Ege Çiftçiler acı konuştu

Çiftçiler acı konuştu

05.06.2010 - 00:59 | Son Güncellenme:

İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu (ÇİFTÇİPLAT), tarım sektöründe kooperatifleşmenin önemini anlatmak için toplantı düzenledi. Üreticiler söz aldı, sorunları dile getirdi

Çiftçiler acı konuştu

Tire’nin Kırtepe Köyü’nden çiftçi Hüseyin Özçelik, “Biz altın değerinde ithal tohum alıyoruz, topraktan bakır değerinde ürün çıkaramıyoruz” dedi. Yiyecekten giyeceğe her şeyde üreticinin emeğinin olduğunu vurgulayan Özçelik çarpıcı konuştu: “Gübre, mazot, elektrik, işçi parası bu koşullarda ödenebilir mi? Benim bölgemde bir sürü boş tarla var. Neden boş kalıyor acaba? Bizler memnun muyuz bu durumdan? Ürünümüzü garantili satacağız diye sözleşme yapıyoruz. Bir sene geçiyor, paramızı alamıyoruz. Tarım Kredi Kooperatifi icraya veriyor. Ben borcumu ödemek için yük taşıdığım kamyonumu, tarlamı sattım. Hala borç altındayım. Esas ezilenler bizleriz.” Tireli pamuk üreticisi Hasan Özdemir de birçok çiftçinin ekimi bıraktığını söyledi.
ÇİFTÇİPLAT Dönem Sözcüsü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Mustafa Kaymakçı, çiftçi haklarını savunmak için kurulan örgütlerin dayanışmadan uzak olmasını eleştirdi. Türkiye’deki 7 bin 500 kooperatifin 800 bin çiftçiyi temsil ettiğine dikkat çeken Kaymakçı, “Köy-Koop’lara hükümetin daha fazla destek vermesi, akaryakıttan alınan ÖTV’nin, girdilerden alınan KDV’nin sıfırlanması gerekiyor” diye konuştu.