Ege Ege, meydanlara aktı hakkını vererek kutladı

Ege, meydanlara aktı hakkını vererek kutladı

02.05.2017 - 03:16 | Son Güncellenme:

On binlerce emekçi, bayram için Gündoğdu Meydanı’na aktı. Yurttaşlar, meslek örgütleri ve sendikaların oluşturduğu kortej renkliydi. Başkan Kocaoğlu da, emekçilerle buluştu. ‘Yaşasın 1 Mayıs’ sloganları atıldı

Ege, meydanlara aktı hakkını vererek kutladı

Türkiye’de ve pek çok ülkede işçi sınıfı tarafından kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Ege Bölgesi’nde de renkli kutlamalara sahne oldu. İzmir, Manisa, Balıkesir, Denizli, Uşak, Muğla, Aydın ve Çanakkale’de herkes meydanlardaydı. İzmir’deki adres yine Gündoğdu Meydanı’ydı. Kutlamaya katılanlar gruplar, renkli görüntüler oluşturdu. İşçiler, slogan attı, başta işçi marşları olmak üzere çeşitli marşlar seslendirildi. Kortejler halinde Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda gelen işçiler, arama noktalarından geçerek içeri alındı.

Haberin Devamı

İzmir’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda kutlandı. Meydanın etrafı demir bariyerlerle kapatıldı, polis ve bomba uzmanı köpekler, arama yaptı. Sahneye ve kullanılacak malzemelere kadar her noktasında inceleme yapılan meydan, gerekli güvenlik onayını aldıktan sonra tertip komitesine kutlama için teslim edildi.

Türk İş’e bağlı sendikalar ile bazı odalar, Alsancak Limanı önünde toplanıp alana yürüdü. Önceki yıllarda Basmane Meydanı’nda kortej oluşturan DİSK ve KESK, bu yıl Konak Sümerbank eski binası ile Konak Pier AVM önünde, bazı sivil toplum örgütleriyle siyasi partiler Cumhuriyet Meydanı’nda, CHP de Montrö Meydanı’nda toplandı.

Kortejde CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri ve İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları, il yöneticileri ve parti üyeleri yer aldı. Rock müziğinin efsane gruplarından Moğollar, Gündoğdu Meydanı’nda verdiği konserle İzmirlilerin coşkusuna ortak oldu.

Haberin Devamı

Yüksek güvenlik

Tertip komitesinin talepleri doğrultusunda, güvenlik önlemleri de ön plana alındı. Türk İş’e bağlı sendikaların toplanmasında da bir arama noktasından geçirilip kortej oluşturuldu. Konak Pier AVM önünde toplanan kortejler, Kordon’dan yürüyerek önce Cumhuriyet Meydanı’na, ardından Subay Ordu Evi önündeki son arama noktasından geçirilip kutlama alanına alındı. Arama sırasında, polisle katılımcılar arasında sorun yaşanmaması için tertip komitesinin görevlendirdiği kişiler buralarda hazır bulundu ve kesinlikle üst araması yapılmayan kişilerin alana alınmasına izin verilmedi.

Çalışanlar da vardı

Siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin toplanma alanı da Cumhuriyet Meydanı oldu. Türk İş’e bağlı sendikaların üyeleri ise, Alsancak Limanı’ndan alana yürüdü. İşçiler, 1 Mayıs İşçi Marşı ve şarkıların yanı sıra sloganlar attı. Taşıdıkları dövizlerle mesaj verdi. İzmir’deki 1 Mayıs kutlamalarında, laiklik, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına özelikle vurgu yapıldı. CHP’lilerin taşadığı dövizlerden birinde ‘1 Mayıs haricindeki günler de işçi bayramı sayılacak. YSK’ yazması dikkat çekti.

Haberin Devamı

1 Mayıs kutlamaların yapıldığı alana bakan 21 katlı Ege Palas Oteli’ne iple sarkan bir temizlik işçisinin camları sildiği görüldü. Yürekli hoplatan bu görüntü, görenlere “Resmi bayram ama bazı canı pahasına işçiler çalışıyor” dedirtti.