Ege EN RENKSİZ EYLEM

EN RENKSİZ EYLEM

29.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İZBAN çalışanları, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamayışını protesto etmek amacıyla 15 gün makyaj yapmayacak. Erkek çalışanlar ise aynı sürede traş olmayacak

EN RENKSİZ EYLEM

İZBAN ile Demiryolu İş Sendikası arasında sürdürülen ilk koplu sözleşme görüşmeleri olumsuzlukla sonuçlandı. İlk aşamada İZBAN’da çalışan kadınlar 15 gün makyaj yapmama, erkekler de sakal bırakma kararı aldı.
İZBAN da çalışanlarla bir araya gelen Türk İş 3. Bölge Temsilcisi Hasan Hüseyin Karakoç ve Demiryol İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Eryüz haklarını alıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

TCDD ile uçurum

Sendika Şube Başkanı Eryüz, sektör olarak raylı taşımacılık iş kolunda yer alan İZBAN’da mevcut ücretlerin sektördeki diğer örneklerinde olduğu gibi çok geri kaldığını belirterek, “İzmir metrosundaki ücretler, gerek diğer ayrı dokuz şehirlerimizdeki raylı taşımacılık iş kolunda çalışanların ücretleri gerekse İZBAN AŞ’nin yüzde 50 ortağı olan TCDD ‘deki ücretler İZBAN AŞ’nin çok üzerinde. Şu anda İZBAN’da çalışan tekniker ücretleri 969 TL. Sektördeki diğer şirketlerde çalışanların 2.052.12 TL. Makinist ücretleri İZBAN’da 835-950 TL arası diğer sektörde sürücü ücretleri 1.947,71 TL. Teknisyen ücretleri 825-910 diğer sektörde Bin 739, 80 TL. İstasyon Opr. 900 TL diğer sektörde 1.730,80 TL ücret almaktadır. TCDD aynı işe yapanlar 3 bin ile 4 Bin TL arasında ücret almaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Farklı patronlar yüzünden

Sendikalarının 23 Temmuz 2012 tarihinde tutulan uyuşmazlık tutanağı nedeniyle toplu iş sözleşmesini resmi arabulucuya götürmek zorunda kaldığını belirten Eryüz “Farklı iki siyasi partinin yönetimindeki İZBAN AŞ, tüm zorluklara rağmen kendi aralarında gösterdikleri uzlaşmacı tutumu çalışanlara karşı göstermemişlerdir. Çalışanların sendikaya üye oluşunun üzerinden 16 ay geçmesine rağmen işverenin halen bir ücret teklifinde bulunmamış olması da İZBAN çalışanları açısından son derece üzücüdür. Açlık sınırının 924.98 TL olduğu ülkemizde mevcut ücretlerle aile geçindirilmeyeceğinin kamu oyunca da takdir edilecektir” dedi.

STAJLAR İKİ YIL OLDU

Şuba Başkanı Eryüz sözlerini, “Hiç bir kurumda iki yıllık staj dönemi olamaz. İZBAN AŞ’de çalışan akadaşlarımız mevcut ücretlerle yaşamlarını devam ettirme güçleri kalmamıştır. Çoğu ev kiralarını ödeyememektedir. Bankalara borcu olmayan arkadaşımız neredeyse bulunmamaktadır. Bu nedenle İZBAN AŞ’nin erkek çalışanları 15 gün boyunca sakal traşı olmayacak, bayan çalışanlar da makyaj yapmayacaktır” diye noktaladı.