Ege ‘Faiz indirimi nefes aldırır’

‘Faiz indirimi nefes aldırır’

28.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası’nın 425 baz puanındaki indirimini değerlendiren iş dünyası temsilcileri, kararın piyasalarda büyük rahatlamaya yol açacağını söyledi

‘Faiz indirimi nefes aldırır’

Ege’de iş dünyası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 4.25’lik faiz indirimi kararını değerlendirdi, piyasalarda büyük bir rahatlamaya yol açacağı görüşünde birleşti. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, “Sanayiciler olarak özellikle son 1.5 yıldır kurdan dolayı yüksek hammadde fiyatlarına, yüzde 108 oranında artan elektrik fiyatlarına, yüzde 92 oranında artan doğalgaz fiyatlarına maruz kalmışken, finansal temininde sorun yaşarken, yüksek faiz oranları bizim elimizi kolumuzu bağlamıştır. Elbette ki, tek çözümün bu olmadığını biliyoruz. Ama çözüm için doğru bir başlangıç yapılmıştır. Bundan sonraki süreçte, bankalarımızdan da bu çözüme katkı koymalarını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Doğru bir adım’

Merkez bankasının faiz oranını yüzde 24’ten 19.75’e indirmesinin çok doğru bir adım olduğunu belirten İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli de, “Faizlerin yüksek olması yatırımlara engel olur ve ekonomik büyümenin önünü keser. Merkez Bankası aldığı kararla bu gidişe bir dur dedi. Bunun arkası da gelecek ve faiz indirimleri muhtemelen devam edecektir. Piyasanın ihtiyacı olan bu kritik hamle ile beraber tüm sektörlerde yeni bir hareketlenme ve canlanma olacaktır. Türkiye’nin ekonomik anlamda kurtuluşu paradan para kazanmak dönemimin sona ermesi ve elimizdeki sınırlı kaynakların ivedilikle yatırıma ve üretime yöneltilmesidir” ifadesini kullandı.

Hedefe katkı sağlayacak

Faiz indiriminin Türkiye’nin 11. Kalkınma Planında ortaya koyduğu hedeflere ulaşmasına aracılık edeceğini kaydeden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de şunları söyledi: “11. Kalkınma Planı ile birlikte hem ihracata bugüne kadar ki hiç bir kalkınma planında olmadığı kadar vurgu yapılıyor, hem de hedefler Türk ekonomisinin tutturabileceği şekle sokuldu. TCMB Para Politikası Kurulu’nun çok kritik dönemde aldığı faiz indirim kararı hedeflere ulaşmak için itici güç olacak. Faiz indiriminin toplumun tüm kesimlerine olumlu sonuçlar doğurmasını diliyorum.”

Haberin Devamı

Sürdürülebilir olmak önemli

Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Ulusoy da, faiz oranlarının yüzde 24’ten 19.75’e çekilmesinin ülkeye rahat bir nefes aldıracağın, ancak devamının da gelmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Ulusoy “Üretici durmadan çalışıyor ama bu faizlerle ayakta kalmak oldukça zor. İnanıyoruz ki Merkez Bankası’nın faiz indirimi yatırımcılara ve tüm piyasaya olumlu yansıyacak. Her banka kullandırdığı kredi maliyetini düşürmedikçe, adımın sürdürülebilir olması imkansız. Türk milleti kenetlenip, çok çalışarak bu zor dönemi atlacaktır” dedi.