Ege BU TALEP, FİYAT DÜŞÜRMEK İÇİN

BU TALEP, FİYAT DÜŞÜRMEK İÇİN

28.09.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Pamuk Birliği Başkanı Azbazdar, “Yıllardır ithalata vergiyi düşünmeyenlerin aklına birden bu fikir geldi. Ciddiye alınırsa büyük tepki gösteririz” dedi

BU TALEP, FİYAT DÜŞÜRMEK İÇİN

TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, pamuk ihracatına vergi konması yönündeki taleplerin fiyatları düşürmeye yönelik spekülasyon amacı taşıdığını savunarak, bu talebin dikkate alınmasının, çiftçinin çok büyük tepkisine neden olacağını ileri sürdü. Azbazdar, dünyada üretici ülke stoklarının azalması ve Pakistan’da yaşanan sel felaketiyle birlikte pamuk talebinin arttığını, arzın yetersiz kalmasıyla fiyatların hızla tırmandığını söyledi.

‘Bu yıl yüzler gülecek’
Türkiye’de bu yıl 450-480 bin ton arasında rekolte beklendiğini kaydeden Beliğ Azbazdar, borsada fiyatın 4.20 liraya ulaştığını, çiftçinin 10 yıldan bu yana ilk kez yüzünün güleceği bir sezonun yaşanmasını beklediklerini belirtti. Pamukta yıllardır ithalat baskısı altında kalan, üretimini düşüren, girdiği darboğaz nedeniyle banka kredilerine sarılan ve arazilerini ipotekleyen üretici için bu yılın ‘borçlardan kurtulma yılı’ olacağını ifade eden Azbazdar, şöyle konuştu:
“Biz bunları söylerken, bazı kesimlerin ihracata vergi taleplerini dile getirmesi manidardır. Bu talep, fiyatları düşürmeye yönelik spekülasyon yaratma amacı taşıyor. Biz yıllardır ithalata bağımlı tekstilin tehlikelerini dile getirdik. Yerli üretimin belli seviyede tutulması gerektiğini, bunun için ithalata fon ya da vergi konması gerektiğini söyledik. Ama dinletemedik. O zamanlar bu taleplerimiz serbest piyasaya aykırı olarak görüldü. Yıllardır çiftçinin düştüğü duruma aldırmadan ithalata vergiyi gündeme getirmeyenlerin aklına bugün birden ihracata vergi koymak geldi. Fiyatımız tutuyorsa neden ihracat yapalım? Ancak bugün ortaya atılan bu talepler, dünya borsalarıyla Türk çiftçisinin bağını koparıp, ürünü ucuza kapatma telaşını yansıtıyor. Bunların ciddiye alınması üreticinin çok büyük tepkisine neden olur.”