Ege Azeriler’le ticari duvarlar yıkılıyor

Azeriler’le ticari duvarlar yıkılıyor

30.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Azerbaycan’dan dönen Egeli işadamlarının yoğun teması,iki ülke arasında“Serbest Ticaret Anlaşması” için zemin hazırladı. Yorgancılar’ın önerisini Aliyev kabul etti. Gözler Ankara’da

Azeriler’le ticari duvarlar yıkılıyor

Bakü’ye düzenlenen iki günlük iş ve inceleme gezisi ilk meyvelerini verdi. Gezi kapsamında, heyet temsilcileri olarak, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın İzmir Milletvekili Aydın Şengül, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Türkiye’nin Azerbaycan Büyükelçisi Hulusi Kılıç ile birlikte Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ziyaretiyle, iki ülke arasında ticareti kolaylaştıracak ve gümrük duvarlarını indirecek serbest ticaret anlaşmasının temeli atıldı.

Bakan Çağlayan’a iletecek
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması önerisine Aliyev olumlu yanıt verirken, Yorgancılar, bizzat Ankara’ya giderek konuyu Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a iletme kararı aldı. Bakan’a gördükleri büyük fırsatları anlatacağını belirten Yorgancılar, iki ülke arasındaki kardeşliği ticarete yansıtacak bir anlaşmanın imzalanması için çalışacak.

Türkler tercih edilecek
Socar Grubu’nun Başkanı Rövnag Abdullayev ile yapılan görüşmede de ilk etapta Socar’ın İzmir’deki rafinerisi ile doğalgaz boru hattı ve Azerbaycan’daki rafineri için gerçekleştirilecek yatırımlarda, başta inşaat sektörü olmak üzere Türk firmalarının tercih edilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

İnşaat ve tekstilde fırsatlar büyük
Azerbaycan’ın hızlı bir büyüme başta inşaat, gıda, tekstil ve konfeksiyon, demir çelik, otomotiv olmak üzere bir çok alanda büyük potansiyel dikkat çekerken, bu ülkeye de kurulacak olan 15 milyar dolarlık rafinerinin yaratacığı katmadeğer, özellikle inşaat sektörü için büyük bir potansiyel taşıyor. Ayrıca Egeli işadamları, özellikle Azerbaycan’da büyüyen tekstil ve konfeksiyonda da kısa zamanda başlatılacak bir işbirliği potansiyeli oluştuğunu belirttiler.

Aliyev’in onayı ilk çalışmayı başlattı
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması önerisine Aliyev olumlu yanıt verirken, Büyükelçilik bu konudaki ilk çalışmayı başlattı. Yorgancılar, Ankara’da konuyu Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a ileterek, kısa zamanda kardeş ülke Azerbaycan ile serbest ticaret anlaşmasının imzalanması için çalışacak. Socar Grubu’nun Başkanı Rövnag Abdullayev ile yapılan görüşmede de Azerbaycan’daki rafineri için toplam 30 milyar dolarlık yeni yatırımda, başta inşaat olmak üzere Türk firmalarının tercih edilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.