Ege Birleşmek için ne bekleniyor

Birleşmek için ne bekleniyor

20.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bayraklı’da inşa edilecek dev Sağlık Kampusü ihalesinde Ankaralı firmaların öne geçmesinden sonra, İzmir iş dünyası, kentteki büyük yatırımlara talip olabilmek için çıkış yolları peşinde koşmaya başladı

Birleşmek için ne bekleniyor

Bayraklı’da inşa edilecek ve 1 milyar liralık yatırım tutarına ulaşması beklenen dev sağlık kampusü ihalesinde İzmirli inşaat firmalarının dışarda kalmasını değerlendiren iş dünyası, ihalede yeterlilik sağlayan 3 firma gibi ortaklık kurmak gerektiğini vurguladı. İzmir’de, büyüklüğü milyar dolarları bulan yeni yatırımlardan kentteki inşaat sektörünün yeterince pay alamaması, Bayraklı’da 550 dönümlük bir alanda oluşturulacak ve toplam 2 bin yatak kapasitesine sahip olacak dev sağlık kampüsü ihalesi ile bir kez daha gündeme geldi.

3 Ankaralı firma yarışıyor
Geçtiğimiz hafta gerçekleşen ihaleye başvuran 7 firma arasında İzmirli bulunmayışı, ilk aşamada elemeyi geçen 3 firmanın da Ankara firması olmasını değerlendiren iş dünyası farklı görüşler ortaya koydu. Ön yeterlilik ihalesine dahi giremeyen İzmirli inşaatçılar, şartname koşullarına dikkat çekerken ortak iş yapma tecrübesinin kentte zayıf olduğuna vurgu yaptılar.

Haberin Devamı

“En önemli yanı işletme bölümü”

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar da, bu tür işlerde en önemli kriterin tecrübe olduğunu, ihale şartnamesine de konsorsiyum oluşturmuş yapıların uygunluk gösterdiğini kaydetti. Yorgancılar, böyle ihaleye teklif verebilmek için konsorsiyum olmak gerektiğini dile getirerek “İnşaatı yapmak kolay ama bunun işletmesi de çok önemli” dedi.

“İzmirliler birleşemiyor”
İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu ise, belirli kriterler konulduğunda İzmir’deki pek çok firmanın da elendiğini söyledi. İzmir’de son yıllar haricinde büyük çaplı projeler olmadığı için firmaların da deneyim eksikliği olduğuna işaret eden Kazançoğlu, “İzmirli firmalar maalesef birleşip büyümeyi başaramıyor” dedi.

Haberin Devamı

“Takım oyunu oynamak gerek”
İzmir İnşaat Müteahhitleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Necip Nasır, bu tür büyük yatırımlarda iş bitirme yeterliliğinin çok önemli olduğunu belirterek, “Tek başına zeybek oynama kültüründen ziyade takım oyunu oynamayı öğrenmeliyiz” dedi.