Ege ‘Atatürk sayesinde buradayım’

‘Atatürk sayesinde buradayım’

05.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

‘Atatürk sayesinde buradayım’

Konak Belediyesi Meclisinin aralık ayı ilk oturumunda, 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıl dönümü olduğunu hatırlatan Başkan Sema Pekdaş, Cumhuriyet tarihi boyunca yerel seçimlerde 31 bin erkek belediye başkanının görev yapmasına rağmen seçilen kadın belediye başkanı sayısının sadece 119 olduğunu belirtti, “Bugün karşınızda bir kadın belediye başkanı olarak varsam Atatürk ve arkadaşlarının ileri görüşlülüğü sayesindedir. Kadınlar varsa demokrasi var” dedi.

Haberin Devamı

Daha sonra Konak Belediyesi tarafından 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü kapsamında ilk kez sahnelenen Kelebeklerin Peşinde adlı tiyatro oyunu seyirciyle buluştu. Ülkelerinde kadın hakları ve özgürlükleri için mücadele ederek tarihe geçen 13 kadınınhayatının anlatıldığı oyun yoğun ilgi gördü. Kadınlar salonu tıka basa doldurdu.

‘Kendinizi yetiştirin’

Oyunun sonunda sahneye çıkan son isim olan Zübeyde Hanım, “Önce kendinizi iyi yetiştirin; sonra kız-erkek demeden adaleti, eşitliği bilen; güçlü, cesaretli, vicdanlı, fikri hür nesiller yetiştirin. Ben bir çocuk doğurdum, o çocuk tüm dünyayı değiştirdi” dedi

Kadın başkanlar kadın aday istiyor

Türk kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verildiği 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nü kutlayan kadın başkanlar, seçimlerde kadın aday vurgusu yaptı. BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya Ösen, “Kadınların ilk kez oy kullandığı 1935 yılındaki TBMM seçimlerinde 18 kadın meclise girdi, tüm milletvekillerinin yüzde 4.5’ini oluşturdu. O dönemde dünyanın kadın temsil oranında ikinci ülkesi olan Türkiye, bugün 194 ülke arasından 118. sırada yer alıyor. Kadınların daha ön plana çıktığı bir seçim dönemi umuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Güzel söz değil icraat’

İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter de, “Buradan tüm partilerin liderlerine de sesleniyorum, Türkiye’deki kadınların düşürüldüğü durumdan rahatsız olduğunu her fırsatta deklare eden parti liderlerinden ve yetkili organlarından bu yerel seçimlerde daha fazla kadına yol açmalarını talep ediyorum. Artık kadınlar güzel söz değil icraat bekliyor” diye konuştu.

EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilhan Antitoros ise, “84 yıl önce kadın hakları konusunda “öncü” olan Türkiye, bugün kadın temsiliyetinde çok gerilerde kalmış durumda. Yerel seçimlerin yaklaştığı bugünler bu mücadeleyi yükseltmek için aslında bizlere bir fırsat sunuyor. EGİKAD olarak biz kadın adayların çoğalmasını partilerden talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.