Ege Bakliyatta hile var

Bakliyatta hile var

29.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sofraların kralı bakliyatta inanılmaz hileler yapıldığı ortaya çıktı. Piyasa, baldo yerine Uruguay pirinci, Konya fasülyesi yerine Çin fasülyesi ile dolu...

Bakliyatta hile var

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, olumsuz koşullardan kaynaklı olarak 2012’de bakliyat fiyatlarının yükseleceğini belirtip, “Baldo pirinç adıyla Uruguay pirinci, Konya Çumra fasulyesi adıyla Çin ve Japon fasulyesi satılmamalı. Vatandaş menşeini sormalı” uyarısında bulundu.
Alarm zilleri çalıyor
Fast-food kültürüne karşı mücadele eden geleneksel lezzetler kuru fasulye, nohut ve pirince bir darbe de doğadan gelince bakliyatta alarm zilleri çalmaya başladı. İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Baklagiller Toptan Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Ercan Korkmaz, fiyatı tarihi seviyelere yükselen pamuğa yönelen üreticinin bakliyat üretiminden vazgeçtiğini kaydetti.
Fiyatlar yükseldi
Nohut, kuru fasulye ve buğdayda beklentilerin karşılanmadığına dikkat çeken Korkmaz, küresel ısınma, iklimlerde değişiklik ve yaz yağmurlarının uzun sürmesinden kaynaklı zamanında ekim yapılamadığnı, sonradan gelen yağmurların da ürünü tarlada çürüttüğünü dile getirdi. Korkmaz, “Bu durum nohut ve fasulye rekoltesinin yüzde 30 ila 40’a varan oranlarda düşmesine yol açtı. Özellikle bu iki üründe fiyatların geçen seneye göre yüksek olacağını vurgulamak isterim” dedi. Öte yandan üreticinin pamuğa yönelmesiyle hububat ve bakliyat üretim alanlarının daraldığına işaret eden Korkmaz, kırmızı mercimek ve buğdayda da “ambarcı” olarak nitelendirilen kişilerin yüksek miktarda alım yapmaları sonucu fiyatların yükseldiğini söyledi.





Paketlemeye dikkat!..


Korkmaz, bakliyat ürünlerinin çoğunun kalitesine göre paketlenmediği uyarısında bulunarak, “Türkiye’nin pek çok yerinde baldo pirinç adı altında, baldo olmayan ürünler paketleniyor. Örneğin baldo pirinç yerine ithal edilmiş Uruguay ve Vietnam gibi kalitesi düşük pirinçler paketlenip satılıyor.” diye konuştu. Korkmaz, “Pirinç, bulgur ve makarnadaki KDV oranlarının yüksekliğinin hileleri artırdığını belirterek, KDV oranının yüzde 8’den 1’e düşürülmesini istedi.