Ege Dünyanın konsolosu İzmir’de toplanacak

Dünyanın konsolosu İzmir’de toplanacak

07.11.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Farklı ülkelerden 300 fahri konsolos, eşleriyle birlikte, Uluslararası 9’uncu Konsoloslar Kongresi için gelecek. Dünyaca ünlü isimler de konuşmacı olarak katılacak. Farklı dinlerin temsilcileri, ‘kardeşlik’ mesajları verecek

Dünyanın konsolosu İzmir’de toplanacak

Dünyanın dört bir yanından 300 fahri konsolos, eşleriyle birlikte dört günlüğüne İzmir’e geliyor. Uluslararası 9’uncu Konsoloslar Kongresi, 14-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 500’den fazla kişinin kentte konaklaması beklenirken, dünyaca ünlü isimler de kongreye konuşmacı olarak katılacak.
Merkezi, Güney Amerika ülkelerinden Jamaika’da bulunan Dünya Fahri Konsoloslar Federasyonu’nun (FICAC) iki yılda bir gerçekleştirdiği kongrenin İzmir’de yapılması için beş yıl uğraş verdiklerini söyleyen Fahri Konsoloslar Derneği Türkiye Başkanı ve Hindistan’ın İzmir Fahri Konsolosu Turgut Koyuncuoğlu, “Büyük fırsat için sayılı günler kaldı. Büyükelçi düzeyinde de katılım tahmin ediyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılmasını da beklediklerini dile getiren, önemli bir değişiklik olmadığı taktirde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Tarım ve Orman Bakanı Mehdi Eker’in de geleceğini belirten Koyuncuoğlu, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin Jamaica Fahri Başkonsolusu ve FICAC Başkanı Arnold Foote, Jamaica eski Devlet Başkanı Sir Keneth Hall, Belçika eski Dışişleri Bakanı Eric Derycke, Brooklyn Belediye Başkanı Martin Markowitz, Belçika Kraliyet Devlet Güvenlik Başkanı Patrick De Beyter, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Leonidas Chrysanthopoulos, Belçika Kraliyet Devlet Bakanı ve Parlamento Başkanı Herman De Croo, John Hopkins Üniversitesi Ekonomi Profesörü Steve Hanke katılacak ve konuşma yapacaklar. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, FICAC Genel Sekreteri Jamaika Fahri Başkonsolosu Aykut Eken, Büyükelçi Solmaz Ünaydın, Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, eski Dünya Bankası Asya Bölgesi Baş Ekonomisti Oktay Yenal, Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver, Topkapı Sarayı ve Müzesi Müdürü, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da katılımcılar arasında. Organizasyon, İzmir’in tanıtımı için büyük fırsat olacak. Konsoloslar ve eşleri için ayrı ve ortak programlar da düzenlenecek.”

Özel oturum da düzenlenecek
Büyük Önder Atatürk’ün, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözünden yola çıkılarak hazırlanan özel oturumda; Müslüman, Musevi, Ermeni, Ortodoks, Katolik ve Süryani dinlerinin Türkiye temsilcilerinin konuşacağını da kaydeden Koyuncuoğlu, “İzmir’den tüm dünyaya, dinler ve kültürlerarası dostluk, kardeşlik mesajları verecekler” dedi.


Atlar koşacak şapkalar yarışacak
Kongrenin ilk günü, Şirinyer Hipodrumu’nda 1’inci FICAC Kupası koşulacak. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de katılacak, konuşma yapacak. Kıyafet yönetmeliği gereği, tıpkı İngiltere aristokratlarının katıldığı Ascot Yarışları’nda olduğu gibi kadınlar şapkalarla, erkekler de takım elbiseyle katılacak. Atlar koşacak,
şapkalar yarışacak.