Ege Çiçeğin başkenti beş bin kişiye istihdam sağlıyor

Çiçeğin başkenti beş bin kişiye istihdam sağlıyor

31.03.2017 - 04:05 | Son Güncellenme:

Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli, ülkemizde üretilen çiçeğin yüzde 25’inin ilçelerinde olduğunu söyledi, “1000 kişi, 600’ün üzerinde süs bitkisi üretimi yapıyor. Amacımız, festivallerimizle sesimizi daha fazla duyurabilmek” dedi

Çiçeğin başkenti beş bin kişiye istihdam sağlıyor

Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli, devlet memuru bir ailenin çocuğu olarak 1961’de Erzurum’da doğdu. İlk ve ortaokulu Erzurum’da, liseyi İzmir’de Atatürk Lisesi’nde okudu. Sonra 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu, doktorluk görevine başladı. Erzincan Çayırlı’da mecburi hizmetini tamamladıktan sonra, askerlik görevini yerine getirdi. 1988’de hayatının dönüm noktası olarak nitelendirdiği Bayındır’a atandı. 1989 yılında Nuray Hanım ile evlendi, Bayındır’ın damadı oldu. 30 yıla yakın ilçede mesleki ve sivil toplum kuruluşlarında çeşitli görevlerde bulundu, halka hizmet etti. Bayındırlıların Dr. Ufuk Ağabeyi, oğlu, kardeşi oldu. 30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerde, “Çiçeğin Başkenti”nin yani, Bayındır’ın Belediye Başkanlığı’na seçildi. Bayındır ve Bayındırlılar için çalışmasını gece-gündüz sürdüyor. Sesli, Milliyet Ege’ye 3 yılda neler yaptığını ve nasıl bir belediyecilik ortaya koyduğunu anlattı. İşte, keyifle okuyacağınız Sesli röportajımız...

Haberin Devamı

Bayındır’ı, “Çiçeğin Başkenti” diye tanımlıyorsunuz, çiçekçiliği ve gelişimi hakkında neler söylersiniz?

1980’li yıllara kadar ev bahçelerinde üretilip pazarlarda alıcı bulan çiçeğimiz, bugün bacasız sanayi diye nitelendirdiğimiz tam otomatik seralarda üretilmekte ve ülkemizin yüzde 25’e yakın süs bitkileri ihtiyacını karşılamakta. Eskiden sadece evlerinin önünde, küçük bahçelerde üretim yapılacak kadar olan çiçekçilik sektörü, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ve birliklerinin çalışmalarıyla eski ihtişamlı günlerine döndü. Artık, ‘Bu sektörde ben de varım’ diyebilen Bayındırlı işletmeciler, toplam sekiz bin hektara yayılmış durumda. 1000 üretici açık ve kapalı alanlarda 600’ün üzerinde süs bitki çeşidiyle tam kapasite üretim yapıyor. Bu sektör dolaylı olarak beş bin kişiye istihdam sağlıyor.

Haberin Devamı

İki milyon ziyaretçi

Çiçek ve süs bitkileri üretimi ile birlikte Uluslararası Çiçek Festivali en fazla dikkat çeken organizasyonlardan. Bu gelişimi nasıl değerlendiriyorsunuz?

1998 yılında dönemin Belediye Başkanı Alaeddin Çapuk tarafından zor koşullarda başlatılan festival, 20. yılına girdi. Geçen yılki Uluslararası Çiçek Festivalimize, 1.5 milyona yakın ziyaretçi geldi. Türkiye’nin en fazla ziyaretçi çeken organizasyonlarından birini düzenliyoruz. Bu yıl iki milyondan fazla ziyaretçi bekliyoruz. ‘Çiçeğin Hikayesi Bayındır’da Başladı’ sloganı ile festivalimizi düzenliyoruz. Festival süresince hemen her sokakta etkinlik olacak.

Bu yıl festivale hangi ülkeler katılacak?

Bu yıl Kosova, Ukrayna, Makedonya ve İtalya’yı da bekliyoruz.

Salı Pazarı’nda hemşerilerimizle üreticiyi buluşturduk

Gerçekleştirdiğiniz başka proje ve işler nelerdir?

“Mutlu Bebek” projemizi hayata geçirdik. Yeni doğan bebeğe ve ailesine ziyaretlerde, anneye kendi sağlığı ve bebek sağlığı konusunda bilgi veriyor, çam sakızı çoban armağanı diyerek hediyemizi sunuyoruz. Üreticilerimizin sadece kendi ürettikleri ürünlerin satılacağı Bayındır’ın ihtiyacı olan üretici pazarı diğer adıyla Salı (Üretici) Pazarı’nda hemşerilerimiz ile üreticilerimizi buluşturduk.

Haberin Devamı

Çiçeğin başkenti beş bin kişiye istihdam sağlıyor

Çağdaşlık ve eğitim

Belediyemizin kendi imkân ve olanaklarıyla işletilen ‘Ilıca Restaurant’, vatandaşımızın daha sık şekilde sosyal alana çıkabilmesi, ailesi ile dışarıda yemek yiyebilmesi için hizmete alındı. Çağdaş bir kentin çağdaş bireylerle, çağdaş bireylerin ise eğitimle oluşacağının bilincindeyiz. Eğitimin sadece Milli Eğitim’in omuzlarına bırakılmayıp belediye olarak okullarımızın ihtiyaçlarını tespit ederek gerekli desteği sağlamak için çalışıyoruz. İbadethanelerimizin düzenleme ve temizliği ile ilgili çalışmalarımızı müftülüğümüzün talepleri ve belirli bir program çerçevesinde gerçekleştiriyoruz.

Önceliğimiz tabii ki tarım

Önümüzdeki günler için planladığınız proje ve işler nelerdir?

Belediye başkanlığı seçim sürecinde tüm mahallelerimizi dolaşarak sorunları yerinde dinleme fırsatı bulduk. O dönemde hazırladığımız yol haritasını uygulamak için çabalıyoruz. Malum, Bayındırımız tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olduğu için biz de önceliğimizi bu yönde belirledik.

Haberin Devamı

En büyük aquapark

Hem ovada hem dağlık alanda bulunan tüm üretim yollarının ıslahı ve düzenlemesi için çalışma yaptık. K. Menderes’in en büyük aquaparkını açacağız.

Üzümün ekonomik değerini artıracağız

Farklı ürünleriniz için çalışma ve planlamalarınız var mı?

Çiçek festivalinin yanısıra ürün kalitesi ile ağırlıklı olarak yurtdışına satılan bir ürünümüz olan üzümün ekonomik değerini artırmak için Hisarlık Mahallemiz’de ‘Bağ Bozumu Şenliği’ planlıyoruz. Bayındır toprak yapısı ve iklimi ile Türkiye’nin en önemli havzalarından birinde bulunuyor. Doğasını korumuş, tarıma dayalı ekonomisi olan ve yemyeşil bir kent. Zengin bir bitki örtüsüne sahip. Biz hem damak tadımız hem de sağlığımız için bu türleri geleceğe taşımak zorundayız. ‘Tohum Bankası’ kurmak için araştırma ve çalışmalara başladık. Bayındır’a bir tohum bankası kazandırabilirsek, bu tohumları gelecek nesillere, çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakma imkanına sahip olacağız.

DÜZENLENEN ETKİNLİKLER SAYMAKLA BİTMEZ

Bayındır buram buram tarih kokan bir kent. İlçenin sosyal yönde gelişim için çalışma ve planlamalarınız var mı?

Haberin Devamı

Tiyatrolar, açık hava sinemaları, 4 Eylül Bayındır Kurtuluş etkinlikleri, Toplu Sünnet Töreni, Bayındır Araştırmaları Sempozyumu, Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, Çiçeğin’ Kentinde O An temalı Bayındır Fotoğrafları Jürili Sergisi, Muharrem Ayı’nda Aşure Günleri, Yörük kültürünün bir parçası olan Deve Güreşi, Türk Müziği Korosu, 23 Nisan Şenliği, sportif kurslar, geziler, Ramazan Ayı boyunca hemen hemen her mahallemizde iftar ve etkinlikler düzenledik, devam edeceğiz.

59 mahallede, yaklaşık 40 bin kişiye hizmet veriyoruz

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Bayındır Belediyesi Alaeddin Çapuk döneminde sadece 14 mahallede 14 bin kişiye hizmet veriyordu. Mehmet Kertiş döneminde Canlı ve Çırpı’nın dahil olmasıyla birlikte 22 mahallede 20 bin kişiye hizmet veriyordu. Tüm şehir yasasının yürürlüğe girmesiyle köylerimizin ve Zeytinova’nın mahalleye dönüşmesiyle bir anda 59 mahalleye çıktık. Benim başkanlığım döneminde ilçe merkezimiz, 3 eski beldemiz Canlı, Çırpı, Zeytinova ve 36 köyün tamamıyla birlikte 588 bin m2 alanda toplam 59 mahalleye yaklaşık 40 bin kişiye hizmet vermek için canla başla çalışıyoruz. Bayındır, Canlı ve Çırpı’ya hizmet verirken bir mahallede yaptığınız diğerlerinde muhakkak biliniyordu. Bir şekilde kulaktan kulağa iletiliyordu. Şimdi 59 mahalle olunca belediyemizin hizmetleri fazla bilinmiyor maalesef. Borçlu bir belediye devraldık diyerek şikâyet etmiyoruz. Evet, bir borç olabilir ama bu hizmet etmek için engel değil.