Ege Canlıdan böbrek nakline başlandı

Canlıdan böbrek nakline başlandı

27.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kadavradansonra canlıdan böbrek nakillerine de başlandı. Hastaneninilk canlıdan nakil hastaları İkbal ve Kamil Çukur Çifti oldu

Canlıdan böbrek nakline başlandı

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Böbrek Nakil Merkezi’nde bağış organ sıkıntısı, canlıdan nakil programını başlattı. Doç. Dr. Mustafa Cirit, Dr. Fulya Çakalağaoğlu’unun da yer aldığı ekibiyle canlı vericili böbrek nakillerini başlatan Böbrek Nakil Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Atilla Çökmez, “Bekleme listemizde 170 civarında hasta var. Kadavradan ya da canlıdan nakillerde de hastalar uzun süre bekliyor. Kendi hastanemizden donör çıktığında da böbreklerden biri Ulusal Koordinasyon Merkezi’ne gönderiliyor. Hastalarımızın kaybedecek zamanı yok. Böbrek nakil programını başlattığımızda amacımız sadece kadavradan nakil yapmaktı. Tetkikler çok hızlı şekilde yapılıyor, hastalar hızla nakile hazırlanıyor, bu da bize başvuracak hastalar için önemli bir avantaj” diye konuştu.
Öte yandan hastanenin ilk canlı verici nakil hastaları 39 yıldır aynı yastığa başkoyan İkbal Çukur (60), Kamil Çukur (61) çifti oldu. Geçen yıl böbrek yetmezliğine yakalanan ve evde kendi kendine diyaliz yapan 2 çocuk, 3 torun sahibi İkbal Çukur’a eşi Kamil Çukur böbreğiyle can aşısı oldu.