Ege Ege’nin ihracat mucizesi Türkiye’yi üçe katladı

Ege’nin ihracat mucizesi Türkiye’yi üçe katladı

04.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Açıklanan ihracat rakamları Ege adına bir gururu ortaya koydu. Ege ihracatı yüzde 3,59 artışla 11.8 milyar dolar olurken, ihracat yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,28 arttı ve 72,9 milyar dolar oldu.

Ege’nin ihracat mucizesi Türkiye’yi üçe katladı


Haziran ayında Türkiye geneli ihracat rakamları yüzde 3,59 artışla 11 milyar 840 milyon dolara ulaşırken Ege İhracatçı Birlikleri kayıt rakamlarında yüzde 9’luk artış kaydedildi. İzmir’in ilk 6 aylık ihracatı 4 milyar 346 milyon dolara ulaştı. Manisa ise ilk 6 aylık periyotta 2 milyar 204 milyon dolarlık ihracat yaptı. İller bazında ilk beş ihracatçı arasında yüzde 19 artışla Ankara birinci olurken sırasıyla Hatay ikinci, İzmir üçüncü, Gaziantep dördüncü ve Manisa beşinci oldu.

Haberin Devamı


Şampiyon tütün
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu açıklanan ihracat rakamları ile ilgili olarak görüşlerini şu şekilde ifade etti: “ İhracatın artması ve ithalatın azalmasıyla beraber dış ticaret açığımızın azaldığı güzel bir durum ortaya çıktı. Döviz kuru politikalarının da iyileştirilmesiyle ihracatın daha da artacağını düşünüyoruz.” Haziran ayında Türkiye geneli sektörleri arasında en çok ihracat artışı yüzde 120 ile tütün sektöründe olurken, Ege İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre tütünde yüzde 140’lık bir artış yaşandı.

BM Heyeti ürün alımını artırıyor

Ege İhracatçı Birlikleri, Egeli İhracatçı firmalar ile Birleşmiş Milletler Satın Alma Birimi yetkililerini bir araya getirdi. Düzenlenen “Birleşmiş Milletler Satın Alma Heyeti”, sabah bilgilendirme toplantısı ve öğleden sonra Birleşmiş Milletler Satın Alma Heyeti ile gerçekleştirilen birebir ikili görüşmeler olmak üzere iki ayrı oturumda gerçekleştirildi.Oturumlara 50’nin üzerinde ihracatçı firma temsilcisi katıldı. İçlerinde gıda ağırlıklı olmak üzere, inşaat, lojistik, otomotiv, ısıtma- soğutma sektöründen firmaların bulunduğu ikili görüşmeler oturumunda ise, 35 firma, Birleşmiş Milletler yetkilileri ile birebir görüşme fırsatı yakaladı.

Haberin Devamı


Önemli adresler
http://www.egeliihracatcilar.com/anketler/seminer/BM_Satin_Alma18062012/seminer.asp linki vasıtasıyla hem de ihracatçı firmaların http://www.un.org/Depts/ptd/register.htm sayfasından da ulaşmak mümkün olabilecek.

Sanayicilerin azmi büyüme sağladı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2012 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen büyüme rakamlarında itici gücün ihracat olduğunu söyledi. İç talepteki yavaşlama ve küresel ekonomide süregelen belirsizliklere rağmen, büyümenin yavaş ancak beklentilerle uyumlu olduğunu ifade eden Yorgancılar, büyüme verilerindeki en çarpıcı sonucun döviz kurlarına ilişkin olduğuna dikkat çekti.


İhracata dayalı sürdürülebilir bir büyüme için reel sektörü teşvik eden bir kur politikasının öneminin bir kez daha ortaya çıktığına işaret eden Yorgancılar “ Özel tüketimde büyümenin olmadığı geleneksel pazarlarda daralmanın yaşandığı bir ortamda başta sanayicilerimiz olmak üzere ihracatçılarımız büyük bir mucize gerçekleştirmiştir. Yeni teşvik sisteminin kazandıracağı ivme ile ikinci yarıda büyümenin artmasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Mesir Macunu makalaşıyor

Manisa Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği tarafından 1959 yılından beri Mesir Macunu adı altında bir çok ülkeye gönderilen şifalı macunun ismi “Macun-i Mesir” olarak değişti. Dernek başkanı Ufuk Tanık, 53 yıl sonra Mesir Macunu’nun ilk defa ticari isme kavuştuğunu söyledi.
1959 yılından bu zamana kadar Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği tarafından üretilen Mesir Macunu ticari marka ismine kavuştu. Dernek Başkanı Ufuk Tanık, Mesir Macunu’nun bugüne kadar bir marka ismi olmadan satışa sunulduğunu belirtti. Tanık Avusturya’ya da 1 ton macun göndermeye başlayacaklarını söyledi. n MANİSA DHA

Yazarlar