı. Alı­nan ön­lem­ler­le her ana­liz­de bi­raz da­ha stan­dart se­vi­ye­ye gel­di­ği gö­rü­len ar­se­nik de­ğer­le­ri, ay­lar­ca te­dir­gin­lik ya­şa­yan İz­mir­li­le­re de ra­hat ne­fes al­dır­dı. 

20 yerin dördünde  yüksek

Va­li­li­ğin 11 Ağus­tos’da İz­mir’in 20 fark­lı nok­ta­sın­dan al­dı­ğı ör­nek­ler­de ya­pı­lan ar­se­nik ana­liz­le­rin­de 10 ol­ma­sı ge­re­ken  sınır de­ğer Bay­rak­lı’da 11.4, Me­ne­men Ege­kent’de 11.8, Kar­şı­ya­ka Ör­nek­köy’de 10.7, Bor­no­va İt­fa­iye Çeş­me­si’nde ise 10.4 çık­tı. Di­ğer nok­ta­lar­da ise 10 se­vi­ye­si aşıl­ma­dı.

Haberin Devamı

Havuz suyunu içirecek
Sireg S.P.A. Türkiye Temsilcisi Erdoğan Tözge, ana teması “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği” olarak belirlenen 77’nci İzmir Enternasyonal Fuarı’nda sağlıklı suyun önemi konusunda halkı bilinçlendirecek. Tözge, Kaskatlı Havuz’un yanında kurulacak 40 metrekarelik stand ile havuz suyunu arıtarak ziyaretçilere ikram edeceklerini söyledi.

‘Arıtma sistemi kurulacak’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, arsenik oranları yüksek iki kaynağı devre dışı bırakmak suretiyle, değerleri önemli oranda düşürdüklerini söyledi. Kocaoğlu şu bilgileri verdi:
“Kentin yüzde 40 düzeyinde su ihtiyacını karşılayan Göksu ve Sarıkız kaynaklarını devreden çıkardık. Petkim Barajı’dan su aldık. Bütün dağıtım sistemini, pompaları gözden geçirdik. Dengeli bir dağılımla, Tahtalı Barajı’ndan, Balçova Barajı’ndan, Petkim Barajı’ndan ve arseniği az olan kuyulardan su alıp paçal yaptık ve şebekeye verdik. Dolayısıyla arsenik değerleri düştü. Şimdi devre dışı tutuğumuz kuyulardaki arseniği düşürecek, arıtma sisteminin bir an önce kurulması için çalışmalarımızı yürütüyoruz.”