Ege Bergama’da gelecek, insanlık mirası üzerine yükseliyor

Bergama’da gelecek, insanlık mirası üzerine yükseliyor

22.03.2017 - 04:21 | Son Güncellenme:

İlçelerinde iki bin 500 yıllık bir yaşam olduğunu belirten Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, birçok projeyi hayata geçirdiklerini, eğitime büyük önem verdiklerini, iki üniversitenin meslek yüksekokulunun bulunmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi

Bergama’da gelecek, insanlık mirası üzerine yükseliyor

BERGAMA Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, öncelikle ilçenin UNESCO ile kesişen yolları ile ilgili, “Aslında Bergama adına gecikmiş bir süreç sayılır UNESCO Dünya Mirası Listesi... Bergama sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada çok önemli tarihi ve kültürel birikimi olan şehirlerden birisidir. Sık sık dile getiriyorum. Bergama’da neredeyse iki bin 500 yıllık kesintisiz bir yaşam var ve dolayısıyla birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Uygarlıkların bıraktığı eserler hep üstüste gelmiş ve muhteşem bir kültürel miras oluşmuş. Tabii hepsinden kalan anıtsal eserler var. Dolayısıyla bunlar çok daha önce Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girmesi, böyle bir ünvanı alması gerekiyordu” dedi.

Haberin Devamı

İKİ ÖNEMLİ PROJE

Başkan Gönenç, “Kalıcı olarak çevre projesini yaşama geçirdik. Bunlardan biri Bergama Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi, İzmir’deki ender ruhsatlı atık sahasıdır. İkincisi henüz İZSU’ya devrolmadan önce yapımını tamamladığımız atık su arıtma tesisi. Bu iki önemli proje, 2009 ile 2014 yılları arasında hayata geçirildi. Böylelikle Bergama’nın bilinen çevre duyarlılığına da katkısı oldu. Sadece lafta değil, projelerle de yapıldığını ortaya koymuş olduk. Bunların yanısıra gençlerin sportif faaliyetlerini yapabileceği bir yüzme havuzu, aqua park, spor salonu ve sentetik bir futbol stadyumu yapıldı. Bunlarla beraber eski Sümerbak dokuma alanı Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliği ile meslek yüksekokuluna dönüştürüldü. Bu çok önemli bir proje ve bununla beraber Bergama, İzmir’in ilçeleri arasında şöyle bir ayrıcalığa sahip. Hem Dokuz Eylül Üniversitesi’nin hem de Ege Üniversitesi’nin birer meslek yüksekokulu var. Dokuz Eylül Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu kampüs alanı, tamamen belediyenin olanakları ile hayata geçirildi. Eski idari binalar okula, lojmanlar da öğrenci yurduna dönüştürüldü. Bergama’ya bu dönemde BerKM adıyla bir kültür merkezi kazandırdık. 6 ayda 25 bin kişi programları takip etti. Bakırçay’ın en önemli kültür sanat merkezi haline geldi. Önemli hizmetlerden biri de, kent içindeki trafik ve otopark sorununu çözdük. 350 araçlık otopark açıldı. Bunlarla beraber tarihi restorasyon çalışmaları var. Eski yapı restore edildi ve çalışmalar devam ediyor. Özellikle eski deri fabrikaları dabakhaneler, belediye tarafından kamulaştırıldı. Bunlardan birinin parşömen müzesi ve atölyesine dönüştürülmesi gündemde.”

Haberin Devamı

Kültür Merkezi, sanat mabedi haline geldi

UNESCO’nun 999’uncu Dünya Mirası ilklerin şehri Bergama’da, 8 Ekim’de açılan ve dünyaca ünlü Türk mimar Emre Arolat’ın imzasını taşıyan, Bergama Kültür Merkezi (BerKM), Bakırçay’ın sanat mabedi haline geldi. BerKM’nin açılmasıyla birlikte düşüncelerini dile getiren Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Amacımız ilçemizi geçmişine yakışır bir kültür ve sanat kenti haline getirmek” dedi.

Haberin Devamı

İlk konser İdil Biret’ten

Kentin sanatsal ve kültürel yönden zenginleşmesine katkı sağlayacak şekilde tasarlanan BerKM’in açılışında ilk konser, dünyaca ünlü piyano sanatçımız İdil Biret tarafından verilmişti. Dünyaca ünlü Türk mimar Emre Arolat (EAA/Emre Arolat Architecture) tarafından tasarlanan proje, UNESCO Dünya Mirası Bergama’nın kültürel birikiminden ve görkemli anıtsal eserlerinden izler taşıyor. Bu yönüyle, Bergamalı kimliğiyle öne çıkan sıradışı bir yapı. İçinde; tiyatro, müzik, sahne sanatları, söyleşi ve bilimsel toplantılar gibi etkinliklerin düzenlenebileceği 350 kişilik salonu, 122 kişilik iki cep sineması, açık hava sineması, sergileme alanları ile Bergama’nın aydınlık geleceğini şekillendirecek önemli bir eser. 185 metrekarelik alanda özellikle Bergama’yla ilgili tüm yazılı yayınların da bulunacağı kütüphane içinde, dijital araştırma ve arşiv taraması yapabilmek için internet bağlantısına sahip bilgisayarlar da yer alıyor. Emre Arolat imzasını taşıyan BerKM, “Geleceğin Yapıları” kategorisinde finale kalmıştı.

Haberin Devamı

“BERGAMA SENİ ÇAĞIRIYOR”

BERGAMA Belediyesi ile Bergama Ticaret Odası, UNESCO Dünya Mirası’na sahip ilçenin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla, “Bergama Seni Çağırıyor” projesi hazırladı. Dördüncü kez başlayacak etkinlik, 31 Mart-20 Mayıs günleri arasında yapılacak. Proje kapsamında daha önce olduğu gibi, İzmir’den ücretsiz otobüs seferleri düzenlenecek. Başkan Mehmet Gönenç, “Bergama olarak doğru bir başlangıç yaptığımızı düşünüyorum. Özellikle bu yıl projenin gerçekleşeceği tarihlerde Bergama Belediyesi’nin kermesi gibi çok sayıda etkinliğin yer alması, ilçeyi gezenler için farklı bir renklilik olacak” dedi.

Etkinliklerimizle iç turizm canlandı

Kültür ve sanat etkinlikleri ile gündemden düşmeyen ve uyguladığı sosyal belediyecilik anlayışıyla sosyal yaşama ivme kazandıran Bergama Belediyesi, düzenlediği etkinliklerle, iç turizmin canlanmasına katkı sağlıyor. Belediyenin son bir yılda sürdürdüğü geleneksel etkinlikler, sportif ve sanatsal faaliyetler, kentin kültürel gelişimine katkı koyuyor. Aynı zamanda iç turizmin canlandırılmasını da sağlıyor. Rakamsal göstergeler de bu katkının önemini ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Etkinliklerle iç turizmi canlandırıyoruz. Bunun neticesinde birçok kişinin etkinlikler aracılığıyla kente girişini sağlıyoruz” dedi.

Erdal Önder ismi, yaşayacak

TÜRK voleybolunun en önemli isimlerinden Erdal Önder’in adı, Bergama Belediyesi Spor Salonu’na verildi. 8 Ocak 2016’da yaşamını yitiren, 217 kez Milli Takım formasını giyen, 11 yıl Türkiye’de, 1 yıl ise Avrupa’da en iyi oyuncu ünvanlarını kazanan Erdal Önder’in ismi, ölümsüzleşmiş oldu.

Tarih, gün yüzüne çıkmaya devam edecek

2014 yılında Katar’ın Başkenti Doha’da yapılan UNESCO toplantısında, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girerek 999. UNESCO Dünya Mirası seçilen Bergama’da tarih, gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Türkiye’de ilk olarak yerel yönetimlerde Bergama Belediyesi tarafından kurulan UNSECO Alan Yönetimi Birimi’nin ve Bergama Belediyesi’nin özverili çalışmaları sayesinde bir tarihi yapı daha kente kazandırılacak.

Restore edilecek

Tarihi Kale Mahallesi başta olmak üzere, çok sayıda yapıyı Bergama’ya kazandırarak Selinos Çayı ve çevresinde restorasyon çalışmalarını devam ettiren Bergama Belediyesi, tarihi arasta çarşısı içinde yer alan Bergama Bedesteni’ni de restore ederek turizme kazandıracak. Belediyenin eskimeye yüz tutmuş çok sayıda tarihi yapıyı Bergama’ya kazandırdığını ve bu konuda çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Başkan Mehmet Gönenç, “Özellikle son dönemde tarihi Osmanlı arastasında bahar ve yaz dönemlerinde güzel bir hareketlilik yaşanmakta. Bergama Bedesteni de tamamlandıktan sonra o bölgede daha güzel bir yapı ortaya çıkacak ve güzel bir tarihi yapıyı daha Bergama’ya kazandıracağız” dedi.

Sosyal çalışmalar, ilçe vatandaşını mutlu ediyor

AŞEVİ: Sosyal belediyecilik uygulamalarıyla dikkat çeken Bergama, Belediye Başkanı Mehmet Gönenç önderliğinde birçok yeniliğe imza atttı. Bakacak kimsesi olmayan, yemek yapamayacak durumda olan hasta, yaşlı, engelli ve kimsesiz gibi ihtiyaç sahibi vatandaşlara sıcak yemek ulaştırmak amacıyla açılan Aşevi, günde 500 aileye ulaşıyor.

EVDE BAKIM: Bergama Belediyesi tarafından yardıma muhtaç vatandaşlar için hayata geçirilen, ‘Evde bakım hizmeti’ için kurulan birim, yaptıklarıyla herkese örnek teşkil ediyor. Başkan Mehmet Gönenç’in talimatıyla kurulan, “Evde Bakım Hizmetleri Birimi”nde, dört kadın personel çalışıyor.

SOSYAL MARKET: İhtiyaç sahibi vatandaşların yaşam koşullarının iyileştirilmesi konusunda Sosyal Marketin önemli bir işlevi olduğunu dile getiren Başkan Mehmet Gönenç, “Vatandaşlarımız, ihtiyaçları doğrultusunda seçtikleri eşyalara buradan sahip oluyor” dedi.

ENGELSİZ TAKSİ:‘Engelsiz Taksi Projesi’ engelliler başta olmak üzere, kimsesi olmayanların erişimine katkı sağlıyor.

350 araçlık otopark açıldı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Bergama Belediyesi’nin yapımını tamamladığı, görselliğiyle öne çıkan, 350 araçlık çok katlı otopark açılıdı. Toplam kullanım alanı 13 bin metrekare olan otoparkın, zemin katında dokuz işyeri ile alışveriş merkezi yer alıyor. Üç katı kapalı, dördüncü katı açık olan otopark, 350 araçlık kapasiteye sahip.

‘Kadri’nin adı unutulmayacak

İLK Türkçe dil bilgisi kitabını hazırlayan Osmanlı âlimi Bergamalı Kadri’nin heykeli Cumhuriyet Meydanı’nda, Galenos Heykeli’nin karşısında, Kurşunlu Camii’nin hemen önünde yerini aldı.

Tarihi Kleopatra Hamamı gün yüzüne çıkarılıyor

BERGAMA Belediyesi, Kleopatra Tesisleri yanında bulunan Helenistik dönemden kalma antik Roma hamamını, gün ışığına çıkarıyor. İzmir 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararı doğrultusunda Bergama Müze Müdürlüğü denetiminde, Bergama Belediyesi ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle, Kleopatra Tesisleri yanında bulunan Helenistik dönemden kalma antik Roma Hamamı’nın gün ışığına çıkarılması için çalışma başlatıldı.

15 kişilik bir ekip çalışıyor

Ege Üniversitesi Eser Koruma Programı Koordinatörü Dr. Sema Yavuz’un kurduğu 15 kişilik ekiple temizlik ve araştırma çalışmalarına başlanan hamamda, Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi’nden üç arkeolog, bir restore müdürü, beş öğrenci ve altı işçi çalışıyor.

Kleopatra Güzellik Ilıcası, yaza hazır

BERGAMA’NIN, sosyal yaşama değer katan tarihi Kleopatra Güzellik Ilıcası, yaz aylarına uygun hazırlanıyor. İnsanlık tarihinde ilk defa telkinle tedavi (Psikoterapi) uygulanan sağlık merkezi Asklepeion’un yakınında yer alan ve antik çağlardan günümüze ulaşan tesisler, aynı zamanda sosyal yaşamı canlandırmak ve toplumsal birlikteliği sağlamak hedefiyle düzenleniyor. Yaz aylarına yönelik yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Bergamalılar için özel ve tarihi bir anlamı olan bu alanda, sezon hazırlıklarına başladık. Çünkü, burası Bergamalıların nefes alabildikleri, aileleri ile birlikte çoluk çocuk vakit geçirebildikleri, ilçenin sosyalleşme merkezlerinden biri” dedi.

Aquapark, sezon için hazırlandı

BERGAMA Belediyesi Güzellik Ilıcası içinde yer alan Aquapark, yaz sezonu için hazırlanarak, hizmete açıldı. Serinlemek ve eğlenmek isteyenlerin buluşma noktası olacak tesis, havuzu ve atlama kuleleri ile keyifli saatler geçirmek isteyenlerin uğrak noktası olacak.

Bu tesiste günde iki ton bal işlenebiliyor

BERGAMA Belediyesi ve İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği ile imzalanan protokol çerçevesinde, ilçenin Kıranlı Mahallesi’nde bulunan Bal İşleme/Paketleme Tesisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenerek üretime kazandırıldı. Günlük iki ton işleme kapasitesine sahip tesis, yenilendikten sonra İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği’ne tahsis edildi. Birlik, İzmir’in kuzey bölgesinde üretilen balları işleyip paketleyerek raflara sunarken, arıcıların emeğini de kazanca dönüştürmeye başladı. Üreticiler, hizmete açılan tesis sayesinde ürettikleri malın değerinde pazarlanması ve doğal arı ürünlerinin tüketiciye sağlıklı şekilde sunulması olanaklarına sahip oldu.

Mobil araçla eğitim veriliyor

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği ile yapılan üçlü protokolle, birlik üyesi bin 250 üreticiye iki bin 500 ana arı dağıtımı yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki bal üreticilerine destek vermek için Türkiye’de bir ilk olan mobil eğitim aracını da hizmete aldı.

Kadınlara el emeği üretim merkezi

BERGAMA Belediyesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Sanat Atölyeleri ve S.S. Bergama Kadın Girişimcileri Üretim ve İşletme Kooperatifi, üretim yapacağı iki katlı altı derslikli binasında törenle açıldı. Başkan Mehmet Gönenç, “Toplumun birçok kesimine özgü etkinlikler yapabiliyorsunuz. Ancak kadınların üretim konusunda sosyal, siyasal ve ekonomik yaşamın içinde olmaları konusunda teşvik edilmesi, onların önünün açılması, ya da onlara bu imkânların sağlanması çok önemli. Bu anlamda biz Bergama Belediyesi olarak küçük bir adım attık. Burası Bergamalı tüm kadınlara açık. Bergama Belediyesi bu çatı altında üretim yapmak isteyen herkesin işini kolaylaştırıcı olacaktır. Çünkü burası kadınların” dedi.

Hem eğlendiler hem öğrendiler

BERGAMA Belediyesi, bu yıl çocukların yarıyıl tatillerinde eğlenceli ve keyifli vakit geçirmelerini, eğlenirken de bilgilenmelerini sağlamak amacıyla birbirinden farklı etkinlikler düzenledi. Yarıyıl tatili boyunca iki bin 800 kitap, bin çocuk dergisi dağıtıldı. Atölyelere 440 çocuk katıldı. Söyleşileri ve tiyatro oyunlarını ise toplam, iki bin 900 çocuk seyretti. Söyleşi, kitap-imza ve atölyelerde tanınmış yazarlar Yunus Bekir Yurdakul, Sara Pardo, Nursel Çetin ve Eşref Karadağ, çocuklarla bir araya geldi. Yapılan söyleşilere iki bin 200 çocuk katıldı.