Ege ‘Ege, öncü rolde’

‘Ege, öncü rolde’

27.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

‘Ege, öncü rolde’

İzmir’deki organizasyonda iş dünyasının rol model kadınları, hikâyeleriyle ilham verdi. Kadın istihdamı ve toplumsal eşitlikte Ege Bölgesi’nin ülkeye örnek olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) işbirliğiyle düzenlenen ‘İş’te Kadın İşte Kadın Zirvesi’nde başarılı kadınlar, hikâyelerini anlattı. Açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkanı Mustafa Aslan, kadının iş dünyasındaki konumuna dikkat çekmek amacıyla derneğin isminde değikikliğine gittiklerini ve kadın üye sayısının artırılması için çalıştıklarını belirtti. Kadınların ekonomik hayata eşit katılımlarının son derece önemli olduğunu vurgulayan Aslan, şöyle konuştu:

Yöneticilik tuzağı

“Türkiye’de kadınların istihdama katılım oranının son yıllardaki görece artışı olumlu bir gelişme ancak kadın işsizlik oranı erkek işsizlik oranından bir hayli yüksek seyrediyor. Kadınlarla erkekler arasındaki ortalama ücret farkları ve üst düzey pozisyonlarda kadın sayısının az olması da dikkat çekiyor.”

Haberin Devamı

Kadınlara kurulan ‘Cam Uçurum’ tuzağına da değinen Aslan, “Bu kavram, şirketin kriz dönemlerinde kadınların başarısız olmaları için pozisyonunun yükseltilmesidir. Olumsuz koşullarda üst düzey yöneticiliğe getirilip başarısızlığından sonra ‘Kadından zaten yönetici olmaz’ diyebilmek için erkek yöneticiler tarafından geliştirilmiştir” dedi.

BASİFED Başkanı Seda Kaya, “Eğitim durumuna göre işgücüne katılım oranları incelendiğinde kadınların eğitim seviyesi yükseldikçe işgücüne daha fazla katıldıkları görülüyor. Kadına yaşam hakkı tanıyan bir toplum inşasının temel çimentosu da yine kız çocuklarının eğitimidir” dedi. Kaya, kadınların yönetim kademelerinde yer almak için talepte bulunmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

İZTO Başkanı Mahmut Özgener de, günümüz endüstrilerinde başarıyı yakalamış dev kurumlarda başarının birinci koşulunun, kadın-erkek dengesinden geçtiğini ifade etti. Özgener, İzmir ve Ege’nin toplumsal cinsiyet eşitliği istatistiklerinde ülkenin geri kalanına göre öncü bir rol üstlendiğini dile getirdi.

‘Ege, öncü rolde’

‘Yanınızdayız’ mesajı

Kadın Zirvesi’ndeki ‘Başarı Cesaret İster’, ‘Girişimcilik’ ve ‘Kadınlar Kilidi Kırıyor’ başlıklı oturumlarda konuşan başarılı isimlerden BSH Ev Aletleri Türkiye, Orta Doğu, Afrika ve BDT Bölgeleri Kurumsal İletişim Müdürü Burçin Girit, “Üçüncü sınıfta bu mesleği yapmaya karar verdim. Boğaziçi’nde dört yaz boyunca Betül Mardin’in PR şirketlerinde stajyer olarak çalıştım ve ayak işlerini yaptım. Şuan sosyal medyadan ve tüm iç ve dış iletişimden sorumluyum. 89 ülkede bu işleri yürütüyorum. BSH’de fırsatı olmayan 10 okulun çocuklarını ve öğretmenlerini eğitiyoruz. Anneleri fabrikamızda işçi olarak çalışan kızları eğitip işe almak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Afrika dönüm noktasıydı’

Coca Cola Bilgi Teknolojileri Direktörü (CIO) Leyla Deliç, “Annem bana bilgisayar almıştı, onunla programlamayı öğrendim. Türkiye’de bir teknoloji şirketinde en aşağılardan başladım. 28 yaşında genel müdür oldum. Afrika’da kadınların yaşadığı koşullar görmek benim için dönüm noktası oldu. Kadınlar için birşeyler yapmak istedim. Coca Cola’da bilgi teknolojileri direktörlüğünü kabul ederek Türkiye’ye geri döndüm, çünkü burada rol modellere ihtiyacı olan kadınlar var” dedi.
Dünyada en etkili 100 kadın fütürist arasında sayılan, M-Gen Gelecek Planlama Merkezi’nin kurucusu Ufuk Tarhan da, “İş hayatına robotlar, yapay zekâ aktif giriyor. Kadınların bilim ve teknolojiden uzak durmamalı” diye konuştu.
İş yaşamındaki kadınların yanı sıra, üniversite sıralarındaki gençlerin de yoğun ilgi gösterdiği zirvenin ikinci adımında üniversitelerdeki gençlere ulaşılacak.