Ege Damızlık olmayan düve kesilebilecek!

Damızlık olmayan düve kesilebilecek!

28.08.2017 - 06:29 | Son Güncellenme:

Bakanlığın, “Dişi hayvan kesimi yasak” açıklamasının yanlış anlaşıldığını belirten, Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz, “Veteriner raporuyla dişi hayvan kesimi yapılabilir” dedi

Damızlık olmayan düve kesilebilecek

Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Dişi hayvan kesimi yasak” açıklamasının vatandaşlar tarafından yanlış yorumlandığını söyledi. Yılmaz, “Damızlık dişi hayvan kesimi yasaklandı. Veteriner hekimlerden alınan ‘Damızlık olamaz’ raporu ile dişi hayvan kesimi yapılabilir” dedi.

Haberin Devamı

GL Platform tarafından düzenlenen Uşak 3. Ege Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı’nın bölge üreticisinin büyük bir eksikliğini giderdiğini söyleyen Ahmet Yılmaz, “Bu fuarda üretici hem yenilikleri hem de doğru bildiği yanlışların ne olduğunu gördü” dedi. Doğru bilinen yanlışlardan bir tanesinin de bakanlık genelgesi olan bayramda dişi havyan (düve) kesimi yasağı olduğunu belirten Yılmaz, “Bu yasak yalnızca damızlık dişileri kapsıyor. Damızlık olmayan dişi hayvanların kesimleri yasaklanmadı. Bu konuda veteriner hekimlerce düzenlenecek raporla birlikte dişi hayvan kesimi yapılabiliyor” dedi.

‘Hayvan sayısı artsın’

Bakanlık genelgesini sektör olarak hayvan sayısının artırılması açısından olumlu bulduklarını ifade eden Yılmaz, “Damızlık dişi kesilmesi et açığını daha da büyütüyordu. Bu nedenle yasaklama yerinde bir karar. Çünkü damızlık bir dişinin kesilmesi, onun soyunu tüketmek anlamına geliyor. Bir dişi hayvan ana rahmine düştükten 3 yıl sonra yavru verecek seviyeye geliyor. Türkiye’de kırmızı et açığı var. Bu nedenle damızlık bir hayvanı kesmek doğru değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Üretici kazanmalı’

VERİMİ yüksek hayvanların yetiştirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Yılmaz şunları söyledi: “Bizim yetiştiricimiz hobi hayvancılığı yapmıyor. En az masrafla en yüksek verimi elde etmeleri için çalışıyoruz. Üreticinin kazanması gerekiyor. Bunun da iki ayağı var. Biri çevre şartlarının iyileştirilmesi, ikincisi genetik yapı. Hem ülke ekonomisine katkı sağlaması hem de üreticinin kazanması bizim hedefimiz. Türkiye’de süt açığı yok. Doğru dişi hayvanı doğru boğa spermasıyla tohumlayarak onun verimini artırmak istiyoruz.”