Ege Ege’nin otları şifa dağıtıyor

Ege’nin otları şifa dağıtıyor

16.04.2017 - 04:26 | Son Güncellenme:

Şevketibostan, arapsaçı, cibez, ısırganotu ve kuzukulağı gibi otlar, bahar diyeti yapanların vazgeçilmezi...

Ege’nin otları şifa dağıtıyor

Şevketi bostan, arapsaçı, cibez, ısırgan, kuzukulağı gibi Ege otları, sofraların ve bahar diyetlerinin vazgeçilmez unsurları oldu. Ege otları ve festivallere konu olan enginar, sofralardaki yerini aldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Eğitmen Şefi Tolgahan Kamiloğlu, son yıllarda beslenme uzmanlarının dikkatini tek tek besinler yerine beslenme tarzlarına çevirdiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Zengin sofralar

Ege’de yetişen otların salata, kavurma, çorba ve etli yemeklerinin yapıldığını, sofraların zenginleştiğini kaydeden Kamiloğlu, her bir Ege otunun ayrı yararı olduğunu, bronşit, diyabet, sindirim kolaylığı, kolesterol düşürmesi etkileriyle sofraların bugünlerde zenginleştiğini söyledi. Kamiloğlu, otlar dışında özellikle Urla Yarımadası’nda yetişen ve 28- 30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 3. Urla Enginar Festivali’nin ana ürünü enginarın da sindirim sistemi ve kolesterole faydası olduğunu belirtti. Kamiloğlu, festivalde enginarın ünlü şefler tarafından geleneksel ve yeni tariflerle pişirileceğini sözlerine ekledi.

YARARLARI NELER?

Arapsaçı: Bronşit, kabızlık, diyabet, gastrit, mide sancısı, iştahsızlık, solunum ve idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılabilir.

Haberin Devamı

Kuzukulağı: Kökleri kaynatılarak tüketildiğinde; idrar söktürücü, safra söktürücü ve ateş düşürücü olarak kullanılır.

Şevketibostan: Hazmı kolaylaştırır, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürücüdür.

Radika: Vücuda güç ve zindelik verir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. İdrar söktürücü özelliğinin yanı sıra böbrek ve safra taşlarını düşürmede yararlı olur.

Cibez: İştah açar, bağırsakları çalıştırır, sindirimi kolaylaştırır. Zayıflama diyetlerinde tokluk hissi vermesi nedeniyle tercih edilir.

Turp otu: İçerdiği uçucu yağlardan dolayı canlandırıcı, ağrı giderici özelliklere sahiptir.