Ege Çin balı geldi, Türk balına fırsat doğdu

Çin balı geldi, Türk balına fırsat doğdu

23.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya arıcılığının anavatanı kabul edilen Slovenya ile Hırvatistan’da kışın sert geçmesiyle bal üretimi düşünce, Çin’in taklit balları pazarı doldurmaya başladı.

Çin balı geldi, Türk balına fırsat doğdu

Bu gelişmeler üzerine Türkiye’deki yetkililer üretici ve ihracatçılara çağrı yaparak özellikle birinci sınıf organik kara kovan balın stratejik öneminin arttığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Avrupa’da bu yıl rekolte düşük

Dünyada en çok kullanılan iki arı ırkından biri olan Karniyol arısının anavatanı olan Slovenya ve önemli bir arıcılık ülkesi Hırvatistan’da yaşanan rekolte düşük çıktı. 2011-2012 kış döneminde kışın soğuk geçmesi, fazla kar yağışı sonucu birinci kalite doğal çiçek ballarında rekolte en az yüzde 30 düştü. Tıbbi ve tedavi amaçlı olarak da yoğun şekilde kullanılan kara kovan balının üretiminin azalması ile Çin’in sahte ve taklit balları Zagrep piyasasını doldurmaya başladı. Türk yetkililer, bu tablonuun, Türk balı içi fırsat olduğu görüşünde.

KOBİ’ler, ihracatı oyunla öğrenecek

Egeli ihracatçı KOBİ’ler dünyaya açılmak için elektronik ortamda dış ticaret eğitimi alabilecek. Uluslararası e-ticaret yapmak isteyen ihracatçılar proje kapsamında e-kitaplardan animasyonlu anlatımlardan yararlanırken acemiliklerini “İhracat Oyunu” ile atacaklar. KOBİ’lerin, AB Projesi kapsamında, Egeli ihracatçılar da dış pazarlara ticaretini artırmak için eğitim görecek. Proje ortaklarından Ege İhracatçı Birlikleri, projenin başarıya ulaşması, yaygın bir şekilde değerlendiril-mesi için 10 Eylül 2012 tarihinde “Elektronik Ortamda Dış Ticaret Eğitimi” konulu bir seminer düzenleyecek, “e-öğrenme” materyalleri de tanıtılacak. Proje sayesinde internet ortamında dış ticaret yapmak isteyen KOBİ’lerin e-ticareti de e-öğrenme yöntemleriyle firmalarına uyarlamaları amaçlanıyor.