Ege Çocuk diyalizinde ülkenin ilk merkezi

Çocuk diyalizinde ülkenin ilk merkezi

19.05.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

EÜ Hastanesi bünyesindeki Çocuk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon İzlem Ünitesi, hem küçük hastalara hizmet verecek hem de eğitimli sağlık personeli yetiştirecek

Çocuk diyalizinde  ülkenin ilk merkezi

Ege Üniversitesi (EÜ) Çocuk Hastanesi’nde, hayırseverler Gülten Küçükboyacı ve Aysel Özsevinç’in destekleriyle kurulan Çocuk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon İzlem Ünitesi, alanında Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılacak ilk merkez olacak. Ünite sorumlusu Prof. Dr. Sevgi Mir, “Türkiye genelinde bu kadar büyük alana ve olanaklara sahip başka merkez var mı bilemiyorum. Ancak sahip olduğu tüm özelliklerle ünitemiz Ege Bölgesi’nde tek” dedi.
Üç tür hastaları olduğunu belirten Mir, şöyle devam etti: “Birincisi hemodiyaliz hastalarımız. Biri yedek altı cihazımızla 15 çocuğumuza vardiyalı olarak diyaliz hizmeti veriyoruz. Ayrıca dışarıdaki merkezlerde tedavilerini sürdüren beş hastanın da kontrollerini yapıyoruz. İkinci grup hastalarımız periton diyaliz olanlar. Aylık izlemde olan 15 periton diyaliz (karın diyalizi) hastamız var. Periton diyalizin nasıl yapıldığını öğretiyor, aletlerini temin ediyor, evlerine yerleştiriyoruz. Ayda bir hastayı evinde ziyaret edip kontrol ve denetim yapıyoruz. Yine dışarıdaki merkezlerden 5-8 arasında değişen, takiplerini yaptığımız periton diyaliz hastamız var. EÜ Organ Nakli Merkezi, en fazla böbrek nakli yapılan merkezlerden biri. Üçüncüsü de böbrek nakli olanlar. Böbrek nakli olan çocuklarımızın taburcu olduktan sonra takiplerini, kontrollerini burada yapıyoruz. Takibimizde 80’e yakın böbrek nakilli çocuğumuz var.”
Çocuk diyalizinden çekiniliyor
Ünitenin, tedavi-takip merkezi olmasının yanında ‘eğitim hüviyeti’nin de bulunduğunu kaydeden Mir, “Türkiye’de çok sayıda hemodiyaliz merkezi var ama çocuk diyalizi yapmaktan çekiniliyor. Nedeni, eğitimli insan olmaması. Biz burada Sağlık Bakanlığı’nın sertifika programları kapsamında diyaliz doktoru ve hemşiresi de yetiştireceğiz” diye konuştu. Mir, hayırseverler Küçükboyacı’yla Özsevinç’e de teşekkürlerini sundu.