Ege Azerbaycan Türkleri Kurultayı, Çeşme’de

Azerbaycan Türkleri Kurultayı, Çeşme’de

24.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de Yaşayan Azerbaycan Türkleri 1. Kurultayı, İzmir’in Çeşme ilçesinde başladı.

Azerbaycan Türkleri Kurultayı, Çeşme’de

İzmir Azerbaycan Kültür Merkezi Derneği tarafından organize edilen ve Türkiye çapında 19 dernek, girişim grubu ve kültür merkezi tarafından desteklenen kurultaya, Türkiye’den Almanya, Belçika, Hollanda’ya giden Azeri kökenliler de katıldı.

50 milyon Azeri

İki gün sürecek kurultayın ilk gün toplantısında, nüfusu 300 milyona varan Türk dünyasının önemli bir unsuru olan ve dünya genelindeki nüfusu 50 milyonu aşan Azerbaycan Türklerinin bir bölümünün de Türkiye’de yaşadığı vurgulandı. Ayrıca, Anadolu Türklüğü ile dünya arenasında yan yana yürünmesi gerekliliğine dikkat çekildi. Kurultayın açılışında konuşan Milliyetçi Hareket Partisi MYK üyesi Abbas Bozyel, “Dünyada nerede bir Türk varsa, orası Türk yurdudur” dedi.

Karşı atağa geçmeliyiz


İzmir Azerbaycan Kültür Merkezi Derneği Başkanı Cemal Mehmethanoğlu ise gazetecilere yaptığı açıklamada, şu görüşlere yer verdi: “Hiç bir haklı gerekçeye dayanmayan, tarihi gerçeklere asla uymayan, sözde soykırım masalını ortaya atarak Türklüğü zor durumda bırakmak isteyen malum güçlere karşı gerekli cevabı verecek bir oluşumu meydana getirdik” dedi. Kurultayla, dünya kamuoyuna kimin soykırımcı olduğunu anlatacaklarını kaydeden Mehmethanoğlu, “Ermenilerin 24 Nisan gününde soykırım yalanlarıyla dünya kamuoyunu ayağa kaldırmasının önüne geçmeliyiz. Bu kurultayla karşı atağa geçmeliyiz” diye konuştu.