Ege Bakan talimat verdi müfettişler İTO’da

Bakan talimat verdi müfettişler İTO’da

11.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gümrük Bakanlığı, Ekrem Demirtaş’la fikir ayrılığına düşen 5 yöneticinin yaptığı başvurusu sonrasında oda yönetiminin imza attığı karar defterini incelemeye aldı

Bakan talimat verdi müfettişler İTO’da



İzmir Ticaret Odası, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri tarafından denetleniyor. Ege’de Sonsöz’ün haberine göre, Başkan Ekrem Demirtaş ile fikir ayrılığına düşen beş yöneticinin başvurusunu değerlendiren Bakan Hayati Yazıcı, İTO’yu denetlemesi için müfettişler görevlendirdi. Müfettişler, oda yönetiminin imza attığı karar defterini incelemeye alırken, şikayet konusu diğer maddelerle ilgili de araştırma yapıyor.

Haberin Devamı


6 aylık önce şikayet edildi
İTO Yönetim Kurulu odasında çalışan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin, karar defterini didik didik taradığı öğrenildi. Yönetim Kurulu’ndan tartışmalı bir kararla gönderilen ancak mahkeme kararıyla geri dönen Fatih Dalan’ın da içinde bulunduğu eski Başkan Vekili Necmi Çalışkan, yöneticiler Hüseyin Payzın, Erkan Güldoğan ve Hüseyin Rahmi Nemli’nin yaklaşık 6 ay kadar önce Ankara’ya giderek, Ticaret Odası’ndaki bazı kararları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na şikayet edip müfettiş talebinde bulundukları öğrenildi.
Ayrıca ‘idari yargı’ kararıyla geri dönen Fatih Dalan’ın da Demirtaş ve yöneticiler için savcılığın talebi üzerine açılan ‘görevi ihmal’ davasında bakanlığın müdahillik talebinde bulunduğu ortaya çıktı. En geç 20 Ağustos’ta karara bağlanması beklenen ‘görevden alma’ davası öncesi İTO’da karar defterini mercek altına alan müfettişlerin, hazırlayacakları raporun bir nüshasını mahkemeye sunabilecekleri belirtiliyor. Dalan’ın yönetimden uzaklaştırıldığı süreçte bakanlığın, odaya üç kez uyarı yazısı yazdığı kaydedilirken, muhalif yöneticiler de müfettişlerin bu konuyu da dikkate alabileceğini belirtiyor. Fatih Dalan, müfettişler konusunda yorum yapmazken, muhalif yöneticilerin bazıları, incelemelerini sürdüren müfettişlerin kendi başvuruları üzerine gelmiş olma ihtimalinin de yüksek olduğunu kabul ediyor.

Haberin Devamı

9 maddelik şikayet

Demirtaş’a muhalefet bayrağı açan biri eski, toplam beş yöneticinin yaklaşık altı ay önce bakanlığa yazılı başvuru yaparak 9 konuda müfettiş incelemesi istediği ortaya çıktı. İTO’da bazı usulsüzlük iddialarını bakanlığa yazılı olarak ihbar eden yöneticiler, “resmi evrakta sahtecilik, yönetim kurulunda alınmamış kararların alınmış gibi gösterilmesi, usulsüz harcamalar, genel sekreterin görevini yapmaması” gibi 9 maddelik şikayet dilekçesiyle bakanlıktan müfettiş talebinde bulunduğu öğrenildi. Hazırlanacak rapora göre Demirtaş ve bazı yöneticiler hakkında yeni dava açılma ihtimalinin de bulunduğu kaydediliyor.