Ege Ege’de ‘Tropical Medicane’ endişesi

Ege’de ‘Tropical Medicane’ endişesi

28.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Küresel tahmin sistemlerindeki modellere göre Türkiye’ye afet boyutunda hasarlar verebilecek Tropical Medicane adı verilen kasırga yaklaşıyor.

Ege’de ‘Tropical Medicane’ endişesi

İyon Denizi üzerindeki kasırga yönünü değiştirmezse 30 Eylül Pazar günü Ege kıyılarına ulaşması, en büyük etkiyi ise Muğla, Aydın, İzmir, Çanakkale ve Balıkesir kıyıları hattında oluşturması bekleniyor. Cumartesi günü Yunanistan’ın güneyine ulaşacak olan kasırga, yükünü boşaltmadan Ege kıyılarına erişirse tehlike beklenenden daha büyük olabilir. Bazı notkalarda 150 kilometre hızı aşması beklenen rüzgar tehlike oluşturacak. Özellikle kıyı kesimlerde ciddi etkiler oluşturabilecek rüzgar ve yağışlarla beraber metrelerce yükseklikte dalgalar da bekleniyor. İzmir’de bofor rüzgâr ıskalasında son ölçek olan 12 bofor kuvvetine ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Bakandan eylem çağrısı

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, kasırgaya yönelik Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “İlk kez görülecek, başta İzmir, Muğla, Aydın, Çanakkale ve Balıkesir illerinin etkileneceği kasırga için hazırlık yapılmış mıdır?” diye sordu.

Meteoroloji’den açıklama

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada fırtınanın oluşumunu ve gelişimini takip edildiğini belirten yetkililer, “Farklı tahmin senaryolarında fırtınanın şiddeti ve yeri konusundaki belirsizlikler yaşanıyor. Fırtınanın Ege Bölgesi’ni etkilemesi durumunda, 30 Eylül’de, rüzgâr hızının 100-120 km/saate ulaşması ve meydana gelecek yağışların da 75 kg/m2 ve üzerinde şiddetli yağış şeklinde oluşması bekleniyor” dedi.

Haberin Devamı

'Korkuya gerek yok'

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Gündüz de, Medicana kasırgasının pazar akşamı ya da pazartesi sabahı erken saatlerde 75-80 kilometre hızla Ege kıyılarına gelmesini beklediklerini söyledi. Kasırganın oluşması halinde, ilk verilere göre 30 Eylül Pazar akşamı ya da 1 Ekim Pazartesi sabahı erken saatlerde İzmir’i etkisi altına alacağını dile getiren Doç. Dr. Gündüz, “Hemen korkuya, endişeye gerek yok. Yolu üzerinde herhangi bir karaya rastlarsa etkisini yitirecek” dedi.