Ege Çakmur’u İzmirli’nin takdirine bıraktım

Çakmur’u İzmirli’nin takdirine bıraktım

25.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Aziz Kocaoğlu, Yeni Kent Merkezi Planı’na bir kez daha dava açan Yüksel Çakmur için böyle konuştu. “Ne düşünür, kente nasıl bakar, niyeti nedir bilmiyorum” dedi

Çakmur’u İzmirli’nin takdirine bıraktım

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayraklı-Turan arası 550 hektarlık alanı gökdelenler bölgesi yapacak ‘Yeni Kent Merkezi 1/5 Bin Ölçekli Plan’ın son revizyonunun da mahkemelik olmasını değerlendirdi. Kocaoğlu, daha önceki planları iki kez dava açıp iptal ettiren, son düzenleme için de arkadaşlarıyla birlikte yargıya giden eski Başkan Yüksel Çakmur’u İzmirlilerin takdirine bıraktığını açıkladı.

Yine bekleyiş sürecine girildi
Kocaoğlu, bölgede yatırım yapmak isteyenlerin yine bekleyiş sürecine girdiğine işaret etti. Başkan Kocaoğlu, şöyle konuştu: “Bölgenin planlaması 2000’de başladı, 10 yılını doldurdu. Biz kentin kalkınması için yeni kent merkezinin de, İnciraltı’nın da planlanması gerektiğine inanıyoruz. İnciraltı’nda Turizm Bakanlığı’yla planlama yapıyoruz. Yeni kent merkezini biz planladık. Sayın Çakmur ne düşünür, ne yapar, kente nasıl bakar, niyeti nedir, yorum yapmak istemiyorum. Sayın Çakmur’un bu eylemlerini hemşehrilerimizin takdirine bırakıyorum. Her vatandaş gibi Sayın Çakmur ve arkadaşlarının da dava açma hakkı var. Hukuk devletinde yaşıyoruz. Planlama, objektif kriterleri çok olmasına rağmen, subjektif olarak da değerlendirilebilecek bir bilim dalıdır. O yüzden bu tür davalarda farklı kararlar çıkabilir. Son yedi yıldır kenti planlayan 1/25.000’lik master plan yapan, kente faydalı olmak için canhıraş çalışan konunun uzmanı arkadaşlarımız var. Dileğim yeni kent merkezi ve İnciraltı planlamasının kentin kalkınması için tamamlanarak yatırımların önünün açılmasıdır. Yeni kent merkezinde en az 8-10 tane yeni proje bekliyor. Bunlar istihdam yaratacak, kentin yatak kapasitesini ve ekonomik zenginliğini artıracak, İzmir’i canlandıracak. Bunu bekliyoruz.”
Aziz Kocaoğlu, Üçyol-Üçkuyular metro hattı inşaatı nedeniyle kapatılan İnönü Caddesi’nin planlandığı gibi yılbaşından itibaren trafiğe açılıp açılmayacağı konusunda da, “27 Aralık Pazartesi günü basın toplantısı yapacağım” dedi.

Ünal: “Artık yeter” diyoruz
Yüksel Çakmur ve arkadaşlarının açtığı son dava İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nda da gündeme geldi. Kurul Başkanı Tufan Ünal, yaşananların tahammül edilemez noktaya ulaştığını belirtti. Ünal, şunları söyledi: “Kamusal yarar düşünülerek açılan davalar her zaman başımızın üstünde. Önce kamunun tatmin olması lazım. Ama bu sağlandıktan sonra efelenip dava açıyorsanız, bu kurul da, ‘Yeter artık, buramıza geldi’ diyor. Önümüzdeki toplantıda Aziz Bey’den (Kocaoğlu) bilgi alacağız, ondan sonra da muhtemelen bir deklarasyon yayınlayacağız.”

“Manhattan örneği bir yutturmacadır”
Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur, yeniden itiraz ettiği Yeni Kent Merkezi Planı için açıklamalarını sürdürdü.
Söz konusu alana Manhattan örneğinin verilmesinin bir yutturmaca olduğunu söyleyen Çakmur, “New York’un Manhattan bölgesinin zemini granit, Bayraklı sahili ise balçık. Ben kamu yararını koruduğum için bu davayı açıyorum. Don Kişot olduğumu söylüyorlar. Evet
bu İzmir’e bir Don Kişot gerekli” dedi.

Geri kalmış bölgeyi kalkındırın
Yüksel Çakmur, adını vermeden Başkan Aziz Kocaoğlu’nu da eleşirdi. Çakmur, “İzmir 1. derece deprem kuşağı gerçeği ve bilimsel raporlar varken, zeminde sıvılaşma tespit edilmişken sadece yatırımlar engellenmesin diye plana sessiz kalmak olmaz. İzmit depremini nasıl unutuyorsunuz? Kamu çıkarını korumakla mı yoksa rantın hakkını vermekle mi görevlisiniz? Yatırım demogojisi yapmayın. Yatırım yapmak istiyorsanız ve kenti seviyorsanız, geri kalmış bölgelerde yapın. Rantın yüzde 10 bin olduğu bölgelerde ne işiniz var?” diye sordu. Çakmur, “Karşıyaka sahiline, Kordon’a, Mithatpaşa sahiline nasıl yüksek kat verirsiniz? Çin Seddi’ne çevirdiniz. İçerisi hava almıyor. Çin Seddi’nin tarihi önemi var. Burası beton seddi. İzmir’in turizm kenti olduğu bir kandırmacadır. Takvimlerde, albümlerde kaldı. Hangi turist beton seyretmeye gelir?” dedi.