Ege 'Dönüşüm yapılırken afet riski unutulmamalı'

'Dönüşüm yapılırken afet riski unutulmamalı'

15.12.2017 - 04:31 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Sözbilir, kentsel dönüşüm yapılırken doğal afet risklerinin göz önünde bulundurulmasına dikkat çekti, “İzmir çevresinde yıkıcı deprem üretebilecek yaklaşık 25 fay var. Bu, bilinmeli” dedi

Dönüşüm yapılırken afet riski unutulmamalı

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, kentsel dönüşüm yapılırken doğal afet risklerinin göz önüne alınması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Eski binaların yıkılarak yerine yenilerinin yapılmasının doğru olmadığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, “Bu mantaliteden uzaklaşmak gerek. Olayı bütün olarak değerlendirmek gerekiyor. Bu dönüşümler bizler için değil. En az 50-100 yıl ileriye dönük düşünülmeli. Çocuklarımızın rahatı için, deprem sırasında ölmemeleri için uğraşıyoruz” dedi.

‘Fay’ vurgusu

DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, kentsel dönüşüm yapılacak bölgede doğal afet risklerinin göz önüne alınarak hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Sözbilir, İzmir’deki deprem çalışmaların 1999 yılından sonra başladığını söyledi. İzmir’deki fayların 2005 yılında 1/250.000 ölçekli haritalara işlendiğini belirten Sözbilir, “İzmir çevresinde karada yıkıcı deprem üretebilecek yaklaşık 15 fay var. Denizdekiler de eklendiğinde bu sayı 25’e kadar çıkar. Denizdeki faylar ile ilgili bilgimiz çok az. Karadaki faylarla ilgili bilgimiz ise yerleşime uygunluk anlamında çok zayıf. Çünkü faylar henüz imar haritalarına işlenmedi” dedi. Sözbilir, başlattıkları çalışmayla fayları 1/1000 ölçekli imar haritalarına işleyeceklerini sözlerine ekledi.