Ege Bakan Yıldırım’dan Büyükşehir’e uyarı

Bakan Yıldırım’dan Büyükşehir’e uyarı

20.11.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Aliağa- Menderes Hafif Raylı Sistem Projesi’nin 2010 yılında tamamlanması gerektiğini, belediyenin yapamadığı bir şey varsa onu da üstlenebileceklerini söyledi.

Bakan Yıldırım’dan Büyükşehir’e uyarı


Foça’da balıkçı barınağının açılışına katılan ve Aliağa Gemi Söküm Sanayicileri Derneği’ni ziyaret eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demiryolları ortaklığı ile yapımı süren Aliağa- Menderes Hafif Raylı Sismeti’nin 2010’da devreye girmesi gerektiğini söyledi. Bakan Yıldırım şöyle konuştu:
“Aliağa’dan Menderes’e kadar devam eden çift hatlı yolcu ve yük taşımacılığı yapacak 80 km’lik bir hattı, belediyeyle birlikte DDY’nin işleteceği bir projedir. DDY bu projeyle ilgili ortaklık olarak tüm vecibelerini yerine getirmiştir, hazırdır. Belediye tarafında eksik işler var, maalesef bir yıllık gecikme var. Bu hat 2010 içerisinde başlangıçta Körfez’in Güney daha sonra Kuzey kesimi olmak üzere hizmete girecek. Bunda kararlıyız. Daha fazla gecikmesine rıza gösteremeyiz. Aliağa’da hattın bittiği yerden tüm limanlara bağlantı yapacak bir ring hattımız var. O hattın da altyapı çalışmasını büyük oranda tamamladık. Ancak buradaki nihai yapılaşmanın netleşmesini görmek istiyoruz. Onu gördükten sonra liman bağlantılarını buna göre yapacağız. Bunlar çok kısa sürede yapılacak bir şey.”
Bir gazetecinin “Projenin 2010’a yetişmesi için bir yaptırım mı uygulayacaksınız?” sorusuna ise Bakan Yıldırım, “Yapılamayan yerler varsa, içinden çıkılamayan bir konu varsa onu takip ediyoruz, müdahale edip halledeceğiz. Yaptırım diye bir şey yok. Ortaklığın devamı ‘peki’ demekle olur. Ortaklığı bozmak kolay da yürütmek marifettir. O sorumluluk da bize düşer” diye konuştu.



Gürcü heyet, ‘daha çok ticaret’ istedi
Gürcistan Yatırım Politikası Departmanı Müdürü Nodar Phut Karadze ile Ekonomi ve Finans Bakanlığı Yetkilisi Eka Varshalomidze, İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin canlanması için odalar arası bağlantı kurulması kararı alındı. Karadeniz’de kruvaziyer turizmini geliştirmek için çalışma yaptıklarını belirten Demirtaş, “2010 yılının ilk yarısında Gürcistan’a iş gezisi de düzenleyeceğiz. EXPO 2015 adaylık sürecinde İzmir’e destek veren yetkililere de teşekkür edeceğiz” diye konuştu.


Türk yatırımcılara Burgaristan daveti
Bulgaristan’ın Plovdiv Serbest Bölgesi Heyeti, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı (EBSO) ziyaret etti. Bölge Başkanı Vassil Chuchulev, “Bölgemiz, üretim değil, alım-satım ağırlıklı. Gelir vergisi oranı yüzde 10. Belediyenin de ortak olduğu bir sistem var” dedi, Türk yatırımcıları davet etti. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, kendilerinin de Ege’deki yatırım avantajları hakkında bilgi verdiklerini söyledi.

Yazarlar