Ege Bu projeler, İzmir’in yarınlarının imzası

Bu projeler, İzmir’in yarınlarının imzası

26.03.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Dört yıllık icraatını anlatan Başkan Kocaoğlu, “Bir kentin ömründe çok kısa sayılacak bir süreye önemli işleri sığdırdık. Pek çok hayali gerçekleştirdik “dedi

Bu projeler, İzmir’in yarınlarının imzası

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu dört yıllık icraatlarını anlattı.  Kültür, sanat ve gençlik merkezi olarak hizmet verme amacıyla restorasyonu yapılan Alsancak Havagazi Fabrikası’nda düzenlenen toplantıda Başkan Kocaoğlu, 2004-2008 yılları arasında Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını yaklaşık bir buçuk saat içinde tek tek anlattı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.  İlçe belediye başkanları, partinin il başkanı ve meclis üyelerinin davet edilmediği toplantıda konuşan Kocaoğlu dört yıla İzmir’in yarınlarına imza atacak çok önemli işleri sığdırdıklarını, pek çok hayalin ise gerçekleşmek üzere olduğunu söyledi. Kocaoğlu şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Birikmiş sorunları çözdük”
“Göreve geldikten bir ay sonra yürürlüğü giren yeni Büyükşehir Belediyeleri Yasası ile sorumluluk alanımızın 5 kat birden büyümesine rağmen...Altyapıdan, kültür sanata, ulaşımdan kentsel dönüşüme kadar hedeflerimizin büyük kısmını gerçekleştirdik. Dik duruşumuzdan taviz vermeden kentimizi yıllar sonra Nazım İmar Planı’na kavuşturduk. Yol haritamız olan Stratejik Planı hazırladık. 400’den fazla projeyi Stratejik Plan’da sıraya koyduk. İzmir’in dünden bugüne birikmiş; çözümlenmesi gereken çeşitli altyapı, ulaşım, çevre ve kültür - sanat sorunlarının çözümü için projeler üretip yaşama geçirdik. Ulaşımın çağcıl biçimde olması için çalışıyoruz. 2009 yazından itibaren klimasız otobüs kalmayacak. Belki de en önemlisi, İzmirli hemşehrilerimiz arasında paylaşma, dayanışma  ve yardımlaşma duygusunu yeniden canlandırdık”

Haberin Devamı

BAŞKAN NE DEDİ

EXPO’yu alacağız
Cumhurbaşkanı’ndan Başbakan’a, bakanlarından milletvekillerine, iktidarından muhalefetine, sivil toplum kuruluşlarına kadar, Türkiye’nin gönülden desteklediği böyle bir proje hatırlamıyorum. Kazanacağımıza inanıyorum. EXPO bizim olmalı.” .

Sezar’ın hakkı Sezar’a
2009 Martına daha çok var. Çok sular akar köprünün altından. ‘Beni bir daha seçin’ demekle bu işler olmuyor. Seçilmek seçilmemek korkusu üzerimde olmadan kamu yararını koruyarak görevime 4 yıldır olduğu gibi devam ediyorum. Büyük hata yapmadığımı düşünüyorum. Elbette beğenmeyen çıkacaktır. Yeter ki aka kara, karaya ak denmesin. Eleştiri olsun ama kişiliklerimize yönelik olmasın. Bu bir yarıştır. Herkes katılacaktır. Yeter ki centilmence olsun. Sezar’ın hakkı Sezar’a verilsin.

Anketlerde % 50’yiz
Kamuoyu anketlerinde yüzde 50 oy oranına sahibiz. Açıklanan kamuoyu anketlerini ben yaptırmadım. Benim yaptırdıklarımı ise açıklamadım. Bunlarda da yüzde 50’nin üzerinde görünüyoruz. Yükselme trendinde olduğumuza göre  daha da yukarı çıkmıştır.

Rant taleplerine ‘hayır’ Benim ne Ekrem Demirtaş’la ne başkasıyla küslüğüm var. Böyle siyaset, böyle belediye başkanlığı olmaz. Saniye kaybetmeden hiçbir kötü niyetli ayrım yapmadan işlerimi yapmak zorundayım. Hiç bir vatandaşın, Ekrem Demirtaş’ın da yasal olmayan, belediyenin çizdiğinin dışında haksız rant taleplerini yerine getirmeyeceğim. Haklı  olan gelip hakkını alacak. Ekrem Bey’le küslüğüm yok.

Haberin Devamı

Başbakan’a gönderme
İzmir Türkiye’nin aydınlık yüzüdür. İzmir, tüm kültürlerin kaynaştığı, kardeş kardeşe yaşanan bir kent olmuştur. Bir Başbakan 81 vilayeti, ilçeleri, beldeleri ister. İsteyecektir. Doğal hakkıdır. Ama buna, İzmir metropol sınırları içinde yaşayan 3 milyon 350 bin kişiden yaklaşık 2 milyona yakın olan seçmen karar verecektir. Hepimiz buna saygılı olmak zorundayız. ‘Ben İzmir’i istiyorum’ diye bir şey olmaz. Örgütler çalışır. Seçim kazanılır. Benim görüşüm odur ki; İzmir yaşam biçimi, kültür, sosyal yaşantısı, insanı, özgürlükleri ile demokrasiden ve aydınlık Türkiye’den yana.    Bu kentin insanının bakış açısı bu. Bu cevabı da    29 Mart 2009’da İzmirliler verecek. 

Borçların yarısı ödendi
Devraldığımızda  bir milyar 804 milyon  YTL olan borcumuz vardı. Şimdi , 728 milyar YTL’ye geriledi.   Bu sene de  çok ciddi bir borç ödemesi gerçekleşecek. Bundan sonraki projelerimizi de  borçlanmadan yapacağız.

Haberin Devamı

SATIRBAŞLARIYLA İCRAATIN İÇİNDEN

PLANLAMA
* Kentin imar anayasası oluşturuldu. İzmir’in geleceğine ışık tutacak perspektifle hazırlanan Nazım İmar Planı, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edildi. Doğal ve tarihi SİT alanları, tarım ve su havzaları, turizm gelişme alanları belirlendi. 
* İzmir Stratejik Planı, kentin geleceğini biçimlendirecek projeleri bir plan disiplini içinde yürütmek amacıyla hazırlandı.

ULAŞIM
* Aliağa - Menderes arasındaki 80 kilometrelik bölümü metro konforuna kavuşturuldu.
* 11.5 kilometrelik İzmir Metrosu 20 kilometreye ulaşıyor. Yapımı devam eden Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı ve EÜ Hastanesi-EÜ Kampus Evka 3  Bornova Merkez Metro Hattı ile Aliağa  -Menderes Raylı Sistem Projeleri’nde  son aşamaya gelindi. 
* 2007 yılı içinde tüm ulaşım araçlarında aktarmalı sisteme geçildi. Yeni düzenlemelerle toplu ulaşımı özendirici destekler daha da artırıldı. 90 dakikada    ikinci  binişler yüzde 50 indirimli  hale getirildi.
* 450 kilimalı otobüsle ulaşım filosu güçlendi. 
* Ulaşım hizmeti bütün ilçe ve yeni  katılan  beldeleri kapsayacak şekilde genişledi. 
* Otobüs ve deniz ulaşımında standartlar yükseltildi. nAlt ve üst geçitler, yeni yollar, kavşaklar kent içi trafiği rahatlatıyor.
* Aliağa Menderes Raylı Sistem çalışmaları kapsamında yapılmakta olan geçitler tamamlanıyor. n Dört yılda 2.4 milyon asfalt döküldü. 4.5 milyon metrekare yüzeysel kaplama yapıldı.

Haberin Devamı

ALTYAPI
* Bornova Hamdi Dalan Kavşağı’nda kamulaştırmayı tamamladık. Yol bittiğinde Bornova’ya kesintisiz giriş sağlanacak, trafik rahatlayacak.
* Sarnıç ve Gaziemir katlı kavşakları 15 Nisan’a kadar açılacak. ESBAŞ Haziran’da bitecek.
* Anadolu Caddesi’ne Büyük Çiğli, Evka5, Harmandalı , Ulukent katlı kavşaklarıyla otoyoldan sonra araçları kesintisiz kent dışına çıkartacağız.
* Doğalgaz çalışmalarından dolayı bozulan altyapıyı düzenlemek için 250 milyon dolar harcayacağız.

KENTSEL DÖNÜŞÜM
* Kentsel dönüşüm projelerinde kullanılmak zere inşa edilen 578 konut 2008’de tamamlanacak. nUzundere ve Karşıyaka Örnekköy’de kentsel dönüşüm projesi kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi,   ilçe belediyeleri ve TOKİ işbirliğiyle riskli bölgelerdeki heyelan tehditiyle yaşayanlar sağlıklı konutlara  taşınma olanağına kavuşturuldu.

KÜLTÜR / SANAT
* Kültür sanat kenti İzmir’de, bu ortamın oluşmasına katkı sağlayacak etkinliklere evsahipliği yapıldı. 
* Tarihi ve kültürel mekanlara önem verildi. Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi’nin yapımı devame derken 2008 sonunda sahneleri açılacak. 
* Tarihi Havagazı Fabrikası’nın restorasyon projesi tamamlandı. Çevre düzenlemesinin tamamlanmasıyla sosyalkültürel merkez olarak kullanılmaya başlanacak. 
* Boronva’da Kültür Merkezi, Güzelbahçe’de anfitiyatro, her beldede çok amaçlı salon yapıyoruz.

YEŞİL ALAN
* Kentin yeşil dokusu büyütüldü. Gelişmiş ülkelerde rastlanan “Kent Ormanları” İzmir’de oluşturuldu. 
4 yılda 3 milyon metrekareden fazla yeşil alan düzenlemesi  yapıldı. Rekreasyon alanı projeleri ile İzmir’in çehresi değiştirildi. İnciraltı Rekreasyon Alanı, Homeros Vadisi tamamlandı. 
* Sasalı’da 2 bin dönüm kent ormanı, piknik alanı yapıyoruz.
 Homeros Vadisi rekrasyon alanı gerçekleştidik. Yedi kilomtere göletlerden oluşuyor. 
* Tarıma üreticiden çiçek alarak, Tahtalı’da organik tarıma öne çıkarark destekliyoruz.

ÇEVRE
* 12 adet arıtma tesisi projesi hayata geçiriliyor. 
* Kanal yatırımlarına da ağırlık verildi. 133 kilometre uzunluğunda yeni kanalizasyon şebekesi oluşturuldu. 
* Tahtalı Havzası korunuyor. Yeni su kaynakları aranıyor. Çamlı, Bostanlı barajlarını yapmak için çalışmalar sürüyor. Gördes Barajı suyunun İzmir’e taşınması projesinde Arıtma Tesisi’ni belediye yapacak.
* Çiğli Arıtma Tesisi kapasitesini 4. fazda yüzde 25 arttırdık.
*Yeni bağlanan bölgelerde 12 biolojik arıtma yapılıyor.
* Körfez’i koruyoruz. Yapmaya başladığımız arıtma tesisleri ve dere ıslahları ile temizlenme artacak.
* Sasalı’da 425 dönüm 42 hektar alanda yaptığımız Doğal Yaşam Parkı’nda inşaatlar bitti. Çevre düzenlemesi yapılıyor.
* Bornova’da eski Aquapark alanına, 5 bin kişilik anfitiyatro, olimpik ölçülerde 2 bin 500 kişi kapasiteli buz pisti yapılacak

SOSYAL BELEDİYECİLİK
* Sosyal belediyeciliğe önem veriyoruz. Ulaşım sübvanse ediliyor. İki buçuk yılda ulaşıma zam yapılmadı. Öğretmen ve öğrencileri yüzde 50’nin üzerinde indirim uygulanıyor. 
* Engellilerin yaşamını kolaylaştırdık.
* Abla Ağabey Kardeş Projesi ve Kardeş Aile Proje’leriyle kent yaşamına katılımlar arttırıldı.
* İhtiyaç sahibi şehit yakını, engelli  ve yoksul ailelere 25 milyon YTL’yi bulan ayni ve nakdi yardımlar yapıldı.

EĞİTİM
* 425 okulun bakım ve onarımı yapıldı. Öğrencilere, kitap ve kırtasiye, süt ve spor malzemesi dağıtıldı.
* 15 bini aşkın üniversite öğrencisine her ay için 100 YTL burs verildi. Bu yıl bu rakam 20 bine çıkarıldı.

SAĞLIK
* Eşrefpaşa Hastanesi yeniden yapılandırıldı. Sosyal güvencesi olmayan 80 bin hasta tedavi edildi. 3 milyon 600 bin YTL  teşhis ve tedaviye harcandı.
* 64 bin öğrenci sağlık taramasından geçirildi.

JEOTERMAL* Jeotermal A.Ş. yüzde 50 ortak olduk. kayıpları, kaçakları önledik. Kahpasite 2 katına çıktı. Seferihisar jeotermal alanda, rezerv tespitlerinden sonra elektirik üretimi, seracılık, termal turizm harakete geçecek.

SPOR
* Amatör sporlara, kitle sporlarına önem veriyoruz. Belediyemiz spor dallarında önemli başarılar elde etti.