Ege ‘Artık deneyimliyiz’

‘Artık deneyimliyiz’

15.09.2018 - 03:03 | Son Güncellenme:

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 1 milyar 27 milyon liraya ihale edilen Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattı çalışmalarını yerinde inceledi

‘Artık deneyimliyiz’

İzmir’in 180 kilometrelik raylı sistem ağı büyümeye devam ediyor. Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu, Haziran ayında temeli atılan 7.2 kilometrelik Fahrettin Altay-Narlıdere hattı çalışmalarını yerinde inceledi. 30 metre derinlikte proje ekibinden bilgi alan Başkan Kocaoğlu, “Şu anda Türkiye’de kaynağı hazır, ender büyük inşaatlardan birini yürütüyoruz. Bir aksilik olmazsa 3,5 yıl içinde Üçkuyular’dan Narlıdere’ye yolcu taşımaya başlayacağız” dedi, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

İnşaat hızlanacak

“Önümüzdeki günlerde 6 ayrı ekiple çalışmalar sürecek. Bu, işimizi hızlandıracağımız anlamına geliyor. TBM (Tünel açma makinesi) ya da halk arasında köstebek denilen iki dev kazıcıyla çift yönden çalışacağız. Büyükşehir belediyesi metro inşaatı konusunda çok deneyim kazandı. Bunun faydalarını bundan sonraki projelerimizde de göreceğiz.”

TBM kullanılarak “derin tünelle” geçilecek 7,2 kilometrelik metro güzergahında bu sayede muhtemel trafik, sosyal yaşam ve alt yapı sorunları da minimuma inecek. Sektörde “yeraltı canavarı” olarak da tanımlanan makinelerle, Narlıdere tünelinde günde 20 metrelik kazı çalışması yapılacak. 42 ay olarak planlanan yapım sürecinin sonunda Narlıdere metro hattı; Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastane, Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Narlıdere, Siteler ve Kaymakamlık olmak üzere 7 istasyondan oluşacak.

Haberin Devamı

80 milyon euro destek

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), İzmir Metrosu Fahrettin Altay-Narlıdere hattı projesine 80 milyon euroluk kredi desteği verdi. İzmir’de banka desteğiyle hayata geçirilen projeleri inceleyen EBRD Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, büyükşehir ile 2013’te üç arabalı vapurun alımı projesine verdikleri destekle başladıkları işbirliğinin İzmir Metrosu için 85 vagon alımı projesiyle devam ettiğini anlattı. Tuerkner, İzmir’de çok sayıda projeye destek vermesine rağmen kenti ilk kez ziyaret ettiğini belirtti.