Ege ‘Ay dede’ye dikkat

‘Ay dede’ye dikkat

18.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

‘Ay dede’ye dikkat

Prof. Bahçeci, vücudun aşırı kortizola maruz kalmasıyla meydana gelen ‘Ay dede’ hastalığının şişmanlıkla karıştırılmamasını istedi.

Haberin Devamı

Kent Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, vücudun aşırı miktarda kortizola maruz kalmasının neden olduğu, halk arasında ‘Ay dede’ hastalığı olarak bilinen ‘Cushing Sendromu’nun belirtilerine dikkat çekti. Kilo alma, aşırı iştah, hipertansiyon, kan şekerinin ve kan kolesterolünün yükselmesi gibi belirtilerde mutlaka bu hastalıktan şüphelenilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Bahçeci, “Bu sendromun gözle görülür, ayırt edici belirtisi ise kol ve bacaklarda incelme olurken yağların yüzde ve göbek çevresinde birikmesiyle yüzün ay dede görünümüne kavuşmasıdır. Normal şişmanlıkla karıştırılmamalıdır” ifadesini kullandı.

Doğru tanı önemli

Böbrek üstü bezlerinin salgıladığı kortizol hormonuna karşı bir önlem almanın mümkün olmadığını kaydeden Prof. Bahçeci, tanı koyarken kortizol artışının böbrek üstü bezinden mi yoksa beyindeki hipofiz bezinden mi kaynaklandığının doğru belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Prof. Dr. Bahçeci, “Eğer ki hipofize bağlı ise hipofiz bezinin ameliyatla o bölgeden alınması gerekir. Bundan bağımsız böbrek üstü bezinin kendi kendine çok çalışması sonucu hormon yükseliyorsa o zaman da ilaç tedavisi ya da ameliyat ile böbrek üstü bezinde yer alan iyi huylu tümörün çıkarılması gerekir” diye konuştu.