Ege Çevre savaşçısı müze yapılacak

Çevre savaşçısı müze yapılacak

21.09.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Denizi ve çevreyi kirletenlerin korkulu rüyası Greenpeace’in efsane gemisi Rainbow Warrior’un 2011 yılında emekliye ayrılıp müze olacağı bildirildi

Çevre savaşçısı müze yapılacak

Çevre örgütü Greenpeace’in, adını Kuzey Amerika yerli halkının inanışından alan efsane gemisi, emeklilik için gün sayıyor. 1957 yapımı Rainbow Warrior’un (Gökkuşağı Savaşçısı), 2011’de eylemlere veda edeceği bildirildi. Efsane gemi, “Akdenizi Koruyoruz” kampanyası kapsamında Muğla’nın Datça ilçesine de geldi.

Birincisi batırılmıştı
Rainbow Warrior, Datça açıklarına demirledi ve halkın ziyaretine açıldı. Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı ve Kaptan Derek Nichalls, gemide basın toplantısı düzenledi. Kampanyayla Rainbow’un geleceğine ilişkin bilgi verildi. Geminin tarihi ve geleceğiyle ilgili planı Dökmecibaşı açıkladı, şöyle dedi: “İlk Rainbow bir balıkçı teknesiydi ve 1978’de onarılarak yeniden suya indirildi. Ancak, 1985’te Fransız gizli servis ajanları tarafından batırıldı. İkinci olan ve şimdi kullanılan Rainbow Warrior ise 1957 yapımı bir balıkçı teknesiydi. 1987’de Greenpeace tarafından satın alındı. Birçok onarım ve değişiklik gördükten sonra, 1989’da ilk geminin batırıldığı 10 Temmuz’da Hamburg Limanı’nda denize indirildi. 20 yıldır denizlerde ve ekonomik ömrünü tamamladı. 2010 Ocak’ta yeni geminin yapımına başlanacak. Yenisinin denize inmesiyle bu gemi müzeye dönüşecek” dedi.