Ege Doğru projeler başarı getiriyor

Doğru projeler başarı getiriyor

16.07.2018 - 01:08 | Son Güncellenme:

Sezon başında son anda kurulmasına karar verilen Manisa Büyükşehir Belediyespor Basketbol takımı, uzun lig maratonunda mutlu sona başantrenörü Ceyhun Cabadak idaresinde ulaşmayı başardı. Cabadak, “Hayal edemediğimiz bir yere geldik. Bu istikrarlı bir çalışmanın ve güçlü yönetimin sonucunda oldu” dedi

Doğru projeler başarı getiriyor

Manisa Büyükşehir Belediyespor Basketbol Takımı geçen sezon başında kurulmuş olmalarına karşın büyük bir başarı elde etti. Rakiplerinden oldukça geç faaliyete geçen ve düşük bir bütçeyle yola çıkan takım kendisine sezon sonunda Play Off hedefi koydu. Baş Antrenör Ceyhun Cabadak’ın analizleri ve oyuncuların hırslı ve istikrarlı çalışmalarıyla kente 2. Lig’e çıkan futbol takımından sonra bir sevinç daha yaşatan dev adamlar Türkiye Erkekler Basketbol 2. Ligi’nden, Basketbol 1. Ligi’ne yükseldi.

Haberin Devamı

Milliyet Ege Spor Servisi’ne konuk olan deneyimli antrenör Cabadak, “Analiz ve yoğun bir çalışmayla şu an bu noktadayız. Bu yola çıkarken bir üst ligi hayal etmiyorduk açıkçası. Kulüp Başkanımız Mevlüt Aktan ve bize her konuda destek olan spor aşığı Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e ve sahaya bütün varlığını koyan oyuncularıma sonsuz teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sezon başındaki hayal ve hedefleriniz nelerdi? Bunlar gerçekleşti mi? Başarının en önemli etkenleri nelerdi?

Öncelikle biz çok geç kurulduk. 25 Ağustos akşamı telefonum çaldı ve görüşmek için davet edildim. Ve o gece biraz çalışma yaptım; hangi oyuncular boşta hangi oyuncular değil diye. Ama mevcut durum çok iç açıcı değildi. 20 oyuncu kalmıştı ligde. 20 oyuncudan 10’unu biz alacaktık. Durumun bu olduğunu yönetimle de paylaştım. Ama sağ olsunlar bize iyi şartlar sağladılar. Oyuncu seçimimiz bizim şansımız oldu. Kalan oyuncuların en iyilerini almaya çalıştık. İlk başta koyduğumuz hedef Play Off’a girmekti. Fakat iyi çalıştık ve bir anda farklı bir konuma geldik. İki grup vardı Türkiye Erkekler Basketbol 2. Lig’inde ve biz daha zor olan gruptaydık. Sezon sonunda bizim gruptan 6, karşı gruptan 2 takım sekizli final grubuna kaldı. Bu zorlu grupta biz sezona dokuzda dokuzla başladık. Dolayısıyla bu kuvvetli başlangıç beklentileri çok yükseltti ve bizi hedef takım haline getirdi. Dediğim gibi yavaş yavaş gitmek isterken bir anda hedef çok yükseldi. Bir anda herkes Manisa kesin çıkacak, Manisa çıkmaya yüzde yüz aday dediler. Bu tabi biraz takımın üstünde maç kaybettiğimiz zaman stres oluşturmaya başladı. Çok kuvvetli bir başlangıç yaptık. Yaş ortalamasının yüksek olması biraz bizi hem fiziksel hem de mental olarak yıprattı. Uzun süre zirvede kalmak da mental açıdan oyuncuları yıprattı. Fikstür gereği son bölümde deplasmanda maçlarımız vardı. Birkaç tane kritik maç kaybettik bunlar sıralamayı etkiledi. Ama ona rağmen başlangıçta hayal edemediğimiz bir yere geldik. Bu da bence çok çalışarak oldu. Hem kendi takımımızla alakalı işleri yaparak hem de rakipleri çok iyi analiz ederek. Rakiplere çok fazla hazırlanarak oldu.

Haberin Devamı

Başarılı bir koç olmanın şartları nedir?

Haberin Devamı

Önce bir bilgi birikimi olması gerekiyor. Sonra doğru yerlerde bulunmak, doğru insanlarla, doğru zamanda beraber olmak ve hiç durmadan kendini yenileyip geliştirebilmek geliyor. Tabi ki çalıştığınız oyuncu grubu hepsi birer birey, hepsi insan, onlarla olan diyaloglar onlara karşı dürüstlüğünüz, her zaman aynı çizgide kalabilmeniz, net kurullar koymanız ve bunu hep takım olgusunun içinde oluşturabilmeniz çok önemli bir hale geliyor. Çünkü biz ilk günden itibaren oyuncularımıza hep şunu vurguladık, herkes kendi egosunu bir tarafa bırakacak burada tek bir şey var o da bu takım. Bunu ilk günden son güne kadar çok iyi getirdik. Umarım bundan sonraki kariyerimde bende bunu sürdürebilirim.

‘Yönetim salon için çalışıyor’

n Bu yıl 1. Lig’de mücadele ederken kadroyu koruyacak mısınız, takviye yapacak mısınız?

Tutmak istediğimiz oyuncular var. Ama şu ara yerli oyuncu piyasasında ciddi bir fiyat yüksekliği var onun da belli bir tabana oturmasını bekliyoruz açıkçası. İlgilendiğimiz oyuncular var. Onların arasında gerçeğe daha yakın rakamlar söyleyenler olursa onlarla konuşuruz. Ama bazen ilgimiz olduğunu anlayınca çok yüksek rakamlar çekiyorlar o zaman da tabi geri çekiliyoruz. Transfer hareketi yukardan aşağıya giden bir şey. Süper Lig’deki kadrolar yavaş yavaş tercihlerini yapmaya başladığı zaman bu bizim ligimize de yansıyacaktır. Süper Lig’de yabancı kuralı değişti. Altıdan beşe düştü. 16 takım olduğu için 16 yerli oyuncuya daha yer açıldı. Ligler arasında kayma oluyor dolayısıyla onları görmek lazım. Ama bizim beğendiğimiz, istediğimiz, ilgilendiğimiz oyuncular arasında normal mümkün olabilir fiyatlarla bize gelenler olursa onlarla anlaşma yoluna doğru gideceğiz.

Haberin Devamı

Manisa halkının basketbola bakışı nasıl?

İlk günden itibaren hep şunu söyledik, bu şehirde bir basketbol kültürü vardı. Vestel zamanından çok ciddi bir seyirci potansiyeli olan büyük bir şehir Manisa. İlk günlerde seyirci sayımız azdı. Ama final grubunun sonuna doğru geldiğimizde seyirci sayımız binleri geçti. Tabi bu biraz da insanları heyecanlandırmaya biraz da seviyeyi yukarı çekmeye bağlı olarak oldu. Ama şuna inanıyorum ki sadece Manisa değil çevre illerden de bizim maçlarımızı izlemeye gelenler oluyor. Bizi takip edenler oluyor. Tabi bu seneki istikrarlı gidişimizde daha fazla kişinin bizi takip etmesine neden oldu. Umuyorum bunu sürdürebiliriz. Yönetimimizin salonla alakalı belli projeleri var. Onlar hayata geçerse bence seyirci sayımız daha da artacaktır. Onlarında bu yönde ciddi çalışmaları var. İnşallah biraz daha ilgiyi artırabiliriz Manisa da basketbol adına.

Haberin Devamı

Manisa Büyükşehir Belediye yönetiminin size desteği nasıl? Yönetim anlayışı nasıl? Buradaki bu ilginin size büyük fayda sağladığına inanıyor musunuz?

Samimiyetle cevap vereyim buna çünkü ben birçok kulübün içerisinde bulundum. Gençlik ve Spor Kulüplülerinde de çalıştım, büyük kulüplerde de çalıştım, yurtdışında da çalıştım. Ama şimdi burada çok ilgili ve alakalı bir yönetim var. Bir kere her şeyden önce Cengiz Ergün var. Çok iyi ve çok tecrübeli bir spor yöneticisi kendisi. Onun tabi bu tecrübesi ve yönetim kurulunun da ciddi fedakarlık yaparak bu kadar ilgi göstermesi gecesini gündüzüne katarak çalışması, bizimle her yere gelmesi, her sıkıntımızı her an çözmeye yardımcı olmaları bizi motive ediyor. Sıradan bir kulüpte yaşayamayacağınız şeyleri yaşatıyorlar size. Size karşı çok netler. Gelecekle alakalı hep planlama yapmaya çalışıyorlar ve bu bence çok önemli bir şey. Mali disiplinden asla taviz vermeyen bir yapı var ve bu çok önemli. Birçok kötü örnek var. Kulüpler batıyor. Bizim avantajımız ilk senede yaptığımız yatırımın karşılığını alabilmemiz. Vizyon sahibi olan, çok iyi niyetli, geleceğe dönük planlamalar yapan bir yönetim var yanımızda, arkamızda. Bize devamlı desteğini hissettiren bir yönetim var. Kendimizi güçlü hissediyoruz. Bizim yönetici profilimizin hepsinin dışarıda bir işi var sonuçta. Ama kulüp Başkanı Mevlüt Aktan günün her saati neredeyse kulüpte. İnanılmaz bir mesai harcıyor. Orkun Işıktaşlı var Basketbol Şube Başkanımız o da aynı şekilde çalışıyor. Bora Çayhan, Hakan Kadayıfçılar, Özcan Nalbantlar, Gökmen abi aynı şekilde. Yedi tane yönetim kurulu üyemiz var ve hepsi bizim için her an yardıma hazırlar. Bunlar her gün yüz yüze geldiğimiz her an konuşabildiğimiz derdimizi paylaşabildiğimiz insanlar. Onlara teşekkür etmek istiyorum. Kendi teknik ve idari ekibime, kulübün ve belediyenin bize yardımcı olan tüm personeline teşekkür etmek istiyorum. Oyuncularım da burada aslan payını hak ediyor. Çok büyük efor sarf ettiler, emek koydular. Onların hepsine teşekkür etmek istiyorum. Bence güzel bir aile ortamında kolej havasında baştan sona iyi götürdük. Umarım ki üstüne koyabiliriz.

‘Hedef, bir üst lig olacak’

Yeni sezonda ilk kez mücadele edecekleri bir yapının, bir ligin içerisinde olacaklarını söyleyerek sözlerine son noktayı koyan Manisa Büyükşehir Belediye Spor Erkek Basketbol Takımı’nın baş antrenörü Ceyhun Cabadak, “Yeni sezon çalışmalarına Ağustosun ilk haftası başlayacağız. Eylül ayı içerisinde Federasyon Kupası oynayacağız. Ekim ayının ilk haftasında da lig maçları başlayacak. Çalışmaları Manisa’da yapacağız. Belki bir hafta bir kamp yapabiliriz şehir dışında. Turnuvalara gideceğiz, hazırlık maçlarını ayarlayacağız. Öncelikle lige tutunmamız gerekiyor. Ligde kalmayı garantilemek lazım. Biz çok çalışarak sezon içerisinde gelişim gösteren bir takım yaratmak istiyoruz. Orada sezon performansımıza göre hedefleriniz şekillenir. İnşallah bir üst lige çakacak bir takım yaratabiliriz” dedi.