Ege Fakülte tamam, şimdi sıra organize sanayide

Fakülte tamam, şimdi sıra organize sanayide

02.08.2017 - 03:06 | Son Güncellenme:

Başkan Kayda, üniversitenin ilçesine gelmesinin büyük mutluluk olduğunu söyledi, yeni kurulan Salihli Organize Sanayi Bölgesi’nin, en önemli sorun olan işsizliğe ilaç gibi geleceğini vurguladı Manisa Büyükşehir Başkanı Cengiz Ergün’ün de katkılarıyla Salihli ve köylerine her türlü hizmetin gittiğini belirten Kayda, halkın memnuniyet oranının arttığını dile getirdi, “Hizmete devam” dedi

Fakülte tamam, şimdi sıra organize sanayide

Salihli Belediye Başkanı MHP’li Zeki Kayda, Milliyet EGE’ye önemli açıklamalarda bulundu. Salihli’ye hizmet etmek amacıyla 8 yıl önce siyasete atılan Başkan Kayda, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün büyük desteğini arkasına alarak ilçeye ve tüm köylere hizmet yağdırıyor. Başkan Kayda, spordan sosyal hayata, ekonomiden turizme kadar Salihli’de yaptıklarını ve yapmak istediklerini anlattı:

Yüzde 36.4 ile belediye başkanı seçildiniz. Salihli’de diğer partilerin oy oranları da birbirine çok yakın. Bu tabloyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

2009 yerel seçimlerinde de adaydım. İlk kez siyasetin içindeydim. “Salihli için ne yapabiliriz?” iddiasıyla yola çıkmıştım. Ortaya birbirinden güzel projeler koyduk. Salihli’nin değişebileceğini, emekli şehrinden kurtulabileceğini ifade etmeye çalıştık. İlçemizde bir fakültenin olmaması, sanayi bölgesinin işlerlik kazanmaması, sağlık sektörünün çok gelişmiş olmasına rağmen örgütlenmemişliği, bizim üzerinde durduğumuz üç önemli unsurdu. 2011 seçimlerinde milletvekili adayıydım. 2014 seçimlerinde siyaseti bırakmıştım ancak yeniden dönmek zorunda kaldım. Şöyle ki; MHP’den emekli yarbay aday oldu. Genel Merkez onu görevlendirmişti. 4 ay çalıştılar burada. Bazı nedenlerle 10 Ocak 2014’te bu görev bana devredildi. Salihli’de seçmen, AK Parti ve MHP arasında gidip geliyor. Bir önceki seçimde CHP’den de yüzde 2’lik oy almıştım.

Fakülte tamam, şimdi sıra organize sanayide

Okul, kılavuza girdi

Öne çıkan projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Biz yola çıkarken ortak aklı çok önemsedik. Bu bir kurumun gelişmesi ve ayakta olması için çok önemli. Öyle projeler geliştirdik ki... Sosyal belediyecilik anlayışına sahibiz. Halk günlerinde bir gün dışarı çıkıyoruz. En çok önemsediğim birinci proje, eğitim alanında fakülte hedefiydi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi, bize yetki verip bir bölüm açtı. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nin binasını hazırladık. 2017-18 eğitim-öğretim yılında 60 öğrenci alarak üniversitemiz açıldı. Okulumuz, kılavuza girdi. Adını da Salihli’nin kurtuluş gününden aldık: Celal Bayar Üniversitesi 5 Eylül Kampüsü.

Metrekaresi 70 lira

Salihli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki çalışmalar nasıl gidiyor?

Organize sanayi bölgesinin de başkanlığını yürütüyorum. OSB’de yüzde 50’lik pay bizim. 1355 dönüm araziyi 4 ayda, tespit edilen bedelin yüzde 10 daha fazlasını vatandaşlarımıza vererek kamulaştırmayı tamamladık. Yerlerini belirledik, o yerin fiyatını tespit ettik ve satışa başladık. Metrekaresini 70 liradan satışa sunduk. 21 firma müracaat etti. Biz bunlardan 7 firmayla ön sözleşme yaptık. Yüzde 25’ini peşin, gerisini 3 yıl taksitle alıyoruz. Hedeflerimize yavaş yavaş gidiyoruz.

İlçedeki en önemli sorunlardan biri de sanırım otopark . Bu konuda neler yapıyorsunuz?

500 araç kapasiteli otopark, pazaryeri ve bedesten çarşısını yapıyoruz. Üç büyük caddeyi, prestij caddesi ilan ettik. Yağmur suyu projemizi de hayata geçiriyoruz. Türk masal kahramanlarını içine alan büyük bir park yaptırıyoruz. Bunu da Büyükşehir yapıyor. Birçok köye sağlık ocağı yaptırma projemiz var. Gıda marketleri kurduk. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız, şu anda iki ayda bir alışverişlerini bu marketlerden yapıyor. Ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlarımızı tespit edip, kart veriyoruz. Yaşlılarımızı köylerden arabayla alıp alışverişlerini yaptıktan sonra geri bırakıyoruz. Ucuz düğün salonları yaptık. Tarımsal sulamalarda sayaç sistemi getirdik. Elektronik kartları çıkardık. Meraları köylüye veriyoruz artık. Toplu taşımada devrim yarattık. 44 köye kendimiz taşıma yapıyoruz.

Fakülte tamam, şimdi sıra organize sanayide

2019’da doğalgaz hazır

Salihli, doğalgaza ne zaman kavuşacak?

Salihli’ye doğalgaz getirmekte kararlıyız. Doğalgaza da müracaat ettik. Meclis’ten, şehrin kazılması için ilgili firmaya yetki verdik. 24 Kasım’da Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’ye, bu hizmetin hızlandırılması amacıyla dosyayı teslim ettik. 21 Aralık’ta da bizi programa aldılar. 2018’in sonuna kadar bu işlemler biter ve 2019 başında da gaz dağıtımı başlar diye umuyoruz. Salihli’yi Akhisar’a bağlayan bir yolumuz var. Burada İstanbul hattı bulunuyor. Oradaki köprülerin birini 33, diğerini 90 günde bitirdik. Ve bunların maliyeti 1.8 milyon liraydı. Salihli’nin 2016 yılındaki bütçesi 79 milyon, 2013’te 110 milyon liraydı. Bu çelişkili bir durum. Yüzde 40’ı Büyükşehir’e gittiği halde biz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’ü de arkamıza alarak bunları başardık. Temeli atılan garajı ve kafeteryayı tamamladık. Mezarlıkları yeniledik, beldelerden kalan borçları kapattık. Spor salonu ve yarı olimpik yüzme havuzu yaptık. Bunların maliyeti ise 10.5 milyon lira. Yarısını Cengiz Başkan, yarısını biz karşıladık.

Atatürk Müzesi

Salihli, turizmde hangi noktada?

Köylerdeki kooperatifleri birleştirdik. 43 araç sipariş verdik onlarda hazırlanıyor. Jeoparkın asıl alanı Salihli olmasına rağmen herkes Kula biliyor. Biz de Kula Belediyesi ve Büyükşehir’le birlikte Jeopark Belediyeler Birliği’ni oluşturduk. Tüzüğümüz onayadan geçti. Dünya ve Avrupa Jeopark Birliği’ne de üye olduk. Bu eylül ayında Portekiz’de sınavdan geçeceğiz. Jeopark konusunda Türkiye’yi biz temsil ediyoruz. Bu da dolayısıyla turist demek. Sardes Antik Kenti’nin daha çok turist çekmesi için tanıtım çalışmalarımız var. Kırsal kalkınma projemize önem veriyoruz. Ekolojik tarıma yönlendirmek için çalışıyoruz. Şehirlerde köy pazarları oluşturuyoruz. Sardes Antik Kenti ile ilgili ODTÜ ile çalıştık. Bu doğrultuda 6 fakülte ve üniversiteyle işbirliği halindeyiz. Panel düzenledik. İstanbul’daki tüm kuyumcu sektörü de katıldı. Bu tarz akademik çalışmalara imza atan ilk belediye olduk. Kurtuluş Savaşı’nda en son karar verilen yer, Salihli’nin Adala Mahallesi’dir. Atatürk’ün o gece Fevzi Çakmak’la kaldığı evi belediye olarak satın aldık. O evi, Atatürk Müzesi haline getireceğiz. Jeoparka gelenler Türkiye tarihini de görecek.

Halk memnun

Salihli Belediyesi’nden memnuniyet oranları hakkında bilgi verir misiniz?

Salihli’nin 25 mahallesi vardı, bugün 103 oldu. Sadece bu yıl içinde 250 bin metrekare taş ihalesi yaptık köylere. Vatandaş çok memnun. Memnuniyet anketlerimiz, Büyükşehir tarafından yaptırılıyor. İki yıl önce yüzde 36 memnuniyetsizlik, yüzde 42 memnuniyet vardı. Şu anda memnuniyetsizlik, yüzde 22 gibi dip bir orana düştü. Bu da doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.

İstihdama yönelik bir çalışmanız olacak mı?

Salihli’de vatandaşın en önemli sorunu işsizlik. İşsizlere meslek kazandırmak için proje üretmeye çalışıyoruz. Yeni kurulan organize sanayi bölgesinde hedefimiz 3 bin kişiyi istihdam etmek. Önümüzdeki yıla kadar bunun altyapısını hazırlayacağız.

‘Ölüm kavşağında canlar gitmeyecek’

Yapmak isteyip de yapamadığınız bir projeniz var mı?

Henüz hayata geçiremediğim tek proje kaldı; o da ‘Ölüm kavşağı’ denilen kavşak... Altgeçit üstgeçit yapılacak. Kazmayı vurduğumuz anda her şey bitecek. Engelliler için parkımız var. Onları el sanatlarına ve birçok alana daha yönlendiriyoruz. İki engelli derneğimiz var. Dernekleri de destekliyoruz. Cenazeler olduğunda bizzat kendimiz ilgileniyoruz. Cenaze hizmetlerimize önem veriyoruz. Ana projelerde hedeflerimizi hemen hemen tamamladık.

‘Herkesi dinlerim’

Sizin için siyasetin anlamı nedir?

İnsanlara hizmet ediyorsanız, siyaset hiçbir şey değil. İnsanlara hizmet etmeyi biliyorsanız, zaten kazanmışsınızdır. Sözlerinizi yerine getirmezseniz eğer, siyaset hiçbir anlam ifade etmez. Vatandaşı dinlemek gerekiyor. Sorunlarla kendim birebir ilgileniyorum. Herkesi dinledikten sonra kararımı veriyorum.

‘Sporda da iddialıyız’

Spor alanında çalışmalarınız var mı?

Göreve geldiğimizde 2. Lig’de voleybol takımımız vardı. 26 maçta 26 galibiyet aldık. Bayanlar 1. Ligi’nde bir yıl kaldık. Yaklaşık 2 milyon gibi bir bütçe yapabildik. Biz o yıl ligde tutunamadık. Bu yıl hem voleybolda hem de futbolda iddialıyız. Ben belediyelerin spor kulüplerine altyapı oluşturmaları gerektiğini düşünüyorum. Amatör spor kulüplerini de destekliyoruz. Judo, hentbol, basketbol ve voleybol, ilçede en çok ilgi gören spor dalları.